Monessa kotitaloudessa on viimeiset pari vuotta tuskailtu hintojen ja korkojen nousua. Jatkossa lisämenoa on luvassa myös jäännösveroissa eli mätkyissä, joiden huojennetut viivästyskorot nousevat peräti kolminkertaisiksi.

Jos olet maksanut vuoden aikana liian vähän veroja, sinun pitää maksaa puuttuva osuus jäännösverona eli mätkyinä. 

Aiemman 2 prosentin sijaan veromätkyistä on maksettava tämän vuoden helmikuusta alkaen 6 prosentin korkoa niiden eräpäivään saakka. Siitä eteenpäin viivästyskorko on 11 prosenttia.

Varsinkin yrittäjille ja sijoittajille matalakorkoiset jälkiverot ovat saattaneet tuntua suorastaan edulliselta lainarahalta, mutta nyt tilanne on toinen. Tätä painottaa myös Verohallinnon ylitarkastaja Juha Villman.

– Jos on hakenut vuoden lopulla lisäennakkoa, kannattaa eräpäivän osalta olla entistä tarkempi. Niiden kohdalla viivästyskorko nousee aiemmasta seitsemästä prosentista 11 prosenttiin, Villman kertoo.

Hae lisäennakkoa joulukuun aikana

Verotuksen ammattilaisen toimintaohje veromätkyjen ja viivästyskorkojen varalle on selvä: ylimääräisiltä maksuilta välttyy parhaiten, kun pitää omat tulotiedot mahdollisimman hyvin ajan tasalla. Näin myös ennakkoverot määrittyvät oikein. 

– Omavero.fi-palvelussa tulotietoja voi päivittää vaikka kuukauden välein, Villman vinkkaa.

Tavallisella palkansaajalla verotuksen saaminen balanssiin on yleensä helppoa, sillä tulot pysyvät pääosin samanlaisina kuukaudesta toiseen. Tänä keväänä monille on kuitenkin tulossa palkankorotuksia, ja ne kannattaa kirjata Omaveroon saman tien. Näin välttyy vuoden loppupuolella veronkorotuksilta, jotka voivat vanhojen tulorajojen ylittyessä olla tuntuvia.

– Myös yrittäjien ja sijoitustuloja saavien kannattaa seurata aiempaa tarkemmin, että maksaa riittävästi ennakkoveroja. Jos vuoden lopulle osuu esimerkiksi isompia kauppoja, on lisäennakon hakeminen ja sen maksaminen määräpäivänä paras tapa välttyä jäännösveroilta ja viivästyskoroilta, Villman opastaa.

Lisäennakkoa itse arvioidulle summalle haetaan Omaverossa joulukuussa. Maksuun lisäennakko erääntyy tammikuussa. 

Verottaja ei peri alle 20 euron korkoa

Kuinka paljon tuleva koronnosto sitten tuntuu verovelvollisen kukkarossa? Summat ovat lopulta varsin maltillisia, eikä alle 20 euron korkoja edes peritä. Se kertyy runsaan 650 euron jälkiverosta.

Myös yrittäjien ja sijoitustuloja saavien kannattaa seurata aiempaa tarkemmin, että maksaa riittävästi ennakkoveroja.

Jos jälkiveroja on kertynyt vuodelta 2023 esimerkiksi 700 euroa, on seuraavana syksynä maksettavaa korkoineen noin 721 euroa. Jos veromätkyt ovat 5 000 euroa, tulee lisälaskua vajaat 150 euroa. Jos jälkiveroa on kertynyt 20 000 euroa, on viivästyskorkoja maksettava lähes 600 euroa.

Jälkiverojen ensimmäinen yleinen eräpäivä on elokuun alussa. Jos summa ylittää 170 euroa, on toisen puoliskon eräpäivä lokakuun alussa.

Mikäli mätkyjen maksu yhdessä tai kahdessa erässä tuntuu ylivoimaiselta urakalta, sen voi palastella Omavero-palvelussa omalle kukkarolle paremmin sopiviin osiin.

– Niitä voi maksella esimerkiksi kuukausittain noihin eräpäivään asti, Villman opastaa.

Kohti reaaliaikaista verotusta

Jäännösverolle maksetaan niin sanottua huojennettua viivästyskorkoa, joka on Suomen Pankin vahvistama viitekorko lisättynä kahdella prosenttiyksiköllä.

Kyse on Verohallinnon osalta lakisääteisestä korosta, johon se ei voi itse vaikuttaa. Korko määritellään kerran vuodessa, ja mikäli Suomen Pankki pudottaa tänä vuonna korkotasoa, se näkyy vuoden 2025 viivästyskoroissa.

Ylitarkastajan mukaan suomalaisten verotus on sähköisten palvelujen myötä entistä paremmin ajan tasalla. Veronpalautuksia maksetaan kuitenkin edelleen mätkyjä enemmän.

– Pidemmän ajan tavoitteena on reaaliaikainen verotus. Siihen saakka euroja siirrellään edestakaisin veronmaksajien ja verohallinnon välillä, Villman toteaa.

Mietitkö, mihin sijoittaa juuri nyt? Lue op.fi-palvelun Mihin sijoittaa juuri nyt? -sivustolta asiantuntijoiden viikon sijoitusideat. 

Lue myös: 

asiaa, joita moni ei tiedä lapselle sijoittamisesta 

Nämä ovat Helsingin pörssin TOP 10 osingonmaksajat – Katso osinkokalenterista, milloin osinko irtoaa

5 asiaa, jotka sijoittajan pitää muistaa vuonna 2024