Rovaniemeläiset Annika ja Marko Seppälä, 33, olivat muutama vuosi sitten uuden edessä. He asuivat pienessä rivitaloasunnossa. Häät olivat tulossa kesällä, ja he haaveilivat omista lapsista. Kun taloyhtiön yhtiövastike nousi, pari alkoi miettiä asumistaan.

– Aloimme laskeskella, että tulee edullisemmaksi ostaa oma talo. Halusimme omaa rauhaa, enemmän omaa pihaa ja hieman lisää tilaa, Annika kertoo.

Aluksi parin oli tarkoitus ostaa ja remontoida vanha talo, mutta he päätyivätkin rakentamaan. Päätös syntyi nopeasti. Jo seuraavan vuoden toukokuussa oma talo oli pystyssä.

OP_Media_omakotitalo_01.jpg

– Lopulta asiat menivät ihan hyvässä järjestyksessä. Nyt kun on pari pientä lasta, niin en tiedä, jaksaisinko kovin helposti lähteä rakennusprojektiin, Marko miettii.

Sopivan kokoinen talo

Talo nousi parin kilometrin päähän pariskunnan entisestä asunnosta, halutulle asuinalueelle hieman kauempana Rovaniemen keskustasta. Kun Annika näki aluetta raivattavan, hän sanoi kaverilleen, että tuolta kun joskus saisi oman talon tai tontin. Hän tiesi, että jos jotain vapautuu, kiinnostuneita on varmasti todella paljon.

– Kun näimme tästä tontista myynti-ilmoituksen, päätimme tarttua tilaisuuteen. Ei siinä ollut paljoa miettimistä.

Suomalainen pientalovalmistaja oli varannut alueelta talopaikan ja tontin. Valmistaja halusi esittelytaloksi valmiin talomallinsa. Käytännössä talo ja tontti tulisivat olemaan Annikan ja Markon, mutta pientalovalmistaja voisi silloin tällöin esitellä talomalliaan kiinnostuneille. Talopaketin malli oli tosi kiva, sellainen joka sopi hyvin Annikalle ja Markolle.

Talo rakennettaisiin muuttovalmiiksi, mikä on nykyisin monen suosima valinta. Siinä rakentaja valitsee sopivan mallin, räätälöi sitä oman maun mukaiseksi ja valitsee sisustusmateriaalit tietyistä vaihtoehdoista. Talovalmistajalla on alihankintana oma rakennusporukka, joka valaa perustukset, tuo talopaketin tontille ja pystyttää sen.

Kävin paikan päällä varmaan maanvaivaksi asti. Mutta lopulta se oli ihan hyvä.

Satayksi ja puoli neliötä, kolme makuuhuonetta, avara ja valoisa pohjaratkaisu. Täydellistä, miettivät Annika ja Marko. He valitsivat laminaatin, valkoiset ja mustat pinnat sekä mustan saunan, jossa oli koko saunan levyinen lasiseinä.

Ensin raivattiin tontti, sitten alkoi pystytys. Talo tuli suurelementteinä eli seinät tuotiin kokonaisina paikoilleen ikkunoineen päivineen.

Marko pysytteli ajan tasalla rakentamisen vaiheista. Hän kävi välillä työmaalla ja jutteli puhelimessa talovalmistajan kanssa. Periaatteessa hänen ei olisi tarvinnut seurata rakentamista sitäkään vähää, sillä rakentajat toimivat muuttovalmiissa paketissa yleensä hyvin itsenäisesti.

– Kävin paikan päällä varmaan maanvaivaksi asti. Mutta lopulta se oli ihan hyvä, koska ehdin huomata, että keittiöön oli tulossa väärä ovi ja vessaan väärät peilit, Marko kertoo.

Muutama epäkäytännöllinen ratkaisu

Joidenkin kommervenkkien ja viivästymisten jälkeen talo valmistui vuoden 2018 keväällä. Muutto omaan taloon koitti Annikan syntymäpäivänä, toukokuun 21. päivä.

– Sain talon syntymäpäivälahjaksi, Annika hymyilee.

