Kevyt päivitys

Kun budjetti on pieni, keittiöön voi tuoda uutta ilmettä esimerkiksi vaihtamalla vetimet nykyaikaisempaan malliin. Tällä hetkellä trendikkäitä ovat esimerkiksi sirot lankavetimet ja pyöreät nupit. Edullisimmillaan vetimet maksavat vain muutamia euroja kappaleelta.

Myös keittiön kaappien välitilan laattojen maalaus kaakelimaalilla, kaapinovien maalaaminen, työtason vaihtaminen tai kunnostus tuovat heti virkeämmän lookin keittiöön.

Kevyeen remonttiin ei tarvitse tuhlata tuhansia euroja, mutta rahoitukselle voi kuitenkin olla tarvetta. Teki keittiöremonttia sitten millä budjetilla tahansa, sen rahoitus kannattaa suunnitella tarkkaan. OP:n kuluttajarahoituksen product owner Timo Lehmus kehottaa vertailemaan rahoitusvaihtoehtoja lainojen todellisella vuosikorolla, joka huomioi kaikki lainasta perittävät kulut.

Pienempiin lainoihin voi hakea vakuudetonta lainaa, jonka saa nopealla aikataululla. Se on kuitenkin vakuudellista lainaa kalliimpi.

− Vakuudeton laina sopii pieniin, alle 10 000 euron remontteihin. Vakuudellisen lainan todellinen vuosikorko vaihtelee kahdesta neljään prosenttiin ja vakuudettoman seitsemästä kymmeneen prosenttiin, Lehmus arvioi.

Ovet vaihtoon

Jos keittiö toimii sellaisenaan ja sokkelit ovat hyvässä kunnossa, vaihtamalla kaappien ovet voi tehdä näyttävän, mutta täydellistä keittiöremonttia edullisemman päivityksen. Toinen edullisemman hintaluokan vaihtoehto on käytettyjen keittiökalusteiden hankkiminen.

Mikäli remontille tulee hintaa yli 10 000 euroa, kannattaa hakea vakuudellista lainaa. Vakuutena voi käyttää esimerkiksi omaa asuntoa, jos asuntolainasta osa on jo maksettu pois.

Vakuudellinen laina on pääsääntöisesti aina edullisin laina: esimerkiksi 10 000 euron lainassa, joka maksetaan pois viidessä vuodessa, säästöä tulee noin tuhat euroa.

− Vakuudelliset lainat hinnoitellaan aina asiakaskohtaisesti ja hyvä asiakas voi saada lainan varsin edullisesti, Lehmus muistuttaa.

Vakuudellinen laina on myös joustavampi kuin vakuudettomat lainat, sillä lainan eräpäivän, lyhennyserän ja laina-ajan muuttaminen on helpompaa ja edullisempaa.

Säästöä voi tuoda myös lainan hakeminen yhdessä esimerkiksi puolison kanssa.

− Jos lainan hakee kaksin, molemmat vastaavat lainan takaisinmaksusta, lainaa voi hakea enemmän ja lainan saa usein edullisemmin, Lehmus muistuttaa.

Kokonaan uusi

Kallein tapa uusia keittiö on suunnitella ja toteuttaa täysin uusi tila. Täydellisen keittiöremontin hinta riippuu monesta eri tekijästä, kuten keittiön koosta, valituista kalusteista, kodinkoneista ja pintamateriaaleista. Säästää voi esimerkiksi valitsemalla edullisemman ovimallin ja kivitason sijaan laminaattia.

Jos remontin budjetti on epäselvä, voi siihen hakea limiittimuotoisen lainan, jolloin lainaa voi nostaa, kun rahantarpeita tulee. Myös limiittimuotoisen lainan voi ottaa vakuudellisena tai vakuudettomana.

Keittiöfirmat tarjoavat myös omia lainojaan remontteihin, mutta ne ovat usein pankin lainoja kalliimpia. Vakuudellisia lainoja myöntävät vain pankit.

Lehmus suosittelee pankkilainaa muistakin syistä.

− Kun rahoituksen ottaa omalta pankilta, raha-asiat pysyvät yhdessä paikassa, jolloin niiden hallinnointi on helpompaa. Lisäksi pankkilainan voi käyttää useisiin eri remonttimenoihin eikä vain yhteen hankintaan, kuten keittiön kaappeihin.

Vinkki: Vanhan keittiön voi myydä eteenpäin! Monet ostavat vanhoja runkoja vaikkapa kesämökille.

Esimerkki lainasta*

Kevytfreesaus, laina 3500 euroa, laina-aika kaksi vuotta.

OP:n Täsmäluotto (vakuudeton): Kuukausierä 170 €/kk, todellinen vuosikorko 14,6%, kokonaiskustannus 4018 €

Kevyt keittiöremontti, laina 10 000 euroa, laina-aika kolme vuotta.

OP:n pankkilaina (vakuudellinen): Kuukausierä 295 €/kk, todellinen vuosikorko 5,4 %, kokonaiskustannus 10800 euroa.

Koko keittiön remontointi, laina 20000 euroa, laina-aika neljä vuotta.

OP:n pankkilaina (vakuudellinen): Kuukausierä 450 €/kk, todellinen vuosikorko 4 %, kokonaiskustannus 21606 euroa.

Tutustu seuraavaksi:

Vertaile eri vaihtoehtoja ja laske itsellesi sopiva remonttilaina netissä.

* Laskelmat tehty 5/2019.