Tilisäästämisen suosio kasvussa
Lisää aiheesta
Kuinka suosittua on tilille säästäminen? Ketkä säästävät ja miten paljon? Entä mihin uusimaalaiset säästävät? Onko tilille säästäminen järkevää? Pengoimme hieman OP Uusimaan asiakasdataa tilisäästämisen tiimoilta – millaisia asioita datan perusteella selvisi? Lue myös asiantuntijamme vinkit säästämisen aloittamiseen.
OP Uusimaan asiakasdatan perusteella tilisäästäminen on kasvattanut suosiotaan viimeisen kahdentoista kuukauden aikana: OP Uusimaan asiakkaiden keskitalletus (talletussaldo/tilien lukumäärä) sijoittamisen tileillä on kasvanut kaikissa ikäluokissa vuoden 2023 aikana. Keskitalletuksen määrä kasvaa luonnollisesti iän karttuessa.
Myös säästötilien lukumäärä on kasvanut vuoden aikana, noin 9 prosenttia.
Suurinta kasvu on ollut alle 17-vuotiaiden keskuudessa – noin 25 prosenttia. Lisäksi 46-54-vuotiaiden sijoittamisen tilien keskitalletussaldo on kasvanut 16 prosenttia viime vuoteen nähden, ja oli helmikuussa 2024 oli noin 19 500 euroa.
-Tämä kertoo siitä, että asiakkaamme hakevat tilisäästöille tuottoa pitkän nollakorkojakson päätyttyä ja ovat siirtäneet varoja parempikorkoisille sijoittamisen tileille. Tilisijoittaminen on hyvä vaihtoehto, mikäli varoille on käyttöä lyhyellä aikavälillä ja toki tileillä on hyvä pitää noin kolmen kuukauden nettotulojen puskuri, Eevi Määttä kertoo.
OP Uusimaan asiakkaista 10 prosentilla on käytössä säästölipas
OP-mobiilista löytyvä Säästölipas, OP:n oma mikrosäästämisen digitaalinen palvelu, on helpoin tapa aloittaa säästäminen. Säästölippaaseen voi jokaisesta korttiostoksesta ohjata automaattisesti pienen summan ja lisäksi vaikkapa kuukausittain palkkapäivän yhteydessä valitun summan.
Suosituinta säästölippaan käyttö on 18-35-vuotiaiden keskuudessa, heistä noin 20 prosentilla on käytössään säästölipas.
-Säästölipas madaltaa kynnystä aloittaa säästäminen. On palkitsevaa huomata, kuinka pienistä summista kertyykin pidemmällä aikavälillä isojakin summia. Kun tavoitesäästösumma on kasassa, lippaasta on helppoa ohjata ylimenevä summa automaattisesti edelleen rahastoon ja saada tätä kautta parempaa tuottoa sijoituksille, Eevi Määttä kertoo.
Yleinen suositus on pyrkiä laittamaan kuukausittain säästöön 5-10 prosenttia nettotuloista. Ideaalitilanteessa säästöjä on hyvä hajauttaa lyhyelle, keskipitkälle ja pitkälle aikajänteelle ja näihin kaikkiin voi olla eri säästökohteet.
Eevi Määtän vinkit säästämisen aloittamiseen:
- Aloita millä tahansa summalla, summaa voi kasvattaa tai muuttaa helposti OP-mobiilissa
- Säännöllisen säästösumman siirto kannattaa ajoittaa palkkapäivään, jotta kaikkia rahoja ei tule tuhlattua kuukauden aikana.
- Yleensä sopivana summana pahan päivän varalle pidetään noin kolmen kuukauden nettopalkan arvoista säästösummaa – yksi hyvä vaihtoehto on säästää ja pitää varat parempikorkoisella tilillä. Mikäli tilivaroja on kertynyt enemmän ja varojen aikajänne on pidempi, kannattaa varat sijoittaa muihin sijoitusinstrumentteihin, kuten rahastoihin tai suoriin osakkeisiin.
- Jokaisen työssäkäyvän olisi hyvä säästää säännöllisesti. Suositus on säästää 5-10 prosenttia nettotuloista.
- Mikrosäästämisen suosio on vahvassa kasvussa – helppo vaihtoehto aloittaa pienillä summilla vaivattomasti esimerkiksi korttimaksun ohessa.
- Seuraa omaa talouttasi hetki esimerkiksi OP-mobiilin oma talouden kautta, ja pohdi, mistä pienentää menoja tai kuinka pienellä kuukausibudjetilla tulisi toimeen?
Lue lisää säännöllisestä säästämisestä.