Taloustaitotyö tarvitsee tuekseen ajantasaista ja laadukasta tutkimusta nuorten osaamisen tasosta ja mahdollisista haasteista.

Teksti Hannakaisa Länsisalmi, OP Ryhmän henkilöstöjohtaja.
Julkaistu 1.10.2024

OP Ryhmä on mukana edistämässä kansallista talousosaamisen strategiaa yhdessä eri sektoreiden toimijoiden kanssa, jonka tavoitteena on, että suomalaiset ovat maailman parhaita talousosaajia vuoteen 2030 mennessä. Erityisen merkityksellisen kohderyhmän tässä työssä muodostavat nuoret.

Nuorten taloustaidot ovat keskeinen osa heidän arkensa hallintaa ja tulevaisuuden rakentamista. Ne auttavat nuoria hallitsemaan arjen taloudellisia haasteita ja tekemään järkeviä päätöksiä. Nuorten lähtökohdat taloustaitojen oppimiseen voivat olla hyvin erilaiset. Onkin tärkeää, että kaikki nuoret saavat tasavertaiset mahdollisuudet oppia ja kehittää taloustaitojaan.

Hyvä talousosaaminen on kansalaistaito. Sen kohentaminen ja ylläpitäminen erityisesti kasvavien nuorten keskuudessa on kaikkien aikuisten yhteinen tehtävä. Erityisen tärkeää ja hedelmällistä on yhdistää eri toimijoiden asiantuntemusta.

Finanssialan toimijoilla, kuten OP Ryhmällä, on merkittävä rooli nuorten taloustaitojen kehittämisessä. Osuuspankkien koulu- ja oppilaitosyhteistyö on keskeinen osa tätä työtä. Vuonna 2023 tavoitimme yli 90 000 lasta ja nuorta yhdessä kumppaneidemme kanssa. Tämä työ on tärkeää, jotta voimme varmistaa, että kaikki nuoret saavat tarvittavat taidot tulevaisuuttaan varten.

Onnistuminen tässä edellyttää, että taloustaitojen opetus kohdennetaan oikein ja että nuoret tavoitetaan varhaisessa vaiheessa. Jotta toimia voidaan kehittää oikealla tavalla, tarvitaan ajantasaista ja laadukasta tietoa siitä, mikä suomalaisten nuorten talousosaamisen tola on.

OP Ryhmä ja Helsingin yliopisto ovat solmineet kumppanuussopimuksen vuosille 2024–2029, jonka yhtenä tavoitteena on vahvistaa nuorten taloustaitoja. Yhteistyöllämme voimme kehittää taloustaitotyötämme ja vastata nuorten tarpeisiin entistä paremmin. On tärkeää, että käymme suoraa keskustelua nuorten kanssa ja kuuntelemme heidän tarpeitaan.

OP Ryhmän, Helsingin yliopiston ja Jyväskylän yliopiston toteuttama Toiveikkaampi tulevaisuus - Nuorten talousosaamisbarometri on ensimmäinen Suomessa toteutettu barometrityyppinen kyselytutkimus, jossa kartoitetaan teini-ikäisten nuorten (15–19 v.) talousosaamista.

Tutkimuksen tavoitteena on ollut tuottaa yhteiskunnallisesti merkittävää ja laadukasta tietoa suomalaisnuorten rahankäytöstä, taloudenhallinnan taidoista, asenteista lainaa ja velanottoa kohtaan ja näihin liittyvistä käyttäytymisestä ja asenteista.

Tutkimus osoittaa, että suomalaisten nuorten talousosaaminen on hyvällä tasolla, mutta vaihtelua on paljon. Tämä vaihtelu korostaa tarvetta panostaa taloustaitojen opetukseen ja kehittämiseen.

Talousasioista ei tyypillisesti puhuta kodeissa päivittäin tai edes viikoittain, vaan pikemminkin kuukausittain. Tutkimuksessa kävi ilmi, että nuoret puhuivat huoltajiensa kanssa eniten omaan ja perheen rahankäyttöön liittyvistä asioista, ei taloudesta laajemmin.

Nuoret saavat taloustietoa eniten perheeltään sekä koulusta, mutta myös sosiaalinen media on merkittävä oppimisen lähde. Tutkimus osoittaa, että sosiaalisen median vaikuttajilla on kasvava merkitys nuorten kulutuksessa ja rahankäytössä. Siksi heidän hyödyntämistään talouskasvatuksessa olisi syytä lisätä.

On tärkeää saada eri taustoista tulevat nuoret talouskasvatuksen ja -koulutuksen ulottuville sekä kohdentaa taloustaitojen opetus oikein. Tähän tarvitaan kotien, koulujen ja muiden yhteiskunnan toimijoiden yhteistyötä.

Taloustaitojen opetus ja kehittäminen on meidän yhteinen tehtävämme. Yhteistyöllä voimme varmistaa, että kaikki nuoret saavat tasavertaiset mahdollisuudet menestyä ja rakentaa kestävää tulevaisuutta.