Oletetaan, että sinulla on sijoitusidea: uskot, että tekoäly mullistaa maailman. Mutta minkä yhtiön arvo kasvaa eniten?

Tekoälyteemaiseen ETF-rahastoon sijoittamalla saat kerralla salkkuusi ison määrän toimialan yrityksiä sekä automaattisen hajautuksen, joka pienentää osakesijoittamisen riskiä. Ei hassumpaa.

1. ETF on osakkeen ja rahaston risteytys

ETF-rahastoissa (Exchange Traded Fund) yhdistyvät osakkeiden ja sijoitusrahastojen parhaat puolet.

Niitä ostetaan pörssistä arvo-osuustilille kuten osakkeitakin. Osa ETF:istä maksaa osakkeiden tapaan osinkoa.

Sijoitusrahastoa ETF muistuttaa siinä, että rahaston sisällä on esimerkiksi erilaisten yritysten osakkeita tai vaikkapa valtioiden liikkeelle laskemia korkopapereita. Erojakin on, kuten:

– OP:n indeksirahastoihin voi sijoittaa vain OP:n asiakas, kun taas ETF-rahastoja voi ostaa kuka tahansa. Sijoitusrahastomerkintää varten ei tarvita arvo-osuustiliä mutta ETF:iä varten tarvitaan, havainnollistaa OP:n kansainvälisten osakkeiden ja ETF:n asiantuntija Joona Heinola.

2.  ETF-rahaston nimi kertoo paljon

ETF-rahastojen liikkeellelaskijat ovat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta kansainvälisiä toimijoita. 

– iShares on maailman isoin ja tunnetuin ETF-brändi, ja muihin isoihin kuuluu muun muassa XTrackers, WisdomTree, Invesco, SPDR ja Amundi. Pienemmät toimijat erikoistuvat johonkin tiettyyn ETF-teemaan, sillä heidän ei ole järkeä tarjota omaa tuotetta esimerkiksi todella kilpailtuun SP-500 indeksiin.

ETF-rahastojen nimissä on tietty logiikka, joka voi helpottaa valintaa tarjolla olevien lähes 900 ETF:ien joukosta.

Otetaan esimerkiksi ETF, jonka nimi on Xtrackers Artificial Intelligence & Big Data UCITS ETF:

  • Xtrackers = liikkeellelaskijan brändi
  • Artificial Intelligence & Big Data = teema tai indeksi, johon rahasto sijoittaa
  • UCITS = rahasto toimii EU:n regulaation puitteissa
  • ETF = kertoo, että kyseessä on ETF-rahasto.

3. Neljä kriteeriä ETF-rahastojen valintaan

Tyypillisesti ETF-rahastot sisältävät tietyn teeman tai indeksin mukaan valittuja osakkeita tai erilaisia korkopapereita kuten valtioiden joukkolainoja. Myös esimerkiksi vastuullisiin sijoituskohteisiin, raaka-aineisiin ja kryptovaluuttoihin sijoittavia ETF:iä löytyy.

Kun miettii valintaa samaan kohde-etuuteen sijoittavien ETF:ien välillä, kannattaa katsoa tarkemmin kuluja, kokoa, toteutustapaa sekä osinkopolitiikkaa.

  • Mitä pienempi kulu, sitä enemmän jää sijoittajalle.
  • Mitä suurempi koko, sitä varmemmin löytyy ostajia, jos itselle tulee tarve myydä.
  • Fyysiseen rahastoon on ostettu tuotteet, synteettisessä toteutustavassa johdannaisia. Johdannaistoteutuksella riski on hieman suurempi, mutta kulut voivat olla pienemmät.

Ulkomaisten osinkojen verotuskäytännön takia Heinola suosittelee valitsemaan ETF:n, joka ei maksa osinkoa vaan sijoittaa ne automaattisesti rahaston sisällä.

4. Sijoita teemaan

Kenties ajattelet, että johonkin tiettyyn toimialaan tai megatrendiin kannattaisi sijoittaa. Miten osaat poimia salkkuusi juuri sen yrityksen, joka tekee alallaan läpimurron? 

– Kun et tiedä, kuka on se voittaja, teeman perusteella sijoittava ETF-rahasto on hyvä valinta. 

Heinola kannustaa miettimään pinnalla olevia teemoja myös erilaisten näkökulmien kautta:

– Jos tuntuu siltä, että tekoälybuumi jatkuu, mutta tunnettuihin alan yhtiöihin ei ole mielekästä sijoittaa niiden korkeiden arvostustasojen takia, voisiko aihepiiriä lähestyä kyberturvallisuuden näkökulmasta? Myös energiatehokkuuteen liittyvä teknologia on kovassa nosteessa, hän vinkkaa.

Lue lisää: Teema ETF-rahastot

5. Pienet kulut ja läpinäkyvyys plussaa

Osa ETF-rahastoista sijoittaa tietyn indeksin mukaan perinteisten indeksirahastojen tapaan. Valikoima on laajempi kuin perinteisissä indeksirahastoissa ja kulut pienemmät. 

Korko-ETF-rahastot taas sopivat erityisesti heille, jotka arvostavat hajautettua korkoriskiä. Heinolan mukaan maukkain tilanne sijoittaa korkotuotteisiin on se hetki, kun korot ovat ylhäällä, mutta eivät enää nouse vaan pysyvät korkealla tai lähtevät laskuun. 

Kaikissa ETF-rahastoissa on hyvää pienten kulujen ja laajan valikoiman lisäksi läpinäkyvyys, sanoo Heinola.

– Voit joka päivä katsoa rahaston tiedoista, mitä siellä kulloinkin on. Uskon, että ETF-sijoittamisessa on sijoittamisen tulevaisuus.

Tämä on mainos. ETF-tuotteiden avaintietoasiakirjat löytyvät op.fi-palvelusta. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.