Jos haluat siirtää rahastoja tai osakkeita yhdestä pankista toiseen, ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä uuteen pankkiin ja neuvotella asiakassuhteen perustamisesta, kuten tilin ja arvo-osuustilin avaamisesta.

Asiakkuuden avaaminen onnistuu OP:lla helposti digitaalisesti. Lue lisää asiakkuuden avaamisesta.

Kun olet avannut asiakkuuden, sinun tulee täyttää sijoitusten siirtämistä koskeva valtakirja, joka löytyy yleensä uuden pankin verkkosivuilta. 

– Esimerkiksi osakkeiden siirtäminen OP:lle onnistuu kätevästi verkkovaltakirjan avulla. Pääset täyttämään valtakirjan op.fi-verkkosivulta sen jälkeen, kun olet ensin avannut asiakkuuden OP:lla, kertoo OP:n varallisuudenhoidon asiantuntija Ville Rajala.

Valtakirjassa ilmoitetaan, mitä sijoituksia haluat siirtää ja minne haluat ne siirtää. Sinun tulee myös ilmoittaa nykyiselle palveluntarjoajalle, että haluat siirtää sijoituksesi toiseen pankkiin.

Selvitä, mitkä sijoitukset ovat siirrettävissä

Kaikkia sijoituksia ei voi kuitenkaan siirtää. Rahastojen siirtäminen uuteen pankkiin ei onnistu muuten kuin ensin myymällä omistamansa rahasto-osuudet ja ostamalla niiden tilalle uudet rahasto-osuudet uudesta pankista.

Arvo-osuustilillä olevat osakkeet ja muut arvopaperit voi kuitenkin siirtää uuteen pankkiin ilman, että niitä tarvitsee ensin myydä pois.

Ennen osakkeiden siirtoa sinun tulee kuitenkin ottaa vanhasta pankista talteen tiedot omistusten hankintahinnoista. Ne eivät siirry automaattisesti säilytyksen siirron yhteydessä.

Yleinen periaate on, että kun siirtää kotimaisen arvo-osuustilin, siirto on maksutonta eri toimijoiden välillä. Näin on myös OP:lla. Usein sen sijaan kansainvälisten osakkeiden ja ETF:ien siirto maksaa.

Sijoitusten siirtämisen kesto vaihtelee palveluntarjoajasta riippuen. Siirto voi kestää muutamista päivistä useampiin viikkoihin.

5 syytä siirtää sijoituksesi OP:lle

Omistaja-asiakkaat saavat OP:lla useita rahanarvoisia etuja.

1. Osuuspankin omistaja-asiakkaana voit avata arvo-osuustilin tai osakesäästötilin maksutta. Saat avaamisen yhteydessä maksutta sekä kotimaisten että ulkomaisten yhtiöiden suomenkielisen osakeanalyysin.

2. Omistaja-asiakkaana saat myös alennuksia osakekaupankäynnin kuluista. Kotimaisten osakkeiden kaupankäyntipalkkioissa on 1 prosentin palkkiokatto.

3. Lähes kaikkien rahastojen merkintä- ja lunastuspalkkiot ovat 0 euroa ja OP Sijoitusvakuutuksen lisäsijoitukset ovat 0 euroa omistaja-asiakkaille.

4. Omistaja-asiakkaat saavat OP-bonuksia rahastoista ja vakuutussäästöistä.

5. Saat maksuttomasta sijoitusneuvonnasta tukea säästämisen ja sijoittamisen kaikkiin vaiheisiin. Lisäksi OP tarjoaa varainhoitoa private banking -asiakkaille.

Jos kiinnostuit sijoitustesi siirtämisesti OP:lle, voit varata ajan maksuttomaan sijoitusneuvontaan. Lue lisää op.fi-verkkosivuilta. Voit myös halutessasi suoraan avata OP:n asiakkuuden digitaalisesti.

Omistaja-asiakkaana sijoitat osakkeisiin ilman kuukausimaksuja. Lue lisää osuuspankin omistaja-asiakkaan sijoituseduista.

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. OP Sijoitusvakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy. Osuuspankit toimivat OP-Henkivakuutuksen asiamiehinä.