Muuta evästeasetuksiasi

1. Wall Street (1987)

Popkulttuurin tunnetuin pörssimeklari on takuulla Wall Street -elokuvista tuttu rahamies Gordon Gekko (Michael Douglas). Hän on rahanahne, kylmä bisnesmies, josta on tullut ikonisten elokuvien myötä länsimaisen ahneuden symboli. Kuuluisassa puheessaan Gekko kritisoi yritysjohtajia, mutta ylistää mahtipontisesti ahneutta – sillä se pelastaa maailman.

“En ennustaisi hänen kaltaiselleen tyypille kovin pitkää uraa, ainakaan Suomessa", OPn osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen sanoo. "Jos markkinatoimialalla yliarvioi säännöllisesti omia kykyjään, voi nousta nopeasti korkealle, mutta tulee myös aika äkkiä alas. Näissä hommissa tarvitaan nöyryyttä, joka häneltä selkeästi puuttuu.

Itseltäni ei ikimaailmassa onnistuisi tuollainen puhe. En haluaisi aiheuttaa kuulijoille noin suurta myötähäpeää.”

2. Amerikan Psyko (2000)

80-luvulle sijoittuvan elokuvan päähenkilö, pörssimeklari Patrick Bateman (Christian Bale) on juppiajan rahamiehen täydellinen stereotyyppi: hän rakastaa merkkituotteita ja kalliita tavaroita ja pitää itsestään pakkomielteisesti huolta. (Ei puhuta nyt siitä puolesta, että hän myös tappaa ihmisiä.)

“Tällä alalla työskentelevä saattaa kieltämättä olla keskivertosuomalaista enemmän kiinnostunut trendeistä ja merkeistä. Ja toki asiakastyössä täytyy pukeutua hyvin ja näyttää siistiltä, mutta ei tulos parane sillä, että heittelee kasvonaamioita naamaan. Itse luen aamuisin lehteä ja juon kahvia. Vatsalihakset jäävät tekemättä.”

3. The Big Short (2015)

The Big Short kertoo vuonna 2007 alkaneesta talouskriisistä. Yksi elokuvan pointeista on tehdä monimutkaisen kriisin taustat ymmärrettäväksi suurelle yleisölle. Eräässä kohtauksessa Jared Vennett (Ryan Gosling) selittää kokoushuoneelliselle ihmisiä, miten vastuuttomasti myönnetyt asuntolainat ja keinottelu pikkuhiljaa nakersivat talouden romahduskuntoon. Sanojaan selventääkseen hän esittää asian Jenga-pelin palikoilla.

“Joskus kokouksissa halutaan mennä diaesityksen ulkopuolelle ja poiketa kaavasta, mutta tällaisissa tempuissa raja vaikuttavuuden ja myötähäpeän välillä on melko kapea. Konstit pitää yleisö hereillä ovat monet, mutta Monopolit ja Afrikan tähdet jäävät todellisuudessa kyllä kokousten ulkopuolelle. Jos tulisin palikat kourassa kokoushuoneeseen, minut naurettaisiin sieltä ulos.”

4. Boiler Room (2000)

Rikoselokuva Boiler Room esittelee rahamaailman epärehellistä keplottelupuolta. Yhdessä kohtauksessa lehtimyyjä soittaa pörssimeklari Seth Davisille (Giovanni Ribisi), ja tämä alkaa opettaa myyjää, miten kaupat tehdään.

“Tunnistan nämä tekniikat, koska tiedän, miten myyntityötä tehdään. Iloitsen siitä, kun joku myy minulle jotakin hyvin, ja uskon, että siitä voi itsekin oppia jotakin. Mutten koe, että olisi minun tehtäväni opastaa ketään. Toisen tekemää työtä pitää kunnioittaa. Jos sitä alkaa arvostella, on liikaa aikaa tai sitten vain moukka. Itsevarmuus on hyvä juttu, röyhkeys ei.”

5. The Wolf of Wall Street (2013)

Ahneudesta ja korruptiosta kertovassa 1980-luvun loppuun sijoittuvassa elokuvassa pörssimeklari Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) esittää firmansa työntekijöille tehokkaan mutta kyseenalaisen tavan myydä asiakkaalle oikeastaan mitä hyvänsä. Paradoksaalista kyllä, asiakkaan luottamus hankitaan keinoja kaihtamatta.

“Jos tekisi tämän kohtauksen perusteella johtopäätöksiä tästä toimialasta, kävisi köpelösti. Halveeraava elehtiminen ja keekoilu on asiakaskohtaamisen irvikuva. Tässä on täydellinen esimerkki siitä, mitä ei pidä tehdä. Onneksi tuollainen ei ole edes mahdollista: jos joku käyttäytyisi näin, löytäisi hän itsensä hyvin pian muista tehtävistä.”