Kuluneet vuodet ovat olleet työntäyteisiä ja intensiivistä aikaa uudiskohdemarkkinoilla, sanoo OP Kodin asiakkuuspäällikkö Mikko Piitulainen.

Ensin korona-aika toi mukanaan materiaalipulan rakentamisessa ja sen jälkeen uudiskohdekauppa hiljeni korkojen nopeaan nousuun.  

Markkinoilla on ollut jo pitkän aikaa ylitarjontaa uudiskohteista ja valmiita myymättömiä uudiskohteita valmistuu vielä loppuvuonna merkittävästi.

Nyt hallituksen esitys ensiasunnon ostajien verovapauden poistamisesta vuoden vaihteessa, varainsiirtoveron huojennukset sekä pilkahdukset korkojen myönteisemmästä kehityksestä ovat saaneet uudiskohteiden ostajia jälleen liikkeelle. 

Uudiskohteen ostamista puoltaa lisäksi nyt myös moni muu asia, joita Piitulainen kehottaakin miettimään. 

Ostaja hyötyy uudiskohteiden runsaasta tarjonnasta

Valmistuneita uudiskohteita löytyy Piitulaisen mukaan runsaasti. Niiden keskinäinen vertaileminen on tällä hetkellä huomattavasti helpompaa. 

Pohjaratkaisuja, käytännöllisyyttä ja tilan tuntua ei tarvitse yrittää arvioida pelkän havainnekuvan perusteella. Uuden asunnon tunnelmaa pääsee aistimaan esittelyssä saman tien eikä vasta puolentoista vuoden päästä – ja muuttamaan pääsee heti.  

- Tarjonnan myötä myös mahdollisuus neuvotella omaan budjettiin sopivasta kaupasta on parantunut, Piitulainen kertoo.

Vaikka uudiskohteiden hintapyynnöt eivät tilastojen mukaan ole vielä juuri laskeneet eikä isoja alennuksia ole annettu, ostajat tekevät nyt tarjouksia. 

- Markkinat ovat muovautuneet siihen suuntaan, että myös uudiskohteiden kanssa lähdetään rohkeasti liikkeelle tarjouksella ja loppuvuonna voitaneen jo havaita uudiskohteidenkin toteutuneissa kauppahinnoissa hintajoustoja. Isossa kuvassa kuitenkin vain aavistuksen verran, Piitulainen sanoo 

Piitulaisen mukaan mahdollisuus tehdä erinomaisia löytöjä on parempi kuin koskaan. Tavanomaisesta poiketen tarjolla on nyt halutuimmilla ominaisuuksilla varustettuja uusia koteja enemmän niin sijainniltaan, kerroksiltaan kuin näkymiltään. Ostajalla on nyt valinnanvaraa löytää itselleen se ihanin koti varsinaiseen tarpeeseen. 

Uusi asunto on huolettomampi 

Parin vuoden ajan on saatu lukea uutisia rakennusmateriaalien hintojen noususta, eikä merkittävää laskua ole näkyvissä. Vanhojen asuntojen korjausrakentamisella on Piitulaisen mukaan kova hintalappu, ja nostoon on edelleen painetta esim. välttämättömien energiatavoitteiden myötä tulevaisuudessa. 

Juuri tästä syystä uudiskohteen huolettomuudelle osataan antaa arvoa. 

- Uudiskohteessa on valmiiksi hyvä energialuokka. Uudiskohteissa oletus on myös, ettei korjaustarvetta ole eikä ihan heti ilmaannu. Sama koskee myös naapureita. Asuinviihtyvyyden kannalta on hyvä, ettei poran ääntä tarvitse kuunnella joka päivä - kaikki asunnot ovat yhteismitallisia kunnoltaan. 

Lisäksi uudet asunnot rakennetaan nykystandardien mukaan. Turvallisuuteen ja esteettömyyteen liittyvät asiat on huomioitu paremmin kuin vanhoissa taloissa.  

Tiukentuneet vaatimukset koskevat myös esimerkiksi energialuokkaa ja hiilijalanjälkeä, joiden tavoiteluvut määrittelevät rakentamisen kustannuksia jatkossa. Tämä tarkoittaa Piitulaisen mukaan sitä, ettei uudiskohteita tule saamaan tulevaisuudessa ainakaan yhtään edullisemmin, päinvastoin – hinnat kallistuvat. 

- Huolettomuus ja tulevaisuuteen varautuminen ovat tärkeimpiä syitä, miksi uudiskohde on varteenotettava sijoitus varsinkin ensiasunnoksi. Energiaystävällistä ja kestävää rakentamista osataan jo nyt vaatia ostajien puolelta. 

