Kun kiertelee asuntonäytöissä, tulee usein vastaan asuntoja, joissa moni asia on kohdillaan. Alue on hyvä, ikkunasta näkyy kivat maisemat ja neliöitäkin on juuri sopivasti. Mutta usein asunnossa on myös tiloja, jotka olisi pakko remontoida ennen kuin se tuntuisi omalta kodilta.

Näissä tapauksissa olisi hyvä laskea kokonaisbudjettia, jossa on huomioitu asunnon ostohinta sekä remonttibudjetti. Mitä tarkemmin on jo tiedossa, mitä kaikkea on tarkoitus remontoida, sitä tarkemmin voi kustannuksia laskea etukäteen. Nyrkkisääntönä kannattaa muistaa, että kalleinta on pistää uusiksi kylpyhuone tai keittiö, etenkin jos niissä tehdään remontin yhteydessä isoja tilamuutoksia.

Remonttibudjetti ei koostu pelkästään materiaalien hankinnoista vaan suurin osa rahasta kuluu työkuluihin. Erityisesti märkätilojen remontoinnissa tarvitaan mukaan pitkä liuta eri alan ammattilaisia, niin suunnittelijoita, putki- ja sähkömiehiä kuin laatoittajiakin. Itse tekemällä säästää pitkän pennin, mutta lupien kanssa on syytä olla tarkkana. Taloyhtiöt vaativat usein, että vesieristyksen tekee sertifikaatin saanut yritys tai yrittäjä. Jos tekee muutoksia märkätiloissa, voi kysyä neuvoa lupa-asioissa kunnan rakennusvalvonnasta.

Kylpyhuone

15 000 eurosta ylöspäin

Keskikokoisen (noin neljän neliön) kylpyhuoneen remonttiin menee keskimäärin 15 000-20 000 euroa (summa sisältää työt sekä materiaalit). Jos kylpytiloissa halutaan näyttäviä laattoja ja muita design-herkkuja, nousee remontin hinta vielä ylöspäin. Budjetti paisuu huomattavasti, jos kylpyhuoneen lisäksi päivitetään samalla myös sauna, wc ja kodinhoitotilat. Esimerkki pieni saunan kiuas maksaa halvimmillaan pari sataa, mutta ison saunan näyttävä pilarikiuas voi maksaa jopa 1500-3000 euroa.

Pelkkien laattojen neliöhintojen laskeminen ei riitä, sillä rahaa menee materiaaleja ja kalusteita enemmän työkustannuksiin. Vesieritykset, putkivedot, sähköasennukset sekä laatoitukset pitää märkätiloissa tehdä huolella. Esimerkiksi Kylpyhuonekeskus on seurannut urakoimiaan kylpyhuoneremontteja, ja niissä materiaalikustannuksien osuus loppulaskusta on ollut noin kolmannes. Pitää huomioida myös, että työn hinta eroaa paikkakuntakohtaisesti.

Keittiö

10 000 eurosta ylöspäin

Toinen kodin kalleimmista remonttikohteista on keittiö. Keskikokoisen keittiön kaapistoihin ja uusiin kodinkoneisiin pitää varata noin 10 000-12 000 euroa, jos ei itse osallistu lainkaan remontin tekemiseen. Minikeittiön saa remontoitua alle 10 000 euron budjetilla.

Keittiövalmistaja Kvik arvioi, että edullisemmillaan pikkukeittiön kaapistot ja koneet hankki alle 4500 - 5000 euron. Hintaan ei kuulu asennusta, eikä pintojen uusimista. Summan päälle tulee vielä sähkö- ja putkiasennukset, joiden kustannukset riippuvat muutostöiden laajuudesta.

15 000-20 000 euron budjetilla saa jo mukavasti vaihtoehtoja keittiöratkaisuihin. Keittiöremontin kustannukset nousevat vielä tästä, jos keittiön pohjaratkaisu uusitaan perusteellisesti, vesipisteiden paikkaa siirretään ja kaikki pinnat tehdään uusiksi. Kaikki pinnat = lattiat, seinät, kaapistojen välitilat (esimerkiksi laatoitetaan) ja kattokin maalataan. Kaapistojen ovien materiaali ja mekanismit vaikuttavat hintaan.

Keittiö onkin remonttikohde, jonka kustannuksiin vaikuttaa paljon se, millaisia materiaalivalintoja tehdään. Keittiömaailman mukaan esimerkiksi kivitasot ovat laminaattitasoja noin viisi kertaa kalliimpia. Kolme metriä laminaattia maksaa noin 300 €. Tiskiin voidaan tehdä valmiiksi paikat esimerkiksi altaalle ja putkille. Jos materiaaliksi valitaan graniitti, kustannukset edullisimmasta graniitista ovat noin 900 € ja uudenlaisesta Silestone-kvartsikomposiitista noin 1200 €. Kivitasoihin tulee materiaalikustannusten päälle vielä työstö-, rahti- sekä asennuskustannuksia, jotka ovat noin tuhannen euron luokkaa.

Keittiökoneissa on myös laaja hintahaitari; tarjolla on edullisia perusmalleja sekä kalliimpia, lähes ammattikeittiön tasoisia koneita. Esimerkiksi Gigantista edullisen peruslieden saa 300 eurolla, mutta supervarusteltu viiden keittopisteen ja kolmen uunin Smegin induktioliesi maksaa noin 4000 €.

Kaapistojen ovien materiaali ja mekanismit vaikuttavat hintaan. Keittiön kaappi maksaa noin 200 euroa. Jos sama säilytystila toteutetaan vetolaatikoina, jotka nyt ovat keittiösisustamisessa suosittuja, on hinta 400 - 500 euroa.

Älä mieti pintojen värejä

Asuntonäytössä kannattaa siis painaa mieleen, että budjettiin pitää varata reilusti rahaa, jos asunnossa muokataan tilajakoa tai muutetaan keittiön, kylpyhuoneen, wc:n tai muiden märkätilojen paikkoja. Silloin asunnossa joudutaan tekemään isoja putki- ja sähkötöitä sekä seinien purkuja ja uusien rakentamista.

Sen sijaan asuntonäytössä ei kannata säikähtää räväkän värisiä tapetteja, kuluneita puulattioita tai nuhruisen näköisiä jalkalistoja. Myös tapettien uusimisesta tai lattian hiomisesta syntyy kuluja, mutta keittiö- tai kylppäriremonttiin verrattuna ”pieni pintaremontti” tulee huomattavasti edullisemmaksi. Jos asukas pystyy tekemään itse osan remonttihommista, säästyy myös työkustannuksia.

Muista vielä!

  • Jokainen remontin kustannusarvio täsmentyy vasta, kun materiaali ja -mallivalinta on tehty. Ilman täsmällisiä valintoja budjetit ovat vain suuntaa-antavia.
  • Remontin suunnitteluvaiheeseen kannattaa varata aikaa, jotta voi tehdä tuote- ja hintavertailuja.
  • Remonttibudjetti voi kasvaa ja aikataulu viivästyä yllättävästi, jos esimerkiksi kylpyhuoneessa tai keittiössä paljastuu purkutyön yhteydessä vesivahinkoja tai rakenteissa vaaditaan asbestipurkua. Ota mahdollisimman paljon selvää asunnosta ennen sen ostamista, niin säästyt ikäviltä yllätyksiltä.
  • Muista, että remontin työosuus kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Lähteet: Keittiövalmistajat

Asunnot kautta maan löydät OP Kodista.