OP_Media_omakotitalo_02.jpg

Pari muistaa vieläkin, miltä tuntui astua omaan taloon sisälle ensimmäistä kertaa. Siinä oli uutuuden tuntu! Kaikki haaveet olivat yhtäkkiä muuttuneet todeksi.

– Näki viimeinkin omat valinnat oikeassa elämässä, kun aiemmin oli vain miettinyt ja mallaillut niitä, Annika kertoo.

Elämä on asettunut muutamassa vuodessa uomiinsa, ja talossa on mukava asustaa. Osa ratkaisuista on tosin paljastunut hieman epäkäytännöllisiksi.

Saunan lasiseinää on vaikea pitää puhtaana, varsinkin nyt, kun pariskunnalla on kaksi pientä lasta.

Jälkikäteen eniten on jäänyt mietityttämään se, että pihaan meni paljon rahaa. Piha on itse asiassa vieläkin hieman kesken.

OP_Media_omakotitalo_03.jpg

– Talon valmistumisen jälkeen maata piti muokata aika paljon, jotta saisi pihan kaadot oikein. Pihasuunnitelma kannattaisikin ehdottomasti olla olemassa jo heti alussa, Marko toteaa.

Silloin pihan pohja voidaan rakentaa samaan aikaan kuin talon pohja: jo rakentamisen alkuvaiheessa. Se on helpompaa ja edullisempaa kuin pihan tekeminen vasta talon valmistuttua.

– Ei tarvitsisi kutsua uudestaan työntekijöitä ja koneita paikalle, Marko sanoo.

Pihan olisi myös voinut jättää hieman pienemmäksi, reunoilta luonnontilaiseksi, jolloin nurmikkoa ei olisi niin paljoa leikattavana. Toisaalta – onpahan lapsilla tilaa temmeltää.

"Panostakaa lämmitykseen”

Pariskunta vinkkaa talosta haaveileville, että talon hinta todennäköisesti hieman kasvaa peruspaketin hinnasta. Sitä kun luultavasti haluaa vähän paremmat pinnat ja hieman itselle räätälöityjä vaihtoehtoja.

Rahallisesti Annika ja Marko panostaisivat nyt lämmitysjärjestelmään enemmän ja tinkisivät jostain muusta. Parin valitsema takka oli ehkä vähän liian iso pieneen taloon.

– Meillä on suora sähkölämmitys. Maalämpö olisi ollut parempi, koska se ei ole yhtä riippuvainen energian hinnan vaihteluista.

Muuttovalmis paketti oli enimmäkseen hyvä valinta. Oli miellyttävää, että sai vain käydä töissä, eikä tarvinnut miettiä, pitääkö vielä mennä pakkaseen kattoa naputtamaan. Mutta varjopuoliakin muuttovalmiissa ratkaisussa oli.

– Talopaketissa on vain tietyt vaihtoehdot sisustusmateriaaleiksi. Olisi tosi mukava kierrellä rautakaupoissa valitsemassa kaikki materiaalit kokonaan itse, Annika sanoo.

Ehkä jos Annika ja Marko nyt lähtisivät uuteen taloprojektiin, he haluaisivat toimia itse rakennuttajina ja tehdä itse enemmän – ottaa enemmän vastuuta, nyt kun osaamistakin on jo karttunut.

– Pystyttäisin talon itse säältä suojaan ja tilaisin paikalle valitsemani sähkömiehen, putkimiehen ja laatoittajan. Hankkisin jonkun tutun ihmisen valvomaan projektia, Marko luettelee.

OP_Media_omakotitalo_04.jpg

Kokonaisuudessaan talon rakentaminen stressasi pariskuntaa paljon vähemmän kuin olisi voinut ajatella. Vaikka moni asia jäi mietityttämään, elämä on hyvää juuri nyt. Kaikkien valintojen ei tarvitse olla heti täydellisiä. On luonnollista, että vasta tehdessä oppii.

Pariskuntariitojakaan projektista ei virinnyt.

– Olimme Annikan kanssa vähän pelottavankin samaa mieltä kaikesta, Marko naurahtaa.

Rakentamista varten voi saada asuntolainaa. Lue lisää rakennuslainasta op.fi:stä.