Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen ei ole vaikeaa, vaikka monet niin luulevat. Sijoituksia voi helposti hajauttaa ulkomaille yksittäisen rahaston kautta, ja suorien osakeostojen osalta ostoprosessi on samanlainen kuin suomalaistenkin osakkeiden kohdalla.  

Ulkomaisiin yhtiöihin hajauttamisella on paljon hyötyjä, avaa OP-Maailma-sijoitusrahaston salkunhoitaja Juha Asikainen.

– Suomen markkinoilla on verrattain vähän yrityksiä ja nämäkin ovat keskittyneet tietyille toimialoilla. Kansainvälinen sijoittaminen tarjoaa paljon enemmän hajautusmahdollisuuksia. Erityisesti aktiiviselle sijoittajalle suuri yritysten määrä tarjoaa mahdollisuuksia löytää tuottavia kohteita, sanoo Asikainen.

On kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen ulkopuoliset markkinat eivät ole keskenään samanlaisia.

– Eri markkinat eroavat toisistaan monin tavoin. Esimerkiksi toimialarakenteet ovat hyvinkin erilaisia eri maissa, sanoo Asikainen.

Markkinat eroavat myös sijoittaja-aktiviteetin mukaan.

– Monilla kehittyvillä markkinoilla hintaliikkeitä ajavat lähinnä yksityissijoittajat. Toisilla markkinoilla, kuten Kiinassa, valtio-omisteisten yhtiöiden rooli on merkittävä, mikä osaltaan vaikuttaa osakkeiden hinnanmuodostukseen, sanoo Asikainen.

Kysyimme Asikaiselta, mitkä kolme ulkomaista osaketta ovat nyt hänen mielestään kiinnostavia.

Salkunhoitajan poiminnat: Microsoft, Siemens Energy ja Nvidia 

Kun salkunhoitaja valitsee rahastoon osakkeita, hän katsoo useita tietoja yrityksestä. Analyysi alkaa yrityksen tilinpäätöksistä.

– Tilinpäätökset tarjoavat luotettavaa tietoa muun muassa yrityksen kannattavuudesta, velan määrästä, kasvusta ja oman pääoman muutoksista esimerkiksi osinkojen kautta. Tulosta ja kassavirtaa on hyvä suhteuttaa yrityksen markkina-arvoon. Lisäksi on hyvä katsoa hintakehitystä. Korkea riski tai poikkeavat viimeaikaiset liikkeet ovat mahdollisia varoitussignaaleja, sanoo Asikainen.

Kansainvälinen sijoittaminen tarjoaa paljon enemmän hajautusmahdollisuuksia.

Entä mitkä ulkomaiset osakkeet tuntuvat nyt mielestäsi ajankohtaisilta?

– Yksi on Microsoft. Tämä on perinteinen IT-yhtiö, joka on viime vuosina kasvanut voimakkaasti pilvipalveluiden tuottajana. Vakiintuneiden liiketoimintojen vahvat kassavirrat mahdollistavat panostamisen uusiin tuotteisiin erityisesti nyt esillä olevassa tekoälykentässä.

Toisena hän nostaa Siemens Energyn, joka hyötynee markkinatrendeistä.

– Uusiutuvan energian lisääntyvä käyttö on kasvava markkina. Yhtiö on mukana myös erittäin sähköintensiivisten datakeskusten rakentamisessa, sanoo Asikainen.

Kolmas poiminta on Nvidia, josta on viime aikoina puhuttu paljon myös mediassa vahvana tekoäly-yhtiönä.

– Nvidiasta on näinä aikoina vaikea olla puhumatta. Tämä yhtiö on tekoälyboomin näkyvin nimi, ja ylivoimainen markkinajohtoja vaativassa GPU-markkinassa eli grafiikkaprosessoreiden markkinassa, avaa Asikainen.

Grafiikkaprosessorit on suunniteltu käsittelemään erityisesti grafiikka- ja kuvadataa tehokkaasti. Perinteisesti näitä on hyödynnetty lähinnä graafisesti vaativissa peleissä, kun nyt keskeiset käyttökohteet löytyvät kryptovaluutoista ja AI-malleista.

Nvidiasta on näinä aikoina vaikea olla puhumatta.

Viime päivinä esimerkiksi Donald Trumpin politiikka ja puheet ovat vaikuttaneet Yhdysvaltain osakemarkkinaan, joka on tullut alaspäin.

