Eduskunta hyväksyi joulukuussa hallituksen esityksen, jossa osakesäästötilin talletuskatto nousee 50 000:stä 100 000 euroon 1.1.2024 alkaen. Hallituksen tavoitteena on lisätä pelivaraa osakesijoittajan verotukseen ja parantaa yksittäisen sijoittajan vaurastumisen mahdollisuuksia. 

– Talletusrajan nostolla pyritään edistämään suomalaisten omistamisen kulttuuria ja lisäämään kansalaisten talousosaamista, kertoo sijoitusratkaisuiden asiantuntija Katja Hakala OP Marketsista.

Tässä vaiheessa talletusrajan nosto vaikuttaa pariin tuhanteen OP:n sijoittaja-asiakkaaseen, sillä noin 40 000:stä OP:n osakesäästötilistä 5 prosentin talletusraja lähestyy 50 000 euroa.

– Ajan myötä nykyistä useampi sijoittaja hyötyy tästä muutoksesta, kun tietoisuus osakesäästötilien hyödyistä lisääntyy ja niitä perustetaan koko ajan enemmän. Varallisuutta alkaa karttua, Hakala pohtii. 

Sijoittamisen voi aloittaa pienelläkin summalla

Osakesäästötili eroaa arvo-osuustilistä siinä, että osakesäästötilin sisällä voi käydä pörssiosakekauppaa ilman, että tarvitsee heti maksaa voitoista veroa. Osinkojakaan ei veroteta. Vasta, kun voitot nostetaan osakesäästötililtä, verot maksetaan jälkiverona seuraavana vuonna. 

Talletuskaton nostosta on seurannut kritiikkiä, koska sijoittajan saama verohyöty on pois valtion kassasta. Hallitus kuitenkin mainitsee lakiesityksessään, että tilastojen mukaan merkittävällä osalla suomalaisista on mahdollisuus sijoittaa.

– Pidän sijoittamista suhteellisen demokraattisena lajina, sillä sen voi aloittaa pienelläkin summalla ja vaurastua pikkuhiljaa, Hakala kannustaa.

Osakesäästötili sopii opiskelijalle

Hakala suosittelee osakesäästötilin perustamista aktiiviselle osakesijoittajalle, joka haluaa ostaa ja myydä osakkeita mutta ei välttämättä nostaa rahoja tililtä heti.

– Esimerkiksi lapset ja nuoret, joilla säästötavoitteet ovat vuosien päässä, hyötyvät sijoittamisen ajoittamisesta mahdollisimman aikaisin ja myös osakesäästötilistä, Hakala kannustaa. 

Opiskelijoille osakesäästötili on hyvä vaihtoehto, koska voitot eivät välittömästi vaikuta opintotutkiin, ellei osakesäästötililtä nosteta rahaa.

– On kuitenkin hyvä huomioida, että tulevat osingot vaikuttavat yleiseen asumistukeen, Hakala vinkkaa.

Näin perustat maksuttoman osakesäästötilin

Osakesäästötili on OP:n omistaja-asiakkaille maksuton tili, jonka käyttäjäksi pääsee parin kympin alkusijoituksella. Osakesäästötili avataan OP-mobiilissa, ja sitä voi käyttää vain OP-mobiilissa.

Kaupankäynnin alkuun pääsee mukavasti veloituksetta.

– Ensimmäisen 30 päivän aikana osakesäästötilin kautta voi tehdä kauppaa ilman kuluja, mutta sen jälkeen osakkeiden myynnistä ja ostoista veloitetaan normaali hinnaston mukainen kulu, Hakala kertoo.

Voit avata OP:n osakesäästöilin OP-mobiilissa. Lue lisää osakesäästötilistä op.fi-palvelussa

Lähde: Hallituksen esitys eduskunnalle osakesäästötililain 5 §:n muuttamisesta

Lue myös: 

Vaurastumista syntymästä lähtien – hallituksen ehdotus tekisi vauvoista sijoittajia

Nämä rahastot saivat eniten uusia osuudenomistajia vuonna 2023 – Katso lista OP:n suosituimmista rahastoista

Sijoittaja ei pröystäile rahalla – ”Saan iloa asioista, jotka eivät maksa paljon” 

Kyseessä ei ole sijoitussuositus, -neuvonta tai kehotus ostaa tai myydä arvopapereita eikä sitä tule sellaiseksi käsittää. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.