Sijoittajien vuosi 2023 oli vaiherikas. Erityisesti kohonneet korot vaikuttivat monen sijoituskohteen arvonkehitykseen, ja Helsingin pörssin heikko tuottokehitys sai sijoittajat kääntämään katseensa kotipörssin ulkopuolelle.

Korkojen nousu heijastuu suoraan OP:n sijoittajien suosimiin rahastoihin. OP:n henkilöasiakkaiden kaksi netto-ostetuinta rahastoa olivat vuonna 2023 OP-Korkotuotto ja OP-Euro -sijoitusrahastot, jotka molemmat ovat korkorahastoja. Kolmanneksi ostetuin rahasto oli OP-Maailma Indeksi -sijoitusrahasto.

– Korot palasivat viime vuonna suomalaisten sijoitussalkkuihin. Esimerkiksi tilitallettajat hakivat rahastojen kautta tilikorkoa parempaa tuottoa. Lisäksi indeksirahastot säilyvät vuodesta toiseen ostetuimpien joukossa. Moni selvästi arvostaa indeksirahastojen kustannustehokkuutta ja laajaa hajautusta, sanoo OP:n varallisuudenhoitoasiakkaiden johtaja Kai Kalajainen.

Nämä olivat OP:n henkilöasiakkaiden netto-ostetuimmat rahastot vuonna 2023: 

Kansainvälinen hajauttaminen ja tekoäly sijoittajien mielessä tänä vuonna

Osakesijoittajat jatkoivat aktiivista sijoittamista turbulentista vuodesta huolimatta: vuonna 2023 osakekauppoja teki useampi OP:n asiakas kuin edeltävänä vuonna. Sen sijaan osakekauppoja tehtiin euromäärillä tarkasteltuna hieman vähemmän kuin vuonna 2022.

– Nousseet korot ja kustannukset heijastuvat sijoittamiseen käytettäviin summiin. Myös rahastojen kuukausisäästösopimusten summat laskivat hieman tänä vuonna, mutta sijoittamista kuitenkin jatkettiin aktiivisesti, kertoo Kalajainen.

Keskimäärin OP:n asiakkaat tekivät viime vuonna kaksi osakekauppaa kuukaudessa. Viikonpäivistä osakkeita ostettiin eniten maanantaisin ja vähiten keskiviikkoisin.

Vuoden ostetuin kotimainen osake oli Nordea ja vuoden myydyin Uponor. Kansainvälisten osakkeiden puolella ostetuin oli puolestaan ruotsalainen Telia ja myydyin Danske Bank.

– Vuonna 2023 kansainvälisiin yhtiöihin sijoittaminen oli selkeästi kiinnostavampaa kuin edellisinä vuosina. Tälle löytyy useampiakin syitä, mutta pääajureina pidän kotipörssin huonoa menestymistä sekä tekoälybuumia. Helsingin pörssistä ei löydy näitä tekoäly-yhtiöitä, mutta Yhdysvalloissa niitä on paljon, sanoo Kalajainen.

Nämä olivat OP:n henkilöasiakkaiden netto-ostetuimmat osakkeet vuonna 2023: 

  1. Nordea
  2. Fortum
  3. Neste
  4. Mandatum
  5. Kesko

Lue myös: 

Sijoittajan vinkit vuodelle 2024

Osakesäästötilin talletusraja nousi

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.