- On hyvä tiedostaa, että mitään erityisiä yhtiökohtaisia uutisia ei ole tullut, vaan lasku johtuu yksinomaan Trumpin toimista. Sijoittajan onkin hyvä muistaa keskittyä yhtiökohtaisiin seikkoihin ja pitää pää kylmänä, vaikka markkinoilla olisi heiluntaa, sanoo OP:n osakesijoitusjohtaja Juuso Kenkkilä

Nämä kolme valittua yhtiötä löytyy tällä hetkellä globaalisti osakemarkkinoille sijoittavasta OP-Maailma-sijoitusrahastosta, jota uudistettiin tammikuussa.

Rahasto sijoittaa jatkossa varat pääsääntöisesti suoriin osakkeisiin edistäen samalla ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia. ​Muutos vahvistaa salkunhoidon mahdollisuuksia ottaa vahvempaa näkemystä yritys- ja toimialakohtaisesti.

– Rahasto tarjoaa sijoittajalle systemaattiseen analyysiin perustuvan sijoitusprosessin, joka etsii potentiaalisia sijoituskohteita tuhansien vaihtoehtojen joukosta. Salkku painottaa voitollisia ja vakaita yhtiöitä arvostustasoja unohtamatta, sanoo rahaston salkunhoitaja Asikainen.

Vältä tämä virhe, kun sijoitat ulkomaille

Asikaisen mukaan sijoittajat tuntevat ulkomaisia yrityksiä yleensä huonommin kuin kotimaisia, mikä voi muodostua kohtalokkaaksi virheeksi.  

– Vaikka tietoa on saatavilla, voidaan sijoituspäätöksiä tehdä pelkästään tunnetun brändin tai lehtijuttujen perusteella. Esimerkkinä voi mainita viime vuosien meemiosakkeet, jotka ovat tarjonneet sekä hurjia nousuja että laskuja. Myöskään tunnettu ja laadukas brändi ei välttämättä takaa, että yhtiö olisi sijoituskohteena hyvä.

Tietoa on onneksi saatavilla myös suomeksi: OP tarjoaa suomenkielistä osakeanalyysia yli 100 ulkomaisesta yhtiöstä. Näihin kannattaa tutustua ennen ostopäätöksen tekemistä. Löydät kattavat analyysit kätevästi OP-mobiilista ja op.fi-palvelusta.

Toinen vaihtoehto on sijoittaa suoraan rahastoihin, jotka sijoittavat globaalisti.

– Helppo tapa hajauttaa sijoituksia on rahastojen kautta. Jos on kiinnostunut suorista sijoituksista, kannattaa valita useampi osake, jotka ovat eri toimialoilla. Yksittäisiä osakkeita voi myös kokeilla pienemmillä painoilla hajautetun salkun rinnalla, jos suora osakesijoittaminen kiinnostaa, sanoo Asikainen.

Tämä on mainos. OP:n sijoitusrahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jolla on Finanssivalvonnan myöntämä rahastoyhtiön ja vaihtoehtorahastojen hoitajan toimilupa. OP:n sijoitusrahastojen salkunhoidosta vastaa OP:n rahastojen rahastoesitteessä yksilöity salkunhoitoyhteisö. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Jos sijoitusrahastoa markkinoidaan ulkomailla, voi OP-Rahastoyhtiö Oy päättää lopettaa tällaisen markkinoinnin. Sijoittamista koskevassa päätöksessä on otettava huomioon kaikki sijoitusrahaston ominaisuudet tai tavoitteet, jotka kuvataan OP:n rahastojen rahastoesitteessä ja muissa sijoitusrahastoa koskevissa asiakirjoissa. Tutustu ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä sijoitusrahaston avaintietoasiakirjaan, rahastoesitteeseen ja sääntöihin. Sijoitusrahaston pääasialliset riskit löytyvät avaintietoasiakirjoista ja täydellisempi riskiluettelo rahastoesitteestä. Sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjat ja säännöt ovat saatavilla varainhoitajalta ja verkkosivulta (https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/saastot-ja-sijoitukset/rahastot/kaikki-rahastot). Rahastoesite sekä sijoitusrahastoja koskeva tiivistelmä sijoittajien oikeuksista ovat saatavilla verkkosivuilta (https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/saastot-ja-sijoitukset/rahastot/tutustu-rahastojulkaisuihin). Edellä mainitut asiakirjat ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sijoituspalvelut tarjoaa Osuuspankki.