Kiinnostus säästämistä kohtaan kasvaa, ja yhä useampi on aloittanut säästämisen koronakriisin aikana. Säästäminen onkin loistava keino varautua elämän käänteisiin, jotka ilmaantuvat toisinaan eteen odottamatta ja yllättäen.

Myös asenteet säästämistä kohtaan ovat muuttuneet aiempaa positiivisemmiksi, ja kuva säästämisen ympärillä paranee. Säästämistä ei nähdä enää rikkaiden juttuna, saati kasinopelien kaltaisena uhkapelaamisena.

Kasvaneesta kiinnostuksesta huolimatta osa kuitenkin hidastelee aloittamisen kanssa. Moni perustelee hidasteluaan syillä, joista useimmat eivät todellisia hidasteita olekaan.

Kuulostavatko nämä tutuilta?

"Säästäminen on vaikeaa"

Klassisin tekosyy säästämisen lykkäämiselle on ehkäpä se, että säästäminen kuvitellaan vaikeaksi. Tuntuu, ettei tarvittavaa osaamista löydy, ja säästämisen erilaiset sekä palkitsevimmat tavat vaikuttavat haastavilta. Mahdolliset ylimääräiset varat jäävät siis käyttötilille makaamaan.

Ratkaisu: Säästäminen on helpommillaan silloin, kun säännöllisistä kuukausituloista siirtää palkkapäivänä ennalta määrätyn summan rahastoon. Apua sekä neuvoja erilaisiin säästämisen sekä sijoittamisen tapoihin saa pankista, joten asiantuntijan avulla säästäminen ei ole vaikeaa.

"Ei ole hyvä hetki säästää"

Moni voi kuvitella jo olevansa liian vanha säästääkseen. Ajoitus voi tuntua väärältä myös mahdollisten velkojen tai edessä siintävän lomamatkan tai muun isomman hankinnan vuoksi.

Ratkaisu: Säästämisen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä, ja tärkeintä on saada se käyntiin pienelläkin summalla. Kun säästää kuukausittain pienen summan, ei tarvitse hermoilla sijoitusten arvon heittelyä. Ajallinen hajauttaminen tasoittaa heilahtelevia kursseja. Pitkäjänteisyys on tärkeää säästämisessä, eikä säästämistä kannata jättää puolitiehen. Lomamatkaa tai muuta hankintaa varten puolestaan kannattaa avata erillinen säästötili.

"Ei ole rahaa säästettäväksi"

Elämän voi kuvitella käyvän ankeaksi säästämisen myötä. Asumiskulujen ja laskujen maksun jälkeen voi tuntua siltä, että rahaa on tilillä naurettavan pieni summa, eikä pikkuhilujen säästäminen tunnu mielekkäältä.

Ratkaisu: Pienituloinenkin säästäjä onnistuu laskemalla säästämisen mukaan kuukausittaisiin menoihin. Se käy määrittämällä etukäteen halutun säästämisen tason, ja budjetoimalla sen samoin kuin vaikkapa kuukausittain maksettavan Netflix-maksun. Näin talouden tasapaino ei pääse järkkymään, ja rahaa kertyy tilille lähes huomaamatta. OP-mobiilista löytyvän Toistuvien menojen hallinta -palvelun avulla pystyy myös tarkastelemaan kuukausittaisia säännöllisiä maksuja – olisiko jostain niistä mahdollista nipistää?

"Säästän maksamalla asuntolainaa pois"

Suomalaiseen perusluonteeseen voi kuulua ajatus siitä, että säästöt kertyvät asuntolainan pois maksamisen myötä. Miksi säästäisi erilliselle tilille, kun iso osa tuloista menee periaatteessa omaan pussiin asuntolainan pois maksamisen myötä?

Ratkaisu: Lainan lyhennys ei tietenkään ole huono asia, mutta tarpeen tullessa omista seinistä on hankalaa myydä palaa pois. Asuntolaina ei jätä liikkumavaraa talouteen, joten on tärkeää jättää säästöjä myös erilliselle tilille tai sijoittamalla.

Juttuun on haastateltu OP Varallisuudenhoidon asiantuntija Mikko Lahdenperää.

Paljonko voisit säästää kuukaudessa? Paljonko tavoittelet tuottoa? Kokeile korkoa korolle -laskuria ja katso, millaisia vaihtoehtoja kaltaisesi säästäjät suosivat. 

Lue myös:

Pienituloisen talous – näin aloitat säästämisen arjessa

Tili tuli ja tili meni – kunnes Maria oppi säästämään

Matka tuhlaajasta sijoittajaksi vaati identiteetin muutoksen. ”Ensimmäinen rahastosijoitus oli käänteentekevä hetki”

Artikkeli on julkaistu  18.2.2021 ja sitä on päivitetty 5.9.2022.