Neljän vuoden säästöurakka – Samuel säästi sinnikkäästi viikkorahansa tietokoneeseen
Lisää aiheesta
Samuel Järvenpää, 14, säästi neljä pitkää vuotta. Joulun tienoilla tarvittava summa oli kasassa, ja kaivattu tietokone ilmestyi kotiin paketti kerrallaan.
Seiskaluokkalaisen Samuelin säästöurakka alkoi jo kolmannella luokalla. Silloin vanhempien kanssa tehtiin sellainen diili, että isä ja äiti antaisivat tarvittavan lopun omistaan, jos poika saisi säästettyä unelmiensa tietokoneeseen tarvittavasta suuresta summasta puolet ensin itse.
Samuel aloitti säästötalkoot ja pisti seuraavien vuosien ajan jemmaan melkein kaikki vanhemmilta saadut viikkorahat ja isovanhempien joulu- ja syntymäpäivälahjarahat.
− Kuukaudessa sain säästöön ehkä noin 10 euroa, ja lahjarahoja saattoi kerralla tulla suunnilleen 100 euron verran. Säästin myös sellaiset rahat, joita vanhemmat ovat maksaneet vaikka siivoamisesta tai muista pikkutöistä.
Suurin yksittäinen säästösumma, 350 euroa, tuli 11-vuotiaana työstä valokuvamallina. Samuel pääsi tuolloin mukaan Helsingin Seudun ympäristöpalveluiden kuvauksiin, joissa teemana oli kotien vedensäästö. Partiota harrastavalle Samuelille kuvausten teema tuntui merkitykselliseltä.
Äiti ilmoitti Samuelin myös lemmikkieläinten hoitajapalveluun vähän sillä ajatuksella, että tienestejä kerätessä pojan lemmikkikuume menisi samalla ohi, mutta toisin kävi.
− Kävin yhden kevään aikana noin kahtenakymmenenä päivänä hoitamassa kissaa, kun sen omistajat olivat poissa. Putsasin sen hiekkalaatikkoa ja annoin sille sen tarvitsemat lääkkeet. Tienasin tuolla työllä pikkaisen yli sata euroa. Ja sitten hankin yhdessä isän kanssa villakoiran, Samuel kertoo.
Sopimus koiran hankinnasta isän kanssa meni niin, että isä lupasi hoitaa pakolliset kulut, jos Samuel lupautuisi hoitamaan koiran ruokinnat ja ulkoilutukset. Milo-koira täyttää pian kaksi vuotta ja sopimus on pitänyt – Samuel hoitaa valtaosan koiran lenkeistä. Samuel ja Milo käyvät isän kyyditsemänä myös viikoittain koirakoulussa. Kurssit ovat olleet tottelevaisuuskoulua, agilitya ja kävipä Milo syksyllä sienientunnistuskurssinkin.
Äidin salajuoni siis epäonnistui lemmikkipykälän kohdalla tyystin, mutta tienestejä lemmikinhoidon opettelusta sentään syntyi.
Rahat säästyivät tilillä
Raha tietokoneeseen kertyi kasaan Samuelin mielestä melko helposti. Olennaista oli olla sortumatta ihmeempiin heräteostoksiin. Osa Samuelin säästöistä kertyi käteisenä ja osa, kuten isovanhempien rahalahjat, menivät suoraan tilille. Siellä ne olivat turvassa, sillä Samuelilla ei vielä ole tilille nostokorttia.
− Välillä, kun käteistä oli kertynyt enemmän, isä siirsi ne tililleni. Sinne oli helpompi säästää, kun rahat eivät olleet koko ajan näkyvissä.
Vähän joulun jälkeen rahat, noin 2000 euroa, olivat viimein kasassa, vanhemmat pulittivat reilun 1000 euron loppuosuuden ja koneen osat oli mahdollista laittaa tilaukseen. Samuel halusi parhaan mahdollisen kokonaisuuden, niin laadun kuin hinnankin osalta, ja tilasi koneen osat kunkin parhaimmasta verkkokaupasta. Osien hintoja oli seurattu jo pidemmän aikaa ja joulun jälkeen oli hyvä tarttua tarjouksiin. Koska koneen osat tulivat kaikki eri paikoista, oli edessä vielä odottelua.
− Oli tosi kiva, kun paketteja viimein alkoi tulla. Viimeinen osa antoi odottaa itseään muita pidempään, mutta kun kone oli lopulta kasassa, se oli tosi hyvä. Olin ostokseen tyytyväinen.
Samuel käyttää konetta niin kouluhommien hoitamiseen kuin pelailuunkin. Isän kanssa pelatessa suosikkeja ovat strategiset taistelupelit ja kavereiden kanssa erilaiset nettipelit.
− Tärkeintä minulle oli, että koneessa on riittävästi tehoja pelien pätkimättömään pyörittämiseen. Ostin samalla myös hyvän näppäimistön.
Juuri nyt Samuel on hakemassa kesätöihin. Hän toivoisi paikkaa vaikkapa kaupan alalta saadakseen työkokemusta ja tietysti tienestejäkin.
− Kesätöistä kertyvät palkat laitan säästöön, vaikka tarkkaa kohdetta rahoille ei vielä olekaan mielessä.
Äiti on tyytyväinen sinnikkyyteen
Samuelin äiti, Heli Järvenpää, on hyvillään poikansa sitkeästä säästöurakasta. Juuri sellaista asennetta vanhemmat ovat toivoneet lapsilleen tartuttavan.
− Olemme halunneet opettaa, että tekemällä asioita pitkäjänteisesti seuraa jotakin hyvää. Esimerkiksi koulun alussa ostimme kaikkein halvimman älyluurin ja kerroimme, että jos sen onnistuu pitämään tallessa ja ehjänä vuoden verran, saa sitten sen unelmiensa kännykän - ja niin kävikin.
Matkoja ja retkiä tehdessä Järvenpäät ovat antaneet lapsilleen pienen oman retkirahan, jonka kanssa lapset ovat voineet harjoitella mihin raha riittää. Sitä kautta lapset, Samuel ja 11-vuotias Alisa, ovat jo ala-asteiässä oppineet rahan arvon ja sen, ettei vaikka karkkipäivän rahoja kannata aina heti tuhlata, vaan niillä voi matkoilla saada jotain paljon mukavampaa.
− Samuel on ollut aina taipuvainen harkintaan, eikä hän hätäile päätöksissään. Päivittelemme yhdessä ääneen esimerkiksi tv-ohjelmille, joissa vaikka kerran päällä käväiseviin häämekkoihin satsataan tuhansia euroja.
Samuelin säästövinkit
- Aloita säästäminen, vaikkei sinulla olisi vielä varmaa tietoa säästökohteesta. Silloin ei aina tarvitse aloittaa nollasta, vaan haluttu summa on nopeammin käytössä sitten, kun keksit mitä halua hankkia.
- Älä katsele kaupoissa tai netissä houkutuksia. Jos haluat säästää johonkin isompaan, keskity siihen, äläkä ostele pienempiä asioita välissä. Se palkitsee lopulta.
- Kysele pieniä palkkahommia sukulaisilta, vanhemmilta ja vaikka ystäviltäkin.