Pääomatuloista maksettava vero voidaan usein mieltää varakkaiden ihmisten jutuksi. Tosiasiassa sen maksaminen on joskus varsin yleistä myös keskituloisille.

Pääomatuloveroa maksetaan varallisuudesta saatavasta tulosta, ja sen maksaminen on sekä yksittäisten henkilöiden että kuolinpesien vastuulla. Verosta on säädetty omat lakipykälänsä, jotka eroavat monella tapaa tutummasta ansiotulojen verosta.

Kaksi erilaista prosenttia

Ansiotulosta maksettavaa veroa ei tarvitse sen kummemmin miettiä, sillä verot pidätetään palkasta ennakkoon lasketun veroprosentin mukaan jo ennen palkanmaksua. Maksettavan veron määrä myös kasvaa progressiivisesti sitä suuremmaksi, mitä enemmän työllä tienaa.

Pääomatuloa puolestaan kertyy muualta kuin ansiotöistä. Sitä voivat olla vaikkapa sijoitusasunnosta saadut vuokratulot, sijoitusten lunastukset, osakemyynnistä nostettava voitto tai yksinkertaisesti omasta metsästä kaadettujen koivuklapien myynnistä saadut tienestit.

Pääomatulot verotetaan kahden erillisen prosentin mukaan. Jos pääomatulon määrä on alle 30 000 euroa vuodessa, maksetaan siitä 30 prosenttia veroa. Tämän ylittävistä pääomatuloista verojen osuus on puolestaan 34 prosenttia.

Ilmoitus omalla vastuulla

Pääomatulojen veroa ei yleensä pidätetä saaduista tuloista automaattisesti. Esimerkiksi puukaupoista tai vuokratuloista saadut tulot tulee itse huolehtia verottajan tietoon, osinkojen maksajat sekä sijoituspalveluyritykset puolestaan saattavat ilmoittaa pääomatuloista vuosi-ilmoituksissaan.

Nyrkkisääntönä on, että pääomatuloverojen ilmoittaminen sekä verojen asianmukainen maksu on omalla vastuullasi. Verohallinto lähettää keväisin tarkastettavaksi esitäytetyn veroilmoituksen, ja sen mahdolliset täydennykset voi hoitaa näppärästi OmaVero-palvelun tai paperisen lomakkeen avulla. Eri pääomatuloille on olemassa erilaisia lomakkeita.

Jos tiedät pääomatulojesi määrän jo etukäteen, on kätevin tapa hakea ennakkoverot verottajalta jo sinä vuonna, kun tulot saa. Kun maksut on hoidettu huolella ennakkoon, jäävät jäännösverojen kaltaiset ikävät yllätykset todennäköisemmin väliin.

Ennakkoverojen oikea määrä selviää kätevästi Verohallinnon sivujen veroprosenttilaskurin avulla. Sen löydät osoitteesta www.vero.fi.

Juttuun haastateltu Verohallinnon johtavaa veroasiantuntijaa Raili Knuutista.