OP Ryhmän kyselyn mukaan suuri osa suomalaisista tuntee sijoitusrahastot, mutta monet muut sijoituskohteet ja -tavat ovat vielä vieraita.

Siinä missä 63 prosenttia suomalaisista kertoo sijoitusrahaston olevan tuttu, pörssiosakkeista samoin kokee enää puolet suomalaisista. Vielä vieraampia ovat joukkovelkakirjalainat, vakuutussäästäminen ja ETF-rahastot.

Naisten ja miesten välillä on myös eroja siitä, miten tutuiksi sijoituskohteet koetaan. Kyselyn perusteella monet sijoituskohteet ovat tutumpia miehille kuin naisille. Esimerkiksi pörssiosake on tuttu 40 prosentille suomalaisnaisista, kun taas miehistä samoin kokee 63 prosenttia.

– Tässä saattaa toki olla vääristymää, sillä miehet usein vastaavat kyselyihin naisia itsevarmemmin, ja kokemus tuttuudesta voi olla hyvin subjektiivinen. Kyselyn tulokset ja tilastot kuitenkin osoittavat, että miehet sijoittavat edelleen enemmän kuin naiset. Ero on onneksi vuosien saatossa tasoittunut, ja esimerkiksi rahastosäästäjissä sukupuolijakauma on hyvin tasainen, sanoo OP:n Varallisuudenhoidon asiakkuuksien ja myynnin johtaja Kai Kalajainen

Vakuutussäästäjä voi vaihtaa joustavasti sijoituskohteiden välillä

Kyselystä kävi ilmi, että vakuutussäästäminen on tuttua noin kolmannekselle suomalaisista. Se on myös selvästi tutumpaa vanhemmille ikäryhmille kuin nuorille.

Vakuutussäästäminen on pitkäaikaisen säästämisen ja sijoittamisen muoto, jossa sijoittaminen tapahtuu vakuutusyhtiön kautta. Vaikka sijoitusmuoto ei ole suomalaisille yhtä tuttu kuin suoraan rahastoihin tai osakkeisiin sijoittaminen, on se kasvattanut suosiotaan OP:n asiakkaiden keskuudessa.

Uusien sijoitusvakuutusten määrä kasvoi OP Ryhmässä vuonna 2024 noin 75 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

–  Sijoitusvakuutuksen etuna pidetään usein sitä, että jos asiakas haluaa vaihtaa sijoitusvakuutuksensa sijoituskohdetta, kertynyttä tuottoa ei veroteta vaihdon yhteydessä, vaan vasta kertyneitä varoja nostaessa. Epävakaa maailmantilanne voi osaltaan vaikuttaa siihen, että yhä useampi arvostaa mahdollisuutta seurata aktiivisesti markkinoita ja vaihtaa joustavasti sijoituskohteitaan, OP-Henkivakuutuksen varatoimitusjohtaja Katja Taponen kommentoi.

Lue lisää vakuutussäästämisestä.

ETF-sijoittaminen vahvassa kasvussa, mutta monelle yhä vierasta

ETF-rahastot ovat näkyneet viime vuosina yhä enemmän mediassa, mutta kyselyn perusteella ne ovat suurimmalle osalle suomalaisista vieraita. Miehistä 22 prosenttia kertoo niiden olevan tuttuja, naisista vain 10 prosenttia. Tutkimuksen mukaan ETF:t ovat tutumpia nuorille kuin vanhemmille ikäryhmille.

ETF-rahastot eli pörssinoteeratut rahastot ovat sijoituskohteita, joilla voi käydä kauppaa pörssissä, kuten osakkeilla. ETF koostuu useista eri sijoituskohteista, kuten osakkeista, korkotuotteista tai raaka-aineista – vaikkapa kullasta. Yleisimmin ETF-rahastossa on sijoituskohteena eri osakkeita. Koska ETF-rahastot sijoittavat moneen eri sijoituskohteeseen, moni hyödyntää niitä hajauttamiseen. 

 – Vaikka monelle suomalaiselle ETF:t eivät ole tuttuja, tilastojemme mukaan ETF-sijoittaminen on vahvassa kasvussa. Esimerkiksi tammikuussa henkilöasiakkaamme ostivat ETF-rahastoja kappalemääräisesti peräti 173 prosenttia enemmän kuin vuoden 2024 tammikuussa, avaa kansainvälisten osakkeiden ja ETF:ien asiantuntija Joona Heinola.

Lue lisää ETF-sijoittamisesta.

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Sijoitusvakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehenä osuuspankit toimivat. ETF-tuotteiden avaintietoasiakirjat löytyvät op.fi-palvelusta.