Joskus kaunis ystävyys voi saada alkunsa hyvin erikoisella tavalla. Lapsena Teemu Liila ja Kevin van Dessel kävivät esikoulua samalla alueella Helsingin Paloheinässä lähellä toisiaan, mutta eri rakennuksissa.

Sitten kohtalo puuttui peliin. Van Desselin esikoulun puinen terassi paloi poroksi nuorison tulitikkuleikkien seurauksena, ja hänet siirrettiin samaan ryhmään Liilan kanssa.

Junnuilla synkkasi nopeasti, ja kaveruus jatkui peruskouluun asti. Muutaman vuoden he myös pelasivat koripalloa samassa joukkueessa.

Liilaa ja van Desseliä yhdisti ”tietty nörttiys” ja villit ideat. Piti luoda oma vaatebrändi ja alkaa kuvata sketsivideoita. Kumpikaan ei toteutunut, ainakaan vielä, mutta jotain muuta syntyi.

Sijoituskästi-podcast on Liilan ja van Desselin luomus, joka on saanut neljässä vuodessa hieman yli 100 000 tilaajaa kaikissa eri kanavissa.

Nimensä mukaisesti ohjelma keskittyy sijoittamisen ja talouden ilmiöihin. Nyt kaveruksien testissä on OP Sijoitusvakuutus: millainen tuote se on, kenelle se sopii ja miten se avataan?

OP Sijoitusvakuutus tarjoaa valinnanvaraa

OP:n pääkonttorilla Vallilassa Liila ja van Dessel löytävät itsestään kilpailuvaihteen. Tietenkin. Mitä muutakaan voi odottaa ex-jääkiekkoilijalta ja ex-koripalloilijalta.

Sijoituskästin Vallilassa vierailun syynä on OP:n uuteen sijoitusvakuutustuotteeseen tutustuminen ja oman sijoitusvakuutuksen avaaminen OP-mobiilin avulla testiympäristössä.

– Minä olin nopeampi. Kevin ei ollut hereillä tai sitten hänen kuullun ymmärtämisessään oli vikaa, Liila kiirehtii sanomaan.

– Hei, unohdin avaamiseen tarkoitetun pin-koodin hetkeksi, mutta sain sijoitusvakuutuksen tuntemusta testaavassa kyselyssä täydet pisteet toisin kuin sinä, van Dessel kuittaa takaisin, ja molemmat nauravat.

OP Sijoitusvakuutus on säästämisen ja sijoittamisen yhdistelmä. Asiakas valitsee laajasta valikoimasta rahastoja ja sijoituskoreja itselleen mieleiset sijoituskohteet, joihin säästää sijoitusvakuutuksen kautta säännöllisesti kuukausittain ja kertasijoituksilla.

Se on myös veroedullinen tapa säästää pitkäjänteisesti, sillä tuottoa verotetaan vasta säästöjä nostettaessa. Samalla sillä voi turvata läheisten tulevaisuutta edunsaajamääräyksen avulla.

Sijoituskästin Kevin van Dessel seisoo vaalean taustan edessä mustassa hupparissaan.
Kevin van Dessel ilahtui siitä, miten näppärästi OP Sijoitusvakuutuksen avaaminen kävi mobiilissa.

Sijoitusvakuutuksen avaamisesta Liila ja van Dessel ottivat leikkimielisen kisan ja tekivät siitä TikTok-videon.

Kummallakaan ei ollut aiempaa omakohtaista kokemusta sijoitusvakuutuksesta, mutta OP Sijoitusvakuutus sai innostumaan. Positiivista sanottavaa löytyy paljon.

– Olen käyttökokemusnörtti ja innostun aina, jos jokin käy kätevästi vaikka mobiililla. Tämä oli selkeä ja edistynyt. Peukut ylös, van Dessel sanoo.

Liila taas arvosti erityisesti läpinäkyvyyttä.

– Uskottava vakuutusyhtiö ei yritä mainostaa tuotetta vaan informoi asiakasta ja kertoo kenelle se voisi sopia. Ennen sijoitusvakuutuksen avaamista pitää vastata kyselyyn, jolla varmistetaan, että asiakas tietää, mitä on tekemässä ja millä riskillä.

– Sijoitusvakuutuksen avaamisen yhteydessä sai heti valita rahastoja isosta valikoimasta. Se oli tosi jees. Oma suosikkini olivat indeksirahastot, Liila jatkaa.

