19-vuotias Jonna Könkkölä on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt paljon. Jyväskylästä lähtöisin oleva nainen viettää parhaillaan välivuotta Belgiassa, jossa hän työskentelee paikallisen perheen au pairina. Muiden maiden kulttuurit ovat vetäneet Könkkölää puoleensa myös aiemmin, sillä hän aloitti välivuotensa Sveitsistä, jossa hän vietti kolme kuukautta niin ikään au pairina työskennellen.

Omilleen Könkkölä muutti jo 16-vuotiaana, ja maailma kutsui yksin tehdyn interrail-reissun merkeissä vuotta myöhemmin. Matkustamisen lisäksi Könkkölä on kiinnostunut sijoittamisesta, ja hän osti ensimmäisen rahasto-osuutensa reilu vuosi sitten. Myöhemmin hän myös haluaa sijoittaa omaan asuntoon, mutta ensimmäisen oman kodin etsiminen saa vielä odottaa.

 Vanhempani ovat säästäväisiä sekä kriittisiä rahankäyttäjiä, olen siis aina saanut seurata malliesimerkkiä.

Mahdollisuudet sijoittamiseen, matkustamiseen sekä tulevaisuudessa myös asunnon käsirahaan, ovat peräisin säästötililtä, jonka varat Könkkölä sai käyttöönsä 18-vuotispäivänään. Monien muiden suomalaisten tapaan myös Könkkölän vanhemmat olivat tallettaneet vuosien varrella saamansa lapsilisät erilliselle säästötilille, jonka tytär saisi käyttöönsä aikuisuuden kynnyksellä.

– Kun olin lapsi, perheeni ei juuri matkustanut. Vanhempien mukaan matkustelemattomuudesta säästetyt rahat oli perusteltua siirtää säästöön lapsia varten, Könkkölä kertoo.

Kiinnostuksena vastuullisuus

Täysi-ikäisenä käyttöön saatu useiden tuhansien eurojen potti ei tullut Könkkölälle yllätyksenä: perheensä kuopuksena hän oli nähnyt myös sisarusten saavan käyttöönsä vastaavan summan.

Vaikka monella täysi-ikäistyvällä nuorella varmasti on kiusaus käyttää mukava summa hurvitteluun tai baarissa istumiseen, oli varojen järkevä käyttö Könkkölälle itsestäänselvyys. Malli vastuulliseen rahankäyttöön oli tullut vanhemmilta.

– Vanhempani ovat säästäväisiä sekä kriittisiä rahankäyttäjiä, olen siis aina saanut seurata malliesimerkkiä. Heillä ei kuitenkaan ollut toiveita sen suhteen, mihin omat rahani käyttäisin, hän kertoo.

Vaikka Könkkölällä ei ollut suurempaa suunnitelmaa saamilleen varoille, hän halusi käyttää ne järkevällä tavalla. Reissusta palattuaan Könkkölä suuntasi pankkiin, jossa ennalta sovitussa tapaamisessa keskusteltiin asiantuntijan kanssa varoista sekä niiden käytöstä.

– Aivan ensimmäisenä pankki suositteli perustamaan ASP-tilin. Se oli mielestäni hyvä vaihtoehto, sillä halusin pitää rahaa säästössä myös jatkossa, hän kertoo.

Salkun kehitys kiinnostaa

Vaikka Könkkölä suuntasi interrail-reissuun ennen täysi-ikäistymistä, antoi luvassa oleva säästösumma matkaan turvallisuuden tuntua. Reissussa Könkkölä alkoi myös perehtyä sijoittamisen saloihin kuuntelemalla suosittua Mimmit sijoittaa -podcastia. Siinä esiteltiin erilaisia sijoittamisen vaihtoehtoja sekä kannustettiin siirtämään omia varoja sivuun.

Erityisesti Könkkölän huomio kiinnittyi indeksirahastoihin sekä korkoa korolle -efektiin.

– Podcastista jäi mieleeni se, että sijoitettu raha tekee töitä puolestani. Mietin erilaisten sijoitusvaihtoehtojen välillä, mutta päädyin lopulta indeksirahastoon.

Könkkölä on nyt sijoittanut vuoden verran, ja rahastot kiinnostavat häntä yhä enemmän. Vaikka sijoitettu ensisumma oli suhteellisen pieni, on se avannut ovet sekä ennen kaikkea kiinnostuksen sijoittamisen saloihin.

Oman rahastosalkkunsa kehitystä hän seuraa noin kerran kuukaudessa.

– Käyn katsomassa rahastoa saadakseni kuvan siitä, mitä taloudessa tapahtuu ja kuinka pörssit kulkevat. Etenkin koronavuoden aikana salkun arvon nousua ja laskua on ollut mielenkiintoista seurata. Nyt ollaan jälleen plussan puolella, luojan kiitos, hän sanoo.

Raha ei ole itsestäänselvyys

Kun au pair -pesti Belgiassa päättyy, suuntaa Könkkölä Suomeen – ainakin hetkellisesti. Tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluvat sijoittaminen, mutta myös kesätyöt sekä mieluisan opiskelupaikan löytäminen.

Kiinnostava vaihtoehto löytyisi ainakin Hollannista, jossa olisi mahdollisuus opiskella Global Responsibility & Leadership -ohjelmassa, siis vapaasti suomennettuna globaalia vastuullisuutta sekä johtamista.

Myös oman asunnon osto tulee jossakin vaiheessa ajankohtaiseksi, ainakin sitten, kun opiskeluun liittyvät suunnitelmat ovat selkeytyneet. Löytyipä uusi asunto mistä tahansa, ovat kaupan solmimiseen tarvittavat varat jo odottamassa ASP-tilillä.

Könkkölä kiittelee vanhempiaan paitsi jo nuorella iällä saamastaan vapaudesta, myös rahankäytön vastuullisesta näkökulmasta. Olemassa olevien säästöjen vuoksi rahasta ei tarvitse stressata nyt eikä tulevaisuudessa, eikä taloudellinen pärjääminen aiheuta päänvaivaa.

– Rahatilanteeni ei ole tiukka, toisin kuin monella muulla nuorella. Rahaa ei voi kuitenkaan pitää itsestäänselvyytenä, ja olen oppinut, että sen eteen on myös tehtävä töitä, Könkkölä päättää.

Lue myös:

Näin aloitat rahastosäästämisen lapselle

Kolme minuuttia mereltä – Vilma osti opiskeluaikana oman asunnon