Mansikkasorbetti vaniljajäätelön kera on jäätelömestari Samuli Wirgentiuksen mielestä lyömätön makupari – raikas ja täyteläinen. Hän valitsee yhdistelmän aina, kun sitä on tarjolla.

Myös muut suomalaiset jäätelönystävät luottavat klassikoihin, sillä Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan myydyimmät maut ovat aivan perinteiset mansikka, suklaa ja vanilja. Viidenkymmenen maun joukkoon mahtuu myös erikoisempia herkkuja, kuten basilika- tai ruusujäätelö.

Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan tarina alkoi yhdestä Michelin-kokki Wirgentiuksen hankkimasta jäätelökioskista, johon hän ryhtyi tuottamaan myytävää. Nyt Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan tuotteita myydään useissa jäätelökioskeissa Porvoossa ja Helsingissä sekä kahviloissa, ravintoloissa ja sadoissa ruokakaupoissa ympäri maan.

–  Tuntuu erityisen palkitsevalta nähdä jäätelötehtaamme tuotteita ruokakauppojen pakastealtaassa yhä useamman suomalaisen ulottuvilla, tehtaan omistaja ja jäätelömestari Wirgentius kertoo.

Vanhan Porvoon Jäätelötehdas on kovassa kasvuvauhdissa, sillä alkuvuosien 300 000 euron liikevaihto on paisunut jo 1,7 miljoonaan. Aluksi Wirgentius teki jäätelöä yksin. Nyt tuotannossa on 5 ja myyntipisteissä kesäisin jopa 80 työntekijää.

Mullistava innovaatio siivitti kasvuun 

Wirgentius halusi varmistaa jäätelön myynnin myös talvikuukausina, mikä johti jäätelöjoulukalenterin kehittelyyn yrityksen alkuvuosina.

– Pähkäilimme, että talveksi pitäisi keksi jotain uutta jäätelökioskien ollessa kiinni. Aluksi pidimme jäätelöjoulukalenteria mahdottomana ajatuksena, mutta kokeilimme sitä kuitenkin lokakuussa 2019 ja pieni painos vietiinkin käsistä.

Jäätelöjoulukalenterin takia menekki oli niin valtaisaa, että jäätelötehtaan piti investoida uusiin koneisiin voidakseen tuottaa lisää tätä joulusesongin jymyuutuutta.

Asiakkaat alkoivat pyytää jäätelökoulukalenteria ruokakauppoihin.

– Jäätelöjoulukalenterin myötä nousimme kioskimaailmasta vähittäiskauppamaailmaan. Nykyään meillä alkaa jo olla mukavasti jalansijaa suurimpien elintarvikeliikeketjujen myymälöissä, Wirgentius toteaa.

Pienen jäätelötehtaan täytyy erottua innovatiivisilla tuotteillaan ja luottaa korkealuokkaisiin raaka-aineisiin. Kotimainen maito on jäätelön tärkein raaka-aine: vuodessa sitä kuluu noin 50 000 litraa. Mansikkaa käytetään vuosittain noin 5 000 kilogrammaa.

– Suklaa tulee Naantalista ja basilika Porvoosta. Kaikki marjat ovat kotimaisia, mutta mangot ja vanilja pitää tilata ulkomailta, Wirgentius listaa.

Porvoon jäätelötehdas

Michelin-kokki ymmärsi artesaanijäätelön potentiaalin 

Samuli Wirgentiuksella oli aiemmin Michelin-palkittu ravintola Postres Helsingin Esplanadilla, ja sielläkin hän valmisti jäätelöä.

Hän alkoi vaimonsa kanssa haaveilla muutosta pois pääkaupungin hulinasta ja hieman rauhallisemmasta työtahdista perheen kasvaessa – pariskunnalla on tätä nykyä 11-, 12- ja 5-vuotiaat lapset. Niinpä he ostivat talon Porvoosta.

– Perustimme silloin kaverini kanssa Porvooseen kahvilan, jossa minä aloin valmistamaan jäätelöä. Se oli myyntimenestys ja ymmärsimme, että artesaanijäätelössä voisi olla mahdollisuuksia johonkin suurempaankin. Siksi hankimme jäätelökioskin.

Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan kioski avasi ovensa vappupäivänä vuonna 2017, ja silloin myös jäätelötehtaan tuotanto pyörähti käyntiin.

– Kun olimme saaneet jäätelökioskipaikan, piti perustaa jäätelötehdas, jotta kioskiin saatiin myytävää. Kesäsesongin alla avatussa kioskeissamme myynti lähti heti hyvin käyntiin.

Kasvuinvestointeja OP:n tuella: ”Osuin kerralla oikeaan pankkiin!”

Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan komea kasvu on vaatinut laite- ja tilainvestointeja matkan varrella.

Jäätelöjoulukalenterien takia tehty laajennus oli vasta ensimmäinen, ja tällä hetkellä on jo menossa kolmas investointikierros. Kasvuvauhti on yllättänyt jäätelötehtaan väen.

– Aina kun olemme kuvitelleet, että nyt kone on varmasti riittävän iso, se ei olekaan riittänyt. Tällä hetkellä kasvatamme kapasiteettia paljon, ja jatkoinvestoinneilla on vielä mahdollisuus lisätä tuotantoa, ellei sitten jossain vaiheessa pidä perustaa täysin uutta, vielä suurempaa jäätelötehdasta.

Wirgentius aloitti 53 neliön tiloissa vuonna 2017, ja nyt tehtaan käytössä on 400 neliömetrin halli. Tehtaan laajennuksen rinnalla kesällä avattiin uusi jäätelökioski Helsingin Itäkeskukseen.

Vanhan Porvoon Jäätelötehdas on ollut alusta asti OP:n asiakas ja Wirgentius erittäin tyytyväinen pankilta saamaansa tukeen.

– Osuin kerralla oikeaan pankkiin! Meidät otettiin vastaan, tarinamme kuunneltiin ja meihin uskottiin. Saimme myöntävän rahoituspäätöksen perustaessamme jäätelötehdasta, ja OP on rahoittanut myös myöhempiä investointejamme, Wirgentius kiittää.

– Olemme saaneet OP:sta tukea ja apua, kun olemme sitä tarvinneet. Arvostan sitä, että voin soittaa suoraan pankkiin tietylle henkilölle, eikä tarvitse miettiä, että mistä numerosta voin kysyä neuvoja. 

Laatustandardi mahdollistaisi jäätelökalenterin viennin ulkomaille

Porvoon jäätelötehdas Samuli Wirgentius

Korona-aikana Vanhan Porvoon jäätelötehdas kuului menestyjiin, koska se pystyi tuottamaan ja lähettämään kauppoihin jäätelöä. Ravintolat olivat pulassa, mutta kotona ihmiset herkuttelivat entistä enemmän.

Vanhan Porvoon Jäätelötehdas on kohdannut myös vastoinkäymisiä, kuten Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman raaka-aineiden kallistumisen ja siitä seuranneet hintapaineet. Sääkin on jäätelökioskimaailmassa arpapeliä.

Hankalia tilanteita Wirgentius voi puida kolmen yhtiökumppaninsa kanssa, vaikka haluaakin selvitä haasteista itse ja kantaa toimitusjohtajan vastuun.

– Yrittämisessä on jatkuvasti isoja ja pieniä tulipaloja, joilla en yleensä viitsi rasittaa muita. Joskus haasteet ja riskit kuitenkin tuntuvat ylipääsemättömiltä, ja silloin yhtiökumppanit ovat todella tärkeä tuki.

Wirgentius dokumentoi parhaillaan tehtaan tuotantoprosessia ja toimintaa ISO 22000 -laatustandardia varten. Tavoitteena on saada tärkeä todistus ensi vuoden alkupuolella.

– Laatustandardi mahdollistaisi paljon asioita, koska silloin voisimme esimerkiksi viedä jäätelökalenteria Suomen rajojen yli. Voisimme myös laatia keskusliikkeille omia tuotesarjoja myyntiin, Wirgentius valottaa jäätelötehtaan suunnitelmia.

Kaipaatko tukea yrityksesi liiketoiminnan kehittämiseen? Tutustu yritysten palveluihin OP:ssa.