Miten voimme löytää uusia energiansäästöjä, kun energiatehokkuuteen on panostettu jo vuosia? Ja mitä voimme tehdä, jotta energian käyttöä ohjattaisiin entistä paremmin? 

Teksti Simo Siitonen, teknologia- ja vastuullisuuspäällikkö, OP osuuskunta
Julkaistu 7.10.2024

Energiatehokkuuden merkitys energiakustannusten hillitsemisessä ja päästöjen vähentämisessä on ollut esillä jo pitkään, ja monet toimenpiteet onkin jo tehty. Onko energiatehokkuuden rajat saavutettu? Vaikka paljon on saatu aikaan, Suomi-tasolla on yhä parannettavaa.

Energiatehokkuuden rinnalle on noussut uusi tapa säästää: energiankäytön ajoittaminen. Tämä tarjoaa kotitalouksille ja yrityksille uuden mahdollisuuden säästää rahaa ja auttaa tasapainottamaan sähköverkon kuormitusta. Sähköntuotannon muuttuessa yhä riippuvaisemmaksi uusiutuvista energianlähteistä, kuten tuuli- ja aurinkovoimasta, joustava sähkönkulutus on entistä tärkeämpää. 

Sähkönkulutusta ajoittamalla säästämme rahaa 

Sähkön hintavaihtelut tunneittain mahdollistavat kustannussäästöjä, erityisesti pörssisähköä ostaville kuluttajille. Kotitalouksilla on useita käytännön keinoja ajoittaa sähkönkulutusta edullisemmille tunneille.

Esimerkiksi suuria sähkölaitteita kannattaa käyttää silloin, kun sähkön hinta on matalimmillaan. Ajastusominaisuudet auttavat siirtämään sähköauton latauksen ja pyykinpesun edullisempaan aikaan. 

Sähköautojen latauksen ajastaminen on tärkeää myös työpaikoilla. OP Vallilassa on pian käytössä 200 latauspistettä, ja sähkönkulutus kasvaa etenkin aamuisin. Ajastamalla latauksen alkamaan keskipäivän jälkeen voidaan välttää aamutuntien kulutuspiikkejä.

Energiasäästöviikolla 7.-13.10.2024 OP tarjoaa työntekijöilleen ilmaista sähköauton latausta klo 12–16, kannustaen heitä miettimään energiankulutuksen oikea-aikaisuutta. 

Kiinteähintaisella sähkösopimuksella ei voi säästää? 

Vaikka sinulla olisi kiinteähintainen sähkösopimus, sähkönkulutuksen tasaaminen on silti järkevää, koska se pienentää tehomaksua. Sähkönsiirtoyhtiöt laskuttavat tehomaksun kolmanneksi suurimman tunnin keskitehon mukaan.

Lisäksi kiinteähintaisten sopimusten hinnoittelu pohjautuu pörssisähkön hintaan, joten kulutus kalliiseen aikaan voi vaikuttaa sopimusten hintoihin tulevaisuudessa. Energiankulutuksen tasapainottaminen on myös keino varmistaa, että sähköä riittää valtakunnallisesti. 

Jos kustannukset eivät huoleta, ympäristö varmasti kiinnostaa. Kun tuotannon ja kulutuksen tasapaino heikkenee, fossiilisia polttoaineita käyttävät tuotantolaitokset käynnistyvät. Tämä lisää päästöjä ja kiihdyttää ilmastonmuutosta. 

Hiilineutraali OP 2025 

OP Ryhmän tavoitteena on ollut saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2025 mennessä. Tämä tavoite saavutettiin jo etuajassa energiatehokkuuden lisäämisen ja uusiutuvan energian käytön myötä. Nykyisin OP:n käyttämästä sähköstä 99 prosenttia on kotimaista tuulivoimaa, ja kaukolämmöstä 99 prosenttia on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä tai hukkalämmöllä.

Huoltovarmuuskriittisten kiinteistöjen varavoimalat käyttävät edelleen kevyttä polttoöljyä, mutta vuoden 2024 alusta lähtien OP on siirtynyt käyttämään kotimaista, uusiutuvaa polttoöljyä, jonka hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi. Vuoteen 2011 verrattuna OP on onnistunut vähentämään toiminnastaan syntyviä päästöjä peräti 99,2 prosenttia. 

Kirjoittaja Simo Siitonen on teknologia- ja vastuullisuuspäällikkö OP Osuuskunnassa. Siitonen on energiatekniikan diplomi-insinööri, joka on vienyt useita yrityksiä kohti hiilineutraalisuutta ja energiatehokasta tomintaa. TEM:n, Energiavirasto ja Motiva ovat palkinneet hänen työnsä Vuoden Energianerokas palkinnolla vuonna 2020. Urheilu on toiminut aina vastapainona työnteolle. Tästä saavutuksena on nuorena kolmesta eri lajista suomenmestaruus.