Millaiset ETF-rahastot kiinnostavat suomalaisia sijoittajia? Viime vuonna ylivoimaisesti katsotuin ETF-rahasto OP:lla oli OMX HELSINKI 25 EXCH TR FUND, joka seuraa Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta.

Katsotuimpien ETF:ien joukkoon nousivat myös bitcoinit sekä automaatioon ja robotiikkaan että autoteollisuuteen keskittyneitä ETF:iä. Listalla on myös ETF:ien perustekijä S&P 500, joka seuraa Yhdysvaltain markkina-arvoltaan 500 suurimman yrityksen osakkeiden kehitystä.

– Tällainen ETF on parhaimmillaan. Kehittyneillä, tehokkailla markkinoilla aktiivisella varainhoidolla on äärimmäisen vaikeaa voittaa indeksi, kertoo OP:n analyytikko Mikko Aalto.

Viime vuoden katsotuimpien ETF:ien joukkoon nousi myös useita ilmastoon ja kestävään kehitykseen liittyviä rahastoja. Tämä heijastaa paitsi kestävän kehityksen ja vastuullisuuden megatrendiä myös ajankohtaisia teemoja, kuten viime vuonna julkaistua ilmastoraporttia. Se on osaltaan nostanut kiinnostusta ilmastoasioihin ja vastuullisesti toimiviin yhtiöihin.

Katsotuimpien ETF:ien joukossa ovat myös esimerkiksi kahvi ja kaakao. Aalto mainitsee, että niihin sijoittaminen vaatii erityistä perehtyneisyyttä ja näkemystä tulevasta.

– Raaka-aine-ETP, eli ETC:t, perustuvat raaka-ainejohdannaisiin. Niiden hinnanmuodostus ei ole niin yksioikoinen kuin korko- taikka osake-ETF:ien. Ne ovat oma taiteenlajinsa ja täytyy tietää, mitä tekee, Aalto painottaa.

ETC:t (Exchange Traded Commodity) ovat siis sijoitustuotteita, jotka seuraavat tietyn raaka-aineen tai raaka-aineindeksin hinnankehitystä. Vaihdetuimpien ETC-tuotteiden joukossa on muun muassa kulta.

OP:n vuoden 2018 katsotuimmat ETF:t:

 1. OMX HELSINKI 25 EXCH TR FUND
 2. ETN - BITCOIN (B) VS UNITED STATES DOLLAR SPOT (XBT/USD)
 3. ROBO-STOX - GLOBAL ROBOTICS AND AUTOMATION GO UCITS ETF (DT. ZERT.)
 4. ISHARES AUTOMATION & ROBOTICS UCITS ETF
 5. ETFS COFFEE
 6. ISHARES CORE S&P 500 UCITS E
 7. DBX SHORT DAX 2X DAILY
 8. DBX S&P 500 2X INVERSE
 9. DB PHYSICAL GOLD ETC EUR
 10. ISHARE EUR 600 AUTO&PARTS DE
 11. LYXOR ETF TURKEY
 12. ETFS DAILY LVRG COCOA
 13. ISHARES S&P 500 INDEX FUND
 14. ISHARES CORE MSCI WORLD UCIT
 15. ISHARES S&P GL CLEAN ENERGY
 16. ETFS DAILY LVRG NATURAL GAS
 17. ETFS WHEAT
 18. ETFS DY LEVERAGED CRUDE OIL
 19. ISHARES CORE EM IMI UCITS ET
 20. DBX S&P 500
 21. ETFS DAILY LVRG COFFEE
 22. ETFS GOLD

ETF:ien suosio kasvussa

Viime vuosina sijoittajien kiinnostus ETF:iin eli pörssinoteerattuihin rahastoihin on noussut.

– Jos katsotaan globaalisti tai Euroopassa ETF:iin sijoitettua varallisuutta, se on kasvanut vuodesta toiseen. Osittain se johtuu siitä, että mukaan on tullut instituutiorahaa, mutta myös piensijoittajat ovat mukana, Aalto kertoo.

