Esimerkki: 50-vuotias Minna on saanut isältään perinnöksi 30 000 euroa. Perintövero tulee maksaa puolen vuoden sisällä ja sen arvioidaan olevan noin 4000 euroa. 15 vuoden kuluttua eläkkeelle jäävä Minna haaveilee omasta kesämökistä.

Minna varautuu perintöveroihin ja siirtää varmuuden vuoksi 5000 euroa erilliselle tilille odottamaan perintöveron maksua. Loput 25 000 euroa hän haluaa sijoittaa. Koska summa on suuri, hän tekee henkilökohtaisen sijoitussuunnitelman asiantuntijan avustuksella pankissa. Pankissa selvitetään Minnan sijoittajaprofiili eli se, kuinka paljon Minna sietää sijoittamiseen liittyviä riskejä.

Maltillisesti rahastoon

Minna haluaa säästää rahansa kesämökkiä ja eläkepäiviään varten mahdollisimman vaivattomasti ja maltillisella riskillä. Hän siirtää perintönsä säästötilille, josta hän siirtää kuukausittain 100 euroa OP Maltillinen -yhdistelmärahastoon. Se sijoittaa varansa maailman korko- ja osakemarkkinoille. Viiden vuoden kuluttua Minna lunastaa osan varoista kesämökin ostoon.

Suurempi tuotto eläkesäästöille

Minna on valmis tavoittelemaan suurempaa tuottoa eläkesäästöilleen ja ottamaan samalla suuremman riskin. Hän jakaa perintönsä kahtia keskipitkän ja pitkän aikavälin sijoituksiin. Eläkkeeseen hän varautuu siirtämällä 150 euroa kuussa OP Maailma -rahastoon, jossa on suurempi tuotto-odotus pidemmällä aikavälillä. Säästösumma on suurempi eläketurvaan varautumisen takia.

Suurin tuotto suorilla osakkeilla

Osakemarkkinat kiinnostavat Minnaa, hän seuraa niitä aktiivisesti. Minna hakee korkeinta mahdollista tuottoa eläkesäästöilleen, joten hän avaa OP:lle arvo-osuustilin ja ostaa kerran puolessa vuodessa osakkeita 1000 eurolla. Minna hyödyntää asiantuntijoiden suosituksia ostaessaan osakkeita.

Asiantuntijana artikkelissa OP:n varallisuudenhoidon Business Lead Mikko Lahdenperä, joka vastaa OP:n varallisuudenhoidon henkilöasiakkuuksista ja myynnistä.

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.

​Lue seuraavaksi:

Miten perintöä voi suunnitella ja jakaa etukäteen

4 tapaa pienentää perintöveroa