”Vauhkosin innostuksestani kaikille”

17-vuotiaana van Dessel oli kesälomalla mumminsa luona Alavudella Pohjanmaalla. Tekemistä ei juurikaan ollut, joten hän kulutti aikaansa äänikirjoihin.

Vastaan tuli klassikko: Robert T. Kiyosakin teos Rich Dad, Poor Dad.

– Sen jälkeen innostuin täysin sijoittamisen konseptista ja aloin tutkia rahastoja ja osakkeita. Putosin aivan ihmeelliseen maailmaan, van Dessel muistelee.

Ja heti kun van Desselistä tuli täysi-ikäinen, hän varasi ajan OP:n pankkivirkailijalle ja kertoi, että haluaa aloittaa sijoittamisen. Ensin hän osti indeksirahastoja.

Kevin sai minut stressaantumaan. Hän sanoi, että indeksirahastoja pitää olla salkussa. En edes tiennyt koko termiä. – Teemu Liila

– Myöhemmin alkoi vähän seksikkäämpi osakepoiminta. Samalla minusta tuli juuri se rasittava tyyppi, joka vauhkosi omasta innostuksestaan kaikille.

Ja tietysti eniten vauhkoamista kuuli Liila. Eräänä iltana 2019 he kävivät kiivaan keskustelun van Desselin kodin postilaatikoilla.

– Kevin sai minut stressaantumaan. Hän sanoi, että indeksirahastoja pitää olla salkussa. En edes tiennyt koko termiä, joten menin kotiin ja aloin vimmalla selvittää asiaa.

Liila syventyi sijoittamisen saloihin. Tuona kesänä he ostivat yhdessä kuumia Teslan osakkeita, mutta silloin syynä oli enemmän mutu ja hype, ei niinkään analyyttisyys.

Termien auetessa ja perustietojen karttuessa Liilakin innostui lisää. Koronakeväänä 2020 hän treenasi kymmenen tuntia päivässä osakemaailmassa ja sparraili tietämystään van Desselin kanssa.

Pian tietoa alkoi olla vaikka muille jakaa – kirjaimellisesti.

Oma podcast – mutta yhdellä ehdolla

Ajatus omasta Sijoituskästi-podcastista heitettiin ilmoille ensimmäisen kerran keväällä 2020 kesken tennispelin.

Liilan mielestä olisi kiinnostavaa puhua sijoittamisesta muillekin, ja podcast olisi trendikäs alusta.

– Kevin ihmetteli ideaa, mutta suostui. Yhdellä ehdolla. Kuvaisimme joka jaksosta myös videon, jotta oppisimme esiintymään.

Ensimmäinen jakso tuli ulos kesäkuussa 2020, samalla viikolla kun Liila yhdessä muiden alokkaiden kanssa aloitti asepalvelusta.

Teemu Liila ja Kevin Van Dessel katsovat puhelimesta Sijoituskästin TikTok-videota.
Teemu Liilan ja Kevin van Desselin arviot OP Sijoitusvakuutuksesta tulevat ammattimaisesti ja selkeästi, podcastista tutulla tyylillä. Se on monen vuoden työn tulos.

Van Desselin mukaan ajoitus oli täydellinen, sillä kaikki kuuntelivat podcasteja ja sijoittaminen oli koronan jälkeen trendikkäämpää kuin koskaan. Hetki oli täydellinen myös kaksikolle.

– Ymmärsimme osakkeista riittävästi, mutta emme tienneet, kuinka tyhmiä todellisuudessa olimme. Tiedon kasvaessa myös epävarmuus kasvaa.

– Silloin hyppäsimme pää edellä. Enää emme uskaltaisi, vaan jättäisimme podcastin tekemisen suosiolla analyytikoille, Liila lisää.

Aitoa puhetta, kuumia vieraita

Sijoituskästi on saanut van Desselin mukaan käytännössä vain positiivista palautetta. Juuri siitä vilpittömästä innostuksesta, joka jaksoista huokuu edelleen.

– Ensimmäisessä jaksossa kerroimme, ettemme ole konttorissa marinoituneita ammattilaisia, vaan harrastajia, joista sijoittaminen on kivaa, Liila sanoo.

Vuoden jälkeen ohjelmaan alkoi tulla sijoitusmaailman ammattilaisia ja analyytikkoja.