Asiantuntija Joona Heinola OP Marketsista arvioi, että sijoittajien tietoisuus ETF:istä ja niiden mahdollisuuksista on yleisesti kasvanut.

Kasvavaa suosiota selittää OP:n asiantuntijoiden mukaan moni seikka. ETF:ien kulut ovat usein matalat ja niihin liittyy varmuus indeksin mukaisesta tuotosta.

Niiden kautta voi sijoittaa esimerkiksi raaka-aineisiin, megatrendeihin ja tarkoin rajatuille toimialoille.

– ETF:t ovat kulutehokas tapa sijoittaa. Niiden avulla voi päästä käsiksi sellaisiin tuotteisiin ja markkinoihin, joihin ei muuten pääsisi. On hankalampi lähteä etsimään yksittäistä osaketta esimerkiksi hyvin kehittymättömiltä markkinoilta, Heinola kertoo.

ETF:n kautta tämä voi kuitenkin onnistua. Aalto muistuttaa, että ne tarjoavat myös hajautetumman vaihtoehdon verrattuna yksittäiseen pörssiosakkeeseen.

– Mietitään esimerkiksi robotiikkaa. Sijoittajalla on vahva mielipide, että se tulee kasvamaan. Mutta kuinka monella meistä on kykyä valita yksittäisiä osakkeita, että tämä on se voittajaosake robotiikan osalta? Jo yhdellä kaupalla saa hyvin hajautetun salkun, ainakin pääsee alaan hyvin helposti kiinni.

Kuinka ETF valitaan?

ETF:ien valikoima on laaja, ja mahdollisia kohteita on valtavasti.

– Onko se sitten uhka vai mahdollisuus, mutta koko maailma on yhden verkkopankin kautta tarjolla, Aalto tiivistää.

Miten sijoittajan kannattaa lähteä etsimään omaan salkkuun sopivaa sijoituskohdetta?

– Aluksi kannattaa olla ajatus siitä, mihin haluaa sijoittaa. Onko se sitten jokin tietty maantieteellinen alue tai toimiala tai hyödyke? Heinola vinkkaa.

Avaintietoesite auttaa selvittämään, millaisesta tuotteesta on kyse ja mistä sen seuraama indeksi rakentuu.

ETF-sivuiltamme löytyy myös vertailutyökalu. Siihen voi valita useankin ETF:n ja katsoa, eroaako esimerkiksi niiden maantieteellinen alue tai osinkopolitiikka. Sijoittaako ETF osingon eteenpäin eli onko kyseessä kasvuosuus vai maksetaanko niitä ulos eli onko kyseessä tuotto-osuus? Heinola kertoo.

Vertailutyökalua pääsee käyttämään, kun avaa ETF-sivustolta haluamansa ETF-listan. Listasta voi valita itseä kiinnostavat ETF:t ja vertailu-painiketta klikkaamalla pääsee tarkastelemaan, miten ne eroavat toisistaan.

Myös kuluihin on hyvä tutustua.

Tämän vuoden kiinnostavimmat?

Entä minkälaista kehitystä ammattilaiset odottavat ETF:ien osalta tänä vuonna? He pitävät todennäköisenä, että suurin bitcoininnostus on jäämässä taakse.

Listalle saattaa nousta heidän arvionsa mukaan tulevaisuuden teknologiakehitykseen, kuten robotiikkaan ja lohkoketjuihin, keskittyneitä ETF:iä.

– Teknologisen kehityksen lisäksi väestön ikääntyminen on yksi sellainen targetoitu ETF, joka ei vielä ole noussut listalle. Myös keskiluokan nouseminen ja vaurastuminen ovat sellaisia, joihin on temaattista ETF:ää. Jos näitä megatrendejä miettii, niin nekin saattaisivat nousta listalle, Aalto pohtii.

Hyvin todennäköistä on myös se, että ilmastoon keskittyneet vastuulliset ETF:t jatkavat suosiotaan.

Lue myös:

ETF - seksikäs kirjainlyhenne vai näppärä tapa tehdä pörssikauppaa?

Vinkkejä ja artikkeleita sijoittamisen aloittamisesta