Yhteisölähettiläät ovat siellä, missä ihmisetkin ovat
Lisää aiheesta
OP Helsingin yhteisölähettiläät ratkaisevat asiakkaiden ongelmia ja neuvovat pienissäkin asioissa.
– Ei rahan takii, vaan rakkaudesta lajiin.
OP Helsingin yhteisölähettiläs Petri Kuusisto nauraa letkautukselleen, mutta toteaa sitten sen olevan varsin osuva kuvaus työstään. Kollegat Mona Andelin, Oona Yrtti ja Timo Solomon nyökyttelevät vieressä. Heidän tärkein tehtävänsä on jalkautua sinne, missä asiakkaat ovat – ja auttaa heitä konkreettisesti.
– Me emme ole myymässä mitään, vaan kuuntelemassa asiakkaiden ongelmia ja etsimässä niihin ratkaisuja, Timo sanoo.
Yhteisölähettiläät ovat OP Helsingin ainutlaatuinen palvelumalli, joka perustettiin syksyllä 2018. Yhteisölähettiläitä haettiin OP Helsingin oman henkilöstön parista. Kriteereinä olivat hyvät sosiaaliset taidot, yrittäjähenkisyys, tiimipelaaminen ja itseohjautuvuus. Hakijoita oli valtavasti, mutta tiimiin valikoitiin lopulta viisi lähettilästä.
– Timo on alun perin digi- ja rahoituspuolelta, Mona sijoituksista, Petri vakuutuksista ja minä asiakasneuvonnasta. Meillä on siis tietotaitoa erittäin laajasti, Oona kertoo.
Asiakkaalle juuri se tieto, mitä hän tarvitsee
Yhteisölähettiläät eivät juuri ehdi istua toimistolla. Heidän tehtävänsä on olla siellä, missä ihmiset ovat. Nelikko kiersi viime vuonna lähes 150 erilaista tapahtumaa. Sekaan mahtui esimerkiksi digineuvontaa kirjastoissa ja palvelutaloissa ja taloustaitojen opettamissa koulussa ja oppilaitoksissa.
– Olemme olleet myös isoissa urheilutapahtumissa, mummo- ja aistidiskossa ja Tubeconissa, Mona luettelee.
– Noissa tapahtumissa jutellaan ihmisten paljon muustakin kuin pankkiasioista, Oona jatkaa.
Petrin mukaan yksi tärkeimmistä yhteisölähettiläiden tehtävistä on paketoida tieto helposti ymmärrettävään muotoon. Esimerkiksi digipalvelut kehittyvät niin nopeassa tahdissa, että monen on vaikea pysyä mukana.
– Keskusteluja tulee esimerkiksi siitä, että lähikonttori on lopetettu. Käymme sitten läpi sitä, mitä asioita hän konttorissa hoitaa ja miten kyseiset hommat voisi tehdä nyt, Petri sanoo.
Harmitus laantuu yleensä viimeistään siinä vaiheessa, kun asiakkaalle näytetään askel askeleelta, miten pankkiasiat hoituvat esimerkiksi tabletilla.
– Useimmat ymmärtävät, että palvelut ovat oikeasti yksinkertaisia käyttää ja helpottavat elämää. Enää ei tarvitse rämpiä sateessa tai loskassa konttorille jonottamaan, jos ei sitä halua, Timo toteaa.
Arvokas ensikontakti
Jokaisella yhteisölähettiläällä on oma erityisosaamisalueensa, mutta kaikki osaavat kaikesta perusasiat. He voivat opastaa tiettyyn pisteeseen asti ja ohjata asiakkaan tarvittaessa oikean asiantuntijan pakeille varaamalla vaikkapa tapaamisajan konttorille.
– Aivan parasta tässä työssä ovat asiakaskohtaamiset. Se, että voi konkreettisesti auttaa – ja näkee heti työnsä tuloksen, Mona sanoo.
Sekä Monan että Oonan mieleen on jäänyt eräs kahdeksankymppinen pariskunta, joka tuli digiopastukseen kirjastoon.
– Opastimme kaikki perusasiat verkkopankin käytöstä heidän omalla tabletillaan. He olivat niin onnellisia, että itsellekin meinasi tulla tippa linssiin, Oona muistelee.
Alkaneesta vuodesta tulee tiimille vähintään yhtä kiireinen kuin edellisestä. Tapahtumista, joissa yhteisölähettiläät ovat mukana, tiedotetaan OP Helsingin sosiaalisen median kanavissa ja op.fi-sivuston tapahtumaosiossa.
Yhteisölähettiläitä voi pyytää mukaan omaan tapahtumaan. Ota yhteyttä: helsingin.yhteisolahettilaat@op.fi.