Arkinen tyyli toimi, ja nyt Liila ja van Dessel ovat laajentaneet konseptiaan. Rinnakkaisohjelmana on aloittanut Kästi & Keskiväli, jossa osakepoimintoja tehdään sijoituskirjailija Heikki Keskivälin kanssa. 

Halusimme tasa-arvoistaa ihmisten mahdollisuuksia vaurastua. – Teemu Liila ja Kevin van Dessel

Lifestylen ja yhteiskunnallisemman sisällön rooli on kasvanut uusien nimekkäiden vieraiden avulla.

– Halusimme rikkoa sijoitusmaailmaan liitetyn kuplan ja tasa-arvoistaa ihmisten mahdollisuuksia vaurastua. Se ei onnistu, jos meillä käy vain sijoitusanalyytikkoja puvut päällä selittämässä.

Vieraina on ollut YouTube-tähtiä, kärkipoliitikkoja ja julkisuudesta tuttuja menestyjiä. Suurimpana saavutuksena oli kaikkien presidenttiehdokkaiden saaminen omiin lähetyksiinsä viime talvena.

– Nyt vieraita on helppo saada. Riittää kun sanoo, että "meillä kävi just Alexander Stubb, pääsetkö sinäkin”, van Dessel nauraa.

OP Sijoitusvakuutus pitkäaikaiseen säästämiseen

Podcastin tekemisen alkuvaiheessa molemmat olivat aktiivisia osakepoimijoita. Nyt omasta yrityksestä ja Sijoituskästistä on tullut heidän tärkein sijoituksensa rahallisesti ja ajallisesti.

– Olen nykyään vähän laiska osakepoimija, hyvässä ja huonossa. Valitsen laadukkaita yhtiöitä fiksuun hintaan ja pidän ne niin kauan kuin mahdollista. Hajautan ja panostan Suomeen, van Dessel tiivistää.

Hänellä on lisäksi indeksirahastoja ja yhtä ulkomaista osaketta, Microsoftia.

Liila on sijoittanut suomalaisiin ja yhdysvaltalaisiin osakkeisiin.

– Firmastamme maksetut osingot menivät rahastoihin, joissa oli mukana myös kehittyviä markkinoita ja Eurooppa-rahastoa, Liila sanoo.

Sijoituskästin Teemu Liila seisoon vaalean taustan edessä mustassa hupparissaan.
OP Sijoitusvakuutus sopii Teemu Liilan mielestä rahastosijoittajaksi haluavalle tai lapselle säästämiseen. 

Liilan mukaan jokaisen kannattaa miettiä itselleen sopivia tapoja sijoittaa ja vaurastua. OP Sijoitusvakuutus innosti häntä siksi, ettei rahastojen vaihtamisesta tuotteen sisällä tule veroseuraamuksia.

– Tuossa mielessä se toimii kuin osakesäästötili ja on hyvä vaihtoehto rahastosijoittajaksi haluavalle. Tai ihmiselle, joka haluaa säästää lapselleen tulevaisuuteen.

– Komppaan Teemua. OP Sijoitusvakuutus sopii pitkäjänteiselle rahastosijoittajalle, jolla on suunnitelma varallisuuden siirtämisestä perintönä, sanoo van Kevin van Dessel.

Avoin kutsu presidentti Sauli Niinistölle

Alkukesästä Sijoituskästin kaverukset pitävät vähintään kolme viikkoa lomaa töistä ja pyörähtävät ainakin New Yorkissa.

Nauhoitettuja jaksoja on varastossa ja kesän vieraat sovittu. Voimia he keräävät myös oman pörssiyhtiöitä vertailevan STNX-ohjelman rakentamiseen.

– Haluamme tuottaa laadukasta analyysiä ja muuttaa suomalaista sijoituskenttää, van Dessel sanoo.

– Pakko levätä, muuten ei syksyllä jaksa. Siellä on isoja nimiä tulossa, Liila sanoo.

Suurena lätkäfanina Liilaa ilahduttaa aina, jos he saavat ohjelmaan jonkun jääkiekosta jotain tietävän. Pipolätkäkin käy, ja siitä tulee mieleen vain yksi nimi.

– Tähän asti presidentti Sauli Niinistöllä on ollut kiire. Nyt lähetämme terveiset, että jos ohjelma kiinnostaa, niin lämpimästi tervetuloa.

Sijoitusvakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehenä osuuspankit toimivat.