- Korkojen kääntyessä laskuun asuntojen hinnat lähtevät nousuun. Nuorena ostettu ensiasunto on hyvä tapa säästää ja kerryttää varallisuutta pitkällä horisontilla, Piitulainen sanoo. 

- Ja kasvukeskuksissa monen ensiasunnosta on tullut ensimmäinen sijoitusasunto, kun se on jätetty vuokralle ja itse muutettu isompaan, hän jatkaa.

Kannattaako sijoittaa uudiskohteeseen? 

Uudiskohde on Piitulaisen mielestä edelleen hyvä sijoitus, kunhan miettii huolellisesti muutamia valintaan vaikuttavia asioita. 

Asunto on viisasta ostaa alueelta, jolla ei ole tarjolla suurta määrää samanlaisia kohteita.  

Sijaintia valittaessa kannattaa tutustua voimassa olevaan yleiskaavaan ja kaupungin aluesuunnitelmiin kuten vuosittaiseen kaavoituskatsaukseen. Arvonnousun osalta kannattaa valita sellainen sijainti, missä rakentaminen, palvelut, raideyhteydet ja esim. tapahtumapaikat tulevat kehittymään suhteellisesti eniten kohtuullisella aikataululla. 

Vakaa vuokrataso sekä hyväkuntoinen ja vakavarainen taloyhtiö ovat myös plussaa.

Vuokralaisen löytymiseen voi vaikuttaa se, millaisista asunnoista taloyhtiö koostuu. Jos pieniä asuntoja on hyvin paljon suhteessa isoihin, asukasvaihtuvuus on talossa olettavasti suurempi ja se pelkästään voi olla asuinviihtyvyyteen vaikuttava seikka – yhteisöllisyydelle osataan antaa arvoa. 

Yhtiölainaosuuden Piitulainen maksaisi pois, ellei sitä ole tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa. Oman pankin kanssa neuvoteltu laina joustaa oman elämäntilanteen mukaan. Henkilökohtainen laina on myös yleensä taloyhtiölainaa edullisempi ja laina-ajan voi sopia itselleen sopivaksi. 

- Mieti, millaiselle aikavälille lasket sijoituksen ja tuoton. Ostajan kannattakin tehdä kassavirtalaskelma vähintään 5 vuodelle ja laskea sijoituksen jäännösarvo jo ennen hankintaa. Jos ostat pelkästään velkavivulla, korkosuoja ensimmäisille vuosille voi olla hyvä ratkaisu. 

Korkotason asettuminen on Piitulaisen kokemuksen mukaan rauhoittanut ostajien mieltä. Nyt on helpompaa laskea oma maksukyky. Kannattaa hankkia pankista lainalupaus ja etsiä sen perusteella itselleen mieluisin kohde.

Oikea ajoitus on kaikki kaikessa  

Hakuvahtien käyttö on noussut kesästä saakka pääkaupunkiseudulla, kertoo Piitulainen, ja nyt on palattu korona-ajan tasolle. Ensiasuntojen lainojen hakeminen on vilkastunut. 

- Varainsiirtoveron muutos vaikuttaa jonkin verran. Lisäksi ilmassa on muutenkin ollut jo pidempään patoutunutta ostotarvetta. Parin vuoden päästä uudiskohteista tulee olemaan pulaa.

Piitulainen ennustaa, että loppuvuosi tulee olemaan alkusyksyä vilkkaampaa asuntokauppojen aikaa uudiskohteiden osalta. Tilanteeseen on siis syytä valmistautua ajoissa.  

Uutta asuntoa etsiessä nykyinen koti kannattaakin olla jo myyty. Väliaikainen asuminen onnistuu tarvittaessa vuokralla. Silloin on mahdollisuus tehdä nopeita siirtoja.  

Uudiskohteen ostamista helpottaa, että muuttovalmiita uudiskohteita on tarjolla runsaasti ja oman vanhan kodin ostajalle voi siten luvata nopean vapautumisajan. 

- Neuvottele lainalupaus hyvissä ajoin ja aseta hakuvahdit valmiiksi. Hyvän kohteen osuessa kohdalle ratkaisu on pystyttävä tekemään nopeasti, Piitulainen korostaa. 

Vaikka uudiskohteista on runsaasti tarjontaa, huippukohteet menevät lähes yhtä nopeasti kuin ennenkin. 

Etsitkö upouutta kotia? OP Kodin myynnissä olevat uudiskohteet löydät täältä

Paljonko voisit saada asuntolainaa? Testaa asuntolainalaskuria ja jätä lainahakemus.