Tietoisuus luontoon liittyvistä riskeistä on noussut viime vuosina. Samalla tiedetään, että yritykset ja rahoitusala ovat osa luontokadon ratkaisua. Mutta miksi jokaisen yrityksen pitäisi panostaa näihin? 

Teksti Kaarina Saramäki, ESG Lead, OP Ryhmä.
Julkaistu 19.7.2024
  1. Talousjärjestelmämme on riippuvainen luonnosta ja ekosysteemipalveluista

    Maailman talousfoorumin mukaan yli puolet maailman BKT:sta on vahvasti tai kohtalaisen riippuvainen luonnosta ja sen palveluista. Britannian valtiovarainministeriö tilasi muutama vuosi sitten laajan raportin luonnon ja talouden yhteydestä Cambridgen yliopiston taloustieteen emeritusprofessori Partha Dasguptalta. Raportti korostaa luonnon merkitystä talousjärjestelmämme toiminnalle. Kun luonnon monimuotoisuus vähenee, vähenevät myös ihmisen luonnosta saamat hyödyt. Muiden pääomalajien lisäksi myös luontopääoman arvo tulee tunnistaa ja pitää siitä huolta. 
  2. Luontoon liittyvät tekijät voivat aiheuttaa vakavia riskejä liiketoiminnalle

    Tietoisuus luontoon liittyvistä riskeistä on noussut. Riippuvuudet ekosysteemipalveluista voivat kanavoitua fyysisiksi riskeiksi. Esimerkiksi lääketeollisuus käyttää paljon raaka-aineita suoraan luonnosta. Luontoon voimakkaasti vaikuttava toiminta taas altistuu siirtymäriskeille, kun esimerkiksi sääntely edellyttää vaikutusten vähentämistä. Maailman talousfoorumin globaalien riskien raportissa luontokato ja ekosysteemien romahtaminen korostuu pitkällä aikavälillä kolmanneksi merkittävimpänä riskinä. Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen lisää myös riskiä eläinperäisten tautien leviämiselle
  3. Luontoon liittyvät tekijät voivat synnyttää uutta liiketoimintaa ja uusia tuotteita

    Yritykset ja rahoitusala ovat osa luontokadon ratkaisua. Nature based solutions eli luontopohjaiset ratkaisut tarkoittavat luonnosta inspiraationsa saavia tai luonnon prosesseihin tukeutuvia ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin. Esimerkiksi hulevesien hallinnassa voidaan hyödyntää kosteikkoja ja maaperän hiilensidontaa lisätä kasvillisuuden avulla. Pohjoismaissa on selvitetty keskeisimpiä luontopohjaisia ratkaisuja ja niiden potentiaalia. Luonnon monimuotoisuuden noustessa valokeilaan herää yrityksissäkin enemmän kysyntää luontopositiivisille hankkeille ja tuotteille. Rahoitusalalla uutta liiketoimintaa voivat tuoda luontopositiivisuutta edistävät rahoitus- tai sijoitustuotteet. Luontokato, ilmastonmuutos ja kiertotalous liittyvät kaikki toisiinsa ja synergiaa voidaan hakea liiketoiminnan ratkaisuilla ja rahoituksessa. Luonnonvarojen käyttö on sekä ilmastonmuutoksen että luonnon köyhtymisen taustalla, joten kiertotalousratkaisuilla voidaan ratkaista monia ongelmia. 
  4. Sääntely edellyttää yrityksiltä myös luontoon liittyvien vaikutusten vähentämistä ja niistä raportointia

    CSRD, CSDDD, EUDR, EU taksonomia. Siinä muutama sääntelylyhenne, jotka edistävät luonnon monimuotoisuutta ja edellyttävät toimia yrityksiltä ja rahoitusalalta. CSRD eli kestävyysraportointidirektiivin biodiversiteettistandardi sisältää kattavan listan asioita, joita olennaisuusarvioon perustuen yritykset jatkossa raportoivat. CSDDD eli yritysvastuudirektiivi sekä EUDR eli EU:n metsäkatoasetus edellyttävät yrityksiltä arvoketjun ympäristövaikutusten hallintaa sekä metsäkadon ehkäisyä. EU taksonomia eli kestävyysluokittelu edistää luonnon monimuotoisuutta kahdella tavalla. Ensinnäkin luonnon monimuotoisuuden merkittävälle edistämiselle on tietyille toiminnoille kriteerit sekä lisäksi ei merkittävää haittaa -kriteerit muille toiminnoille. Luontokadon viisi ajuria (maankäytön muutokset, suora luonnonvarojen käyttö, ilmastonmuutos, saastuttaminen ja vieraslajit) tunnetaan hyvin ja niitä vähentämällä voidaan hidastaa luonnon köyhtymistä.
  5. Sidosryhmät odottavat luonnon tilaa parantavia toimia

    OP:n omistaja-asiakkaille suunnatussa Kaikkien aikojen tekoja –kyselyssä luonnon monimuotoisuus on noussut jo muutamana vuotena kärkinelikkoon. Vuonna 2023 OP:n omistaja-asiakkaista 14 prosenttia valitsi lähiluonnon hyväksi tehtävät teot tärkeimmäksi paikalliseksi vastuullisuusteoksi. Monet muutkin kyselytutkimukset ovat osoittaneet luonnon olevan suomalaisille hyvin tärkeä. Esimerkiksi WWF:n kyselyssä EU:n ennallistamisasetusta tuki 70 prosenttia suomalaisista ja Suomen ympäristökeskuksen kyselyssä luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä oli huolissaan 55 prosenttia vastaajista. Kansalaisten lisäksi myös yritykset odottavat toisiltaan toimia ja tietoa luontovaikutuksista. Yritykset tarvitsevat toimitusketjuistaan tietoa luontovaikutusten vähentämisestä. 

OP Ryhmän lähivuosien tärkeimmät toimet luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi on koottu luonnon monimuotoisuustiekarttaan. Tuemme asiakasyrityksiämme luonnon monimuotoisuuden kannalta haitallisten vaikutusten vähentämisessä sekä luontopositiivisen toiminnan edistämisessä.