En tiedä ainuttakaan suomalaista yritystä joka ei olisi omaisuuttaan ja toimintaansa vakuuttanut. Henkilöstön vakuuttaminen tapaturman varalla on jopa lakisääteistä. Kyberriskinsä vakuuttaneita yrityksiä toki tiedän, mutta aika harvalukuinen joukko tuo on. Kyberriskit ovat vain niin hyvin hanskassa. Ovathan?
Kun liiketoimintamallit nojaavat yhä enemmän teknologiaan, nettiin ja dataan, myös yritysten toimintaan liittyvät riskit ovat tänä päivänä kovin toisenlaisia kuin ne ovat savupiipputeollisuudessa. Nykyään verkkopalveluiden kaatuminen vastaa entisajan kivijalkakaupan vesivahinkoa. Dataservereiden tuhoutuminen vastaa totaalista palovahinkoa.
Tokikaan kyberriskeihin varautuminen ei ole vain niiden vakuuttamista. Se on ennen kaikkea sitä, että varmistaa perusasioiden olevan kunnossa. Varmuuskopiot ovat päivittäisiä, palomuurit ovat pystyssä ja virustorjunta pyörii. Jos kuitenkin kaikesta varautumisesta huolimatta yrityksen liiketoiminta keskeytyy esimerkiksi viruksen tai kiristyshaittaohjelman johdosta, perinteiset vakuutusratkaisut eivät tuo turvaa.
OPn kybervakuutus kattaa kybervahingon selvittämisestä ja yritystoiminnan keskeytymisestä aiheutuneet kulut. CGI:n tietoturva-ammattilaiset auttavat yritystä rajaamaan ja torjumaan vahinkoa ja palveluun kuuluu myös se, että yritys saa nopeasti apua viestinnän ammattilaisilta. Tietosuoja-asetuksen perusteella mahdollisesti mätkäistäviä sakkoja kybervakuutus ei korvaa, mutta kybervakuutus korvaa asiakkaan tiedottamisvelvollisuudesta aiheutuvat kustannukset.
Antti Huhtala on Pohjola Vakuutuksen tuotteista ja palveluista vastaava johtaja.