”Pääsin kolmella tonnilla kiinni liikehuoneistoon” - Kiinteistösijoittaminen voi alkaa pienellä pesämunalla
Lisää aiheesta
Anne Karilahti opetteli säästämään parikymmentä euroa kuussa Excel-taulukoiden avulla. Nyt hän on hankkinut ensimmäisen sijoituskiinteistönsä ja suunnittelee ostavansa niitä lisää.
Anne Karilahti, 47, yrittäjä Espoosta, sijoittaa kiinteistöihin.
Miksi?
”Sijoitan, koska haluan säästää eläkepäiviä varten ja turvata alakouluikäisen tyttäreni tulevaisuutta. Luin lehdestä siviilioikeuden professori Urpo Kankaan ajatuksen, jonka mukaan lapsille on turha jättää perintöä. Se kolahti.
Moni perinnönsaaja on kuusikymppinen eikä tarvitse rahaa. Rahaa tarvitaan silloin, kun hankitaan ensimmäistä omaa asuntoa.”
Mikä?
”Ensimmäinen sijoituskiinteistöni on 27 neliön liikehuoneisto, joka valmistuu kesällä 2017 Espoon Tapiolaan.
Haaveilin pitkään kiinteistöön sijoittamisesta. Se on kestävämpi sijoitusmuoto kuin osakkeet, joiden arvo voi kadota. Sijoitukseni on turvallinen, sillä liikehuoneisto sijaitsee hyvällä paikalla kauppakeskuksessa ja metron varrella.
Sijoittaja pääsee uudiskohteisiin kiinni pienemmällä summalla kuin vanhoihin kiinteistöihin, sillä uusien kiinteistöjen myyntihinta on yleensä 30 prosenttia kiinteistön velattomasta hinnasta. Minun hankkimassani kiinteistössä myyntihinta oli vain kaksi prosenttia.
Sekin auttaa, että ensimmäiset kolme vuotta ovat lyhennysvapaita. Hoitovastikkeen lisäksi maksan vain rahoitusvastikkeen korkoa. Rahat vastikkeisiin tulevat vuokralaiselta. Kulujen jälkeen minulle jää voittoa, joista maksan 30 prosenttia pääomaveroa, ja loput säästän.
Kolmen vuoden kuluttua alan maksaa sekä hoito- että rahoitusvastiketta. Rahat tulevat edelleen vuokralaiselta. Jos kävisi niin, että vuokratulot eivät kata kaikkia kuluja, voin ottaa välisumman ensimmäisen kolmen vuoden ajalta säästöön kertyneistä rahoista.
Ajan myötä vuokra nousee, joten tulot ja menot tasapainottuvat.”
Miten?
”Taloudenhallinta ei ole tullut minulle verenperintönä. Aikanaan opettelin säästämään niin, että kirjasin kaikki tuloni ja menoni excel-taulukkoon.
Ensimmäisen kerran säästin tavoitteellisesti rahaa, jotta pystyin jättämään silloisen työni ja alkamaan yrittäjäksi. Se vaati minulta itsekuria, koska tykkään myös shoppailla.
Luen blogeja ja lehtijuttuja rahasta ja sijoittamisesta. Olen tajunnut, että merkitystä ei ole suurilla tuloilla, vaan ennen kaikkea pienillä menoilla.”
Paljonko?
”Nykyään säästän arjen menoissa. Laitan joka kuukausi säästöön 80 euroa, ja saman verran säästän myös lapsilisästä. Kun aloitin, säästin 40 euroa kuukaudessa.
Tänä vuonna pienensin hieman työeläkemaksuja, jotta voin sijoittaa rahastoihin satasen enemmän. Kun rahastoihin kertyy riittävästi rahaa, aion hankkia sijoituskiinteistön entisen mieheni kanssa. Kun sijoittaa yhdessä, henkilökohtaisen osuuden ei tarvitse olla kovin suuri.”
Anne Karilahden vinkki: Kunnioita rahaa – pienikin summa on arvokas
”Elämäntaidon valmentajana olen huomannut tämän: Ihmiset, joilla on haasteita raha-asioiden kanssa, suhtautuvat rahaan pelolla. Ne, joilla on raha-asiat kunnossa, suhtautuvat rahaan lämmöllä ja kunnioituksella.
Minulle rahan kunnioittaminen tarkoittaa sitä, että arvostan työtäni ja että kulutan järkevästi ja kohtuudella. Vältän myös ruoan heittämistä roskikseen – se on sama kuin heittäisi rahaa roskikseen.
Säästää kannattaa aina. Rahastosäästämisenkin voi aloittaa jo 15 eurolla kuukaudessa. Pienikin summa kasvattaa säästäjän henkistä kanttia. On hieno tunne, kun huomaa, että pystyy ja osaa säästää.”
Jos kiinteistösijoittaminen kiinnostaa, markkinoille pääsee suorien sijoitusten lisäksi myös rahastojen kautta. OP-Vuokratuotto on erikoissijoitusrahasto, joka mahdollistaa hajautetun asuntosijoittamisen muutaman suoraan omistetun asunnon sijasta.