Tervetuloa mukaan säästämään loppuvuotta varten. Seuraavien kuuden viikon aikana saat joka maanantai uuden viikko-ohjelman, jonka avulla pääset kohti tavoitettasi. Viikko-ohjelma sisältää tehtäviä, testejä tai vinkkejä. Tarvitset tehtävien tekemiseen tietokoneen tai kynän ja paperia.

Tämän viikon tavoitteena on päättää säästötavoite ja summa, jonka säästät syksyn aikana. Lisäksi aloitat säästämisen. 

Tavoitteen ja summan päättämiseen saat avuksi kaksi tehtävää:

Tehtävä 1: Mihin haluat säästää rahaa?

Onko sinulla elämässäsi asioita, joista unelmoit, ja joihin tarvitset rahaa? Vai onko sinulla asioita, joihin haluaisit varautua, kuten lääkärikulut tai jokin hankinta? Vai tuntuisiko tulevaisuus turvatummalta, jos kerryttäisit purskuria tulevaa varten?

Anna ajatuksesi virrata vapaasi ja kirjoita paperille unelmiasi, toiveitasi tai loppuvuonna tulevia hankintojasi. Mitä kirjoitit? Nouseeko sieltä jokin asia, johon haluaisit syksyn aikana säästää?

Kirjoita asia paperille ja laita lappu vaikka jääkaapin oveen muistuttamaan tavoitteestasi. Onnittele itseäsi tavoitteen asettamisesta. Hyvä sinä!

Tehtävä 2: Kuinka paljon voin säästää?

Seuraavaksi tehtävänäsi on päättää, kuinka paljon säästöjä tavoittelet loppuvuoden aikana.

Haasteessa voit valita seuraavista säästösummista: Säästät loppuvuoden aikana 150 euroa, 300 euroa tai 500 euroa. Säästöaika summalle on 16 viikkoa, eli viimeinen säästöpäivä on 19.12.2022.

150 euron säästäminen tarkoittaa, että säästät 9,40 euroa viikossa, 300 euron säästösummassa säästät 19 euroa viikossa ja 500 euron säästösummassa 32 euroa viikossa.

Alla oleva kuva selvittää, mitä eri säästösumma tarkoittaa kuukaudessa tai viikossa 5.9.-19.12.2022.

Valitse säästösumma sen mukaan, mitä sinun on mahdollista säästää. Säästösumma ei saa olla liian iso viikossa tai kuukaudessa, vaan elämiseen pitää jäädä rahaa. Jos valitset liian ison säästösumman, säästämisestä tulee vaikeaa, ja saatat lopettaa säästämisen herkemmin kesken. Tärkeintä on saada säästäminen alkuun pienelläkin summalla.

Jos valitsemasi vaihtoehto alkaa tuntua väärältä haasteen aikana, voit muuttaa sitä helposti.

Kun olet päättänyt, mitä summaa lähdet tavoittelemaan, kirjoita se paperille, ja laita sekin jääkaapin oveen tavoitteen yhteyteen. Voit taas onnitella itseäsi!

Aloita säästäminen

Koska säästäminen on helpointa silloin, kun se tapahtuu automaattisesti, tee verkkopankissasi automaattinen siirto valitsemallesi viikkosummalle ja laita summa siirtymään säästötilillesi. 

OP:n palveluissa toistuvan maksun teko on helppoa: Voit luoda uuden toistuvan maksun op.fi-palvelussa, kun napautat Uusi maksu, syötät maksun perustiedot ja valitset maksun lisätiedoista toistuvuuden.

Jos haluat muokata tai poistaa aiemman toistuvan maksun, voit tehdä sen avaamalla laskun hyväksytyissä maksuissa tai hyväksymättömissä maksuissa sen mukaan, kummassa maksu on.

Jos sinulla ei ole säästötiliä, tutustu säästötilivalikoimiin.

Olet nyt tehnyt ensimmäisen viikon tehtävät ja olet askeleen lähempänä tavoitettasi.

Ensi viikolla tutustut tuloihisi ja menoihisi. Lisäksi ymmärrät, onko käsityksesi omasta taloudestasi oikea. Saat apua siihen maanantaina 12.9.2022. Jos et ole vielä tilannut ohjetta sähköpostiisi, voit tilata sen tästä. Ensi viikkoon!

Lisätehtävä

Tee testi: Mikä tapa säästää sopii sinulle parhaiten?

Lue myös:

Lykkäätkö
 säästämistä näiden tekosyiden vuoksi? 

”Haluan tietää, mikä on kannattavin tapa säästää rahaa”  

Tili tuli ja tili meni – kunnes Maria oppi säästämään