Kuusikerroksisessa kerrostalossa tehtiin viime syksynä mittava energiaremontti, jossa talon lämmitysmuoto vaihdettiin kaukolämmöstä maalämmöksi. Investointi tähtää paitsi pienempiin lämmityskustannuksiin, myös pienempään hiilijalanjälkeen.

Viilennystä voi säätää huoneistokohtaisesti

Syvälle maahan poratut kuusi energiakaivoa tarjoavat siis talvisin lämmintä ilmaa, mutta kesällä samoista kaivoista saa kipeästi kaivattua viilennystä tukalien helteiden keskelle.

– Taloyhtiömme 28 asunnosta reiluun puoleen asennettiin energiaremontin yhteydessä viilennyksen sisäyksikkö eli konvektori, jonka avulla viilennyksen saa omaan asuntoon, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Huttunen.

Jokainen osakas sai päättää itse, halusiko hankkia asennuksen kanssa vajaa 3000 euroa maksavan konvektorin, jonka asennustyöstä saa kotitalousvähennyksen.

– Käytännössä maalämpöpumppu jäähdyttää veden, joka kiertää talossa samaan tapaan kuin lämmitysvesikin, mutta omassa putkistossaan. Viilennystä voi konvektorin avulla säätää oman mielensä mukaiselle tasolle, selittää Huttunen.

Jäähdytys on tänä kesänä tullut tarpeen ja siitä on tullut asukkailta hyvää palautetta.

– Taloyhtiössämme on eri kokoisia asuntoja, ja on vähän asunnon koosta kiinni, kuinka nopeasti ilma jäähtyy. Oma asuntoni on 78-neliöinen ja aika sokkeloinen, mutta hyvin on konvektori levittänyt viileätä ilmaa ihan koko asuntoon.

Monen tuntema ja ylistämä ilmalämpöpumppu ei ole ollut Mannerhemintie 106:ssa mahdollinen lämmityksen ja viilennyksen lähde.

– Taloomme ei saa asentaa ilmalämpöpumppuja, sillä julkisivumääräys kieltää sen. Näin on monen muunkin vanhan taloyhtiön kohdalla. Lisäksi valtaosa asunnoistamme sijaitsee vain toisella puolella taloa, eikä niihin saa läpivetoa, joten hyvä että meillä on nyt toimiva ratkaisu viilennykseen, Huttunen sanoo.

Energiaremontti tuo tuntuvat säästöt lämmityskuluihin

Ilkka Huttunen on ollut kokonaisuudessaan oikein tyytyväinen energiaremonttiin, joka on pitkän aikavälin investointi ja perusteellisen pohdinnan tulos.

– On selvää, että maalämpö on taloyhtiöllemme edullisempi lämmitysmuoto kuin aiemmin käyttämämme kaukolämpö. Ennakoimme, että energiaremontti puolittaa lämmityskustannukset, mutta tarkempia vertailuja pääsemme tekemään ensi talvena, kun ensimmäinen vuosi maalämmön kanssa on takana.

Mannerheimintie 106:n asukkaiden arkeen maalämpöön siirtyminen ei oikeastaan tuonut muita muutoksia kuin edullisemmat lämmityskulut ja viilennetyt kesäolosuhteet.

– Maalämpö kulkee huoneistojen vanhoihin pattereihin ihan niin kuin kaukolämpö aiemmin. Tietysti kellarista löytyy nyt vähän enemmän tekniikkaa, samoin kuin maalämpökaivokaivaukset pihan perällä.

Lue lisää energiaremontista ja sen rahoituksesta: www.energiaremontti.fi