Kun lapset muuttavat omilleen ja elättävät itsensä, kukaan ei enää ole syömässä jääkaappia tyhjäksi tai pyytämässä leffarahaa. Vanhemmille saattaa yllättäen jäädä tilille ylimääräistä rahaa – ja työvuosiakin on vielä edessä helposti parikymmentä.

Säästyvät rahat kannattaa tietenkin sijoittaa, ei jättää nollakorkoiselle tilille lepäämään. Vai pitäisikö sittenkin hommata pala metsää, haaveiden kesämökki tai lahjoittaa lapsille pesämunaa?

Vaihda pienempään ja sijoita rahat

Jos koti jää liian suureksi, sen voi myydä ja ostaa tilalle pienemmän. Kaupoista saattaa jäädä käteen parhaimmillaan 100 000 euroa tai enemmänkin.

– Isoa summaa ei kannata jättää makaamaan korottomalle tilille, sillä inflaatio syö rahan ostovoimaa, sanoo säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen OPsta.

Mikäli ei halua miettiä sijoituskohdetta itse, apua voi pyytää vaikkapa pankin sijoitusneuvojalta.

Tällöin yksi vaihtoehto on sijoittaa ylijäävät rahat osakkeisiin tai rahastoihin.

– Jos ihminen saa yhtäkkiä ison potin, en suosittele sijoittamaan kaikkea kerralla, vaan summa on hyvä hajauttaa vaikkapa vuoden ajalle, Taponen sanoo.

Osakemarkkinoilla ei kannata panna kaikkia rahoja vain yhteen tai kahteen yritykseen, vaan ostaa vähintään kahdeksaa eri osaketta. Hajauttaa kannattaa myös eri toimialoille ja maantieteellisesti eri alueilla toimiviin yrityksiin. Toisaalta jos ostaa rahastoja, sijoitukset hajautuvat automaattisesti.

Päätä, millä riskillä haluat sijoittaa

Yksi nyrkkisääntö osakkeiden määrästä sijoitussalkussa on, että niitä kannattaisi olla prosentuaalisesti 100 – oma ikä. Esimerkiksi 55-vuotiaalla suoria osakesijoituksia kannattaisi olla 45 prosenttia.

Mitä lähempänä ihminen on ikää, jossa hän alkaa käyttää sijoituksiaan, sitä pienempi osa kannattaa pitää suuririskisissä tuotteissa kuten osakkeissa. Toisaalta: mitä isompi riski, sitä parempi on tuoton mahdollisuus.

– Itse olen 46-vuotias, ja haluan salkkuuni isomman osakepainon kuin 54 prosenttia, sillä haen rahoilleni korkeaa tuottoa. Jokainen miettii asiaa omista lähtökohdistaan ja tavoitteistaan, Taponen sanoo.

Kun aikanaan eläkkeellä tarvitsee rahoja, sijoituksia voi pikkuhiljaa realisoida rahaksi. Kaikkea ei kannata myydä kerralla, vaan hajauttaa riskiä tässäkin ja myydä omistuksia osissa.

Käytä velkavipua sijoitusasuntoon

Jos ylimääräistä rahaa kertyy kymppitonnin verran, sillä saa jo maksettua pienen sijoitusasunnon ostamiseen tarvittavan lainan omarahoitusosuuden. Velkavipua eli lainattua rahaa käyttämällä omaisuus kasvaa, kun vuokralainen maksaa sijoitusasunnon lainaa pois. Parissakymmenessä vuodessa laina on maksettu ja asunto on velaton.

Eläkkeellä voi nauttia vuokratuottoa tasaisena kassavirtana – tai myydä asunnon pois ja saada rahat könttäsummana eläkekassaa varten.

– Moni ajattelee sijoitusasunnon riskittömäksi vaihtoehdoksi, mutta kyllä siihenkin sisältyy riski. Asunto saattaa olla välillä ilman vuokralaista, ja asuntojen sekä vuokrien hinnat voivat laskea merkittävästikin, Taponen sanoo.

Tällä hetkellä esimerkiksi Helsingin alueelta on hankala saada sijoitusasunnosta yli neljän tai viiden prosentin tuottoa. Lisäksi vuokra-asuntojen hallinnoimisessa on oma vaivansa.

Metsä tuottaa, mökki ei niin varmasti

Metsään sijoittaminen vaatii asiantuntemusta, mutta hakkuista saadut tuotot voivat kasvattaa tilipussia hyvin. Kesämökki sen sijaan ei ole hyvä vaihtoehto, jos ajattelee kohdetta puhtaasti sijoitusmielessä.

– Mökistä on hankala saada jatkuvaa kassavirtaa, sillä sitä pitäisi pystyä pitämään vuokrattuna ympäri vuoden, Taponen sanoo.

Mökin arvo ei myöskään välttämättä nouse, ellei sen sijainti ole hyvä, esimerkiksi lähellä pääkaupunkiseutua.

Toki mökistä voi olla paljon muuta kuin rahallista iloa.

Minimoi perintöverot: lahjoita lapsille

Jos rahaa on niin paljon, ettei sitä tarvitse tulevaisuudessa omaan elämiseen, sitä voi lahjoittaa lapsilleen tai lapsenlapsilleen hyvissä ajoin ja välttää näin perintöveroja.

Tällä hetkellä on mahdollista lahjoittaa 4999 euroa kolmen vuoden välein ilman lahjaveroa.

Lue lisää vinkkejä sijoittamisen aloittamisesta