Jouluvalojen sähkönkulutus on pientä – sammuta silti valot, jos olet pitkään poissa
Moni miettii, että vievätkö jouluvalot paljon sähköä. Erityisesti uusien jouluvalojen käyttö on käytännössä ilmaista ja sähkönkulutus erittäin pientä. Valon sävyllä voi vaikuttaa paljon tunnelmaan.
Jouluvaloista nauttivien ei enää tarvitse pidätellä itseään ainakaan rahan takia. Ledivalojen yleistyttyä jouluvalojen käytöstä on tullut lähes ilmaista.
Esimerkiksi, jos pitäisi kuukauden ajan koko ajan päällä ulkona kolmea kappaletta todella pitkiä led-jouluvalosarjoja ja sisällä neljää led-kynttelikköä, sähkönkulutus olisi noin 6 – 7 euroa.
Pitkällä ulkokäyttöön sopivalla jouluvalosarjalla tarkoitetaan laskelmassa 55 metristä, 800 lediä sisältävää tuotetta. Jopa näin iso, pihakuuseen tai muuhun suureen kohteeseen tuleva valosarja kuluttaa alle kolmasosan vanhan hehkulampun viemästä sähköstä.
Valaistussuunnittelija, Jyväskylän kaupungin valaistuskoordinaattori Elisa Hillgen suositteleekin, että vanhat, hehkulampulliset valosarjat vaihdettaisiin uusiin.
– Samalla säästyy myös varalamppujen metsästykseltä. Monet varalamput entisiin sarjoihin alkavat olla harvinaisia.
Hillgenin mukaan kaikki kaupoissa nykyään myytävät jouluvalot ovat käytännössä ledejä. Pakkauksista näkyy sähkönkulutus watti- eli W-merkinnällä. Kulutuksessa ei ole samantyyppisten valosarjojen välillä suuria eroja, vaikka ne olisivat eri valmistajilta.
– Lukemat ovat niin pieniä, että itse en koskaan ole niitä edes katsonut, Hillgen sanoo.
Jos pienistäkin summista haluaa säästää, sammuta valot osaksi vuorokautta. Apuna voi käyttää ajastimia. Hanki sisätiloihin esimerkiksi pistorasiaan asennettavan, kauko-ohjattavan vastaanottimen, jolloin useat valot voi sammuttaa kerralla kaukosäätimellä.
Lämmin sävy sopii kylmään vuodenaikaan
Jouluvaloja saa kaupasta paitsi monessa eri muodossa, myös monessa eri valon värissä. Tarjolla on vihreää, punaista, sinistä ja moniväristä valoa. Valkean värit ovat amber, hyvin lämmin, lämmin ja kylmä valkoinen.
Hillgenin mukaan valon värin voi valita oman maun mukaan, mutta enemmistö pitää lämpimästä, tunnelmallisesta sävystä kylmän vuodenajan keskellä.
– Myös sisällä nuo lämpöisemmät sävyt ovat kotoisampia ja tunnelmallisempia, mutta joskus tarkoituksena voi olla raikas, jäinen valkoinen. Silloin kannattaa valita viileämpää. Nämä ovat kuitenkin makuasioita!
Jouluvalojen asettelussa voi käyttää reilusti mielikuvitusta. Valosarjoja voi asetella esimerkiksi verhojen kaveriksi, lyhtyihin, pöytäkattauksiin ja peilien kehyksiin. Jos pistorasioita uupuu läheltä, kannattaa harkita patterikäyttöisiä sarjoja. Niiden kuluja toki lisää pattereiden vaihtaminen.
Jouluvalojen ulkokäytössä on tärkeää ostaa tarpeeksi pitkä valosarja, jottei sen laittamisessa paikoilleen tarvitse kitsastella. Suunnitellessa kannattaa katsoa hieman puun tai pensaan muotoa ja mukailla valoilla sitä.
– Joskus näkee toteutuksia, joissa näyttää siltä kuin valot olisi viskattu pensaan päälle. Pimeässä sellainen näyttää todella hassulta, Hillgen sanoo.
Valaistuksen ammattilainen kehottaa hakemaan tarvittaessa inspiraatiota netistä. Erilaisilta verkkosivustoilta ja sosiaalisen median palveluista löytyy paljon ideoita.
Muista sammuttaa myös led-jouluvalot
Jouluvalojen turvallisen käytön takaa se, että noudattaa käyttöohjeita. Esimerkiksi sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja ei saa käyttää ulkona.
Jos haet varastosta vanhat jouluvalot, tarkista ne silmämääräisesti ja katso, etteivät valosarjat ja muuntajat ole sekoittuneet. Jos valot ovat rikki, älä yritä korjata niitä itse.
Led-jouluvalot lämpenevät hyvin vähän ja siksi paloriski on pieni. Sammuta valot silti, jos olet pidempään poissa kotoa. Myös muuntajat kannattaa varmuuden vuoksi irrottaa kokonaan.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 28.11.2018.