Wc-remontin yhteydessä on monia päätöksiä tehtävänä. Yksi tärkeistä päätöksistä on wc-istuimen malli. Pitäisikö valita seinämallinen istuin vai perinteinen lattiamallinen vessanpönttö?  

Koteloitu seinämallinen wc-istuin on vaihtoehdoista hintavampi, mutta kasvattaa suosiotaan. Yhä useampi on valmis maksamaan tyylikkäästä ja siivousta helpottavasta pytystä. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että uudenmallinen istuin voi tuoda mukanaan myös uusia riskejä. 

Toisin kuin perinteisessä wc-istuimessa, seinämallisen istuimen laitteisto on piilossa kotelon sisällä. Se ei itsessään aiheuta isompaa ongelmaa, mikäli asennus on toteutettu oikein.

Pohjola Vakuutus on kuitenkin saanut viime vuosina useita ilmoituksia vesivahingoista, jotka ovat syntyneet, kun seinämallisen wc-istuimen laitteisto on päässyt vuotamaan kotelon suojissa kylpyhuoneen rakenteisiin pidemmän aikaa. 

Seinä wc:n huolimaton asennus voi aiheuttaa tuhansien eurojen laskun

Rakennusmääräysten ja asetusten mukaan vuotovesi tulee ohjata kotelosta näkyville esimerkiksi wc-tilan lattiapinnoitteen päälle, jotta vuoto on mahdollista havaita ja korjata ajoissa ennen suuremman vahingon syntymistä. 

– Valitettavasti seinämallisia wc-istuimia on asennettu huolimattomasti, mistä on seurannut todella harmillisia vesivahinkoja. Siinä missä perinteisen lattiamallisen wc-istuimen vuoto on usein helppo havaita, voi koteloidun istuimen aiheuttama vuoto kehkeytyä todella isoksi ja kalliiksi vahingoksi ilman varoitusmerkkejä, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo. 

Kotelon sisällä piilevä vesivahinko voi tulla hyvinkin kalliiksi. Vahingon hinta vaihtelee useista tuhansista jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Jos vesivahinko johtuu istuimen huolimattomasta tai virheellisestä asentamisesta, ei kotivakuutus korvaa vahinkoa. 

Jos seinämallisen wc-istuimesi tilanne huolestuttaa, toimi näin: 

  1. Tarkista, löytyykö wc-istuimen kotelon alareunasta reikä, josta mahdollinen vuotovesi pääsee esiin. 
  2. Asenna kotelon pohjalle vuotovahti, joka hälyttää, jos kotelon sisällä tapahtuu vuoto. 
  3. Jos epäilet, että istuin on asennettu virheellisesti, kutsu ammattilainen tarkistamaan istuimen ja kotelon asennus.

Lue myös:

Suunnitteletko kylpyhuoneremonttia? Huomioi nämä 7 asiaa!