Unelma-asunnot löytyvät entistä useammin ostotoimeksiannon avulla
Lisää aiheesta
Kiinteistövälittäjän ammattitaito ja verkostot punnitaan, kun ostaja listaa tarkat kriteerinsä katusoitteen tai jopa yksittäisen huoneiston tarkkuudella ostotoimeksiantoon. Ostotoimeksianto on uniikki keino löytää unelmien koti.
Ostotoimeksianto on kasvava trendi asuntomarkkinoilla. Moni etsii toiveisiinsa ja tarpeisiinsa sopivaa asuntoa vuosia.
– Herää kysymys, miksi sen pitää olla niin, kysyy OP Koti Helsingin myyntijohtaja Mikko Piitulainen.
Asuntoa pitkään etsinyt tietää tarkalleen, minkälaisen asunnon hän haluaa. Ostajalla on usein kiikarissa tietty asuinalue ja asunnolle on olemassa tietyt vaatimukset. Ostotoimeksiantoon voi kirjata kaikki nämä kriteerit jopa katuosoitteen tai yksittäisen huoneiston tarkkuudella. Kiinteistövälittäjän tehtäväksi jää etsiä kriteerejä vastaava asunto.
– Yhä useampi erityisesti isoissa kaupungeissa löytää uuden kodin ostotoimeksiannon avulla. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ostotoimeksiantojen määrä on kasvanut merkittävästi, kertoo Piitulainen.
Kaupat ilman näyttörumbaa
Ostotoimeksiannon avulla tehdyt kaupat hoituvat kaikessa rauhassa ilman näyttörumbaa tai tarjouskilpailua. Kohteen löydyttyä ostaja tietää tarkalleen mitä on saamassa.
– Avoimessa myynnissä asuntokauppa on hektistä. Ostotoimeksiannon kautta tapahtuva kauppa voidaan tehdä ajan kanssa, jolloin kaupan kumpikin osapuoli voi tehdä rauhassa kodinvaihdon, sanoo Piitulainen.
Ostotoimeksianto on turvallinen tapa tehdä asuntokauppaa, koska välittäjällä on korostettu tiedonanto ja selonottovelvollisuus.
Kauppojen synnyttyä ostotoimeksiannon tekijä maksaa välittäjälle palkkion.
– Palkkiosta sovitaan välittäjän kanssa ostotoimeksiannossa. Se voi olla joko kiinteä tai prosentuaalinen palkkio.
Moni ostaja on valmis maksamaan vähän enemmän siitä, ettei hänen tarvitse nähdä vaivaa asunnon etsimiseen ja mahdollisesti löytää välittäjän avulla unelmien asunnon.
Kokenut välittäjä löytää hiljaiset myyntikohteet
Ostotoimeksiantoon tulee kirjattavaksi kaikki samat asiat kuin asunnon hakupalveluihin: asunnon koko, huonelukumäärä, sijainti, talotyyppi ja hinta. Lisäksi ostotoimeksiantoon voidaan kirjata toiveita vielä tarkemmin. Usein toimeksiantoihin listataan myös haluttu katuosoite, toivottu asuinkerros, maisema tai muut erityistoiveet kuten rakennusvuosi, hissi, parveke, autopaikka sekä taloyhtiön kunto suoritettujen korjausten osalta (esimerkiksi putkiremontti).
Ostotoimeksianto laajentaa asuntomarkkinoita. Kokeneella välittäjällä on laajat asiakas- ja välitysalan verkostot, joista sopiva asunto voi löytyä. Välittäjän tiedossa on myös sellaisia kohteita, jotka eivät ole koskaan olleet julkisessa myynnissä.
Jos haluttu kohde ei löydy välittäjän kontakteista, hänellä on keinoja löytää potentiaalinen kohde ostajalle koko markkinoiden asuntokannasta. Tällöin välittäjä kartoittaa sopivia kohteita digitaalisten järjestelmien avulla, jotka ovat kiinteistövälittäjien käytössä.
– Välittäjä voi etsiä sopivia kohteita hyödyntäen esimerkiksi erilaisia asiakas- ja kiinteistörekistereitä, tilastoja, hinnoittelutyökaluja, karttasovelluksia ja tietokantoja. Hakukriteereitä vastaavat osoitteet on hetkessä löydetty ja lopulta hakutuloksesta valikoituu listaus asiakkaan toiveasunnoista aina pohjaratkaisuja myöten.
Tämän jälkeen välittäjä voi lähettää henkilökohtaisen kirjeen huoneiston omistajalle, jossa kehotetaan asunnon omistajaa ottamaan yhteyttä välittäjään. Välittäjä voi myös sosiaalisessa mediassa kohdentaa ostotoimeksiantoa halutulle alueelle. Tämän lisäksi välitysliikkeellä on mahdollista ilmoittaa ostotoimeksiantoja asuntoportaaleissa.
Heräsikö kiinnostuksesi? Ota yhteyttä OP Kodin välittäjään.