Lähes kaikki OP:n osakeanalyytikoiden seurannassa olevista suomalaisista pörssiyhtiöistä on nyt raportoinut tammi–maaliskuun tuloksensa.

Tuloskauden kokonaiskuva on kaksijakoinen: liikevaihdon elpyminen jatkui, mutta kannattavuudessa nähtiin muutamien suuryhtiöiden vuoksi selvä notkahdus.

Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 1,4 prosenttia viime vuodesta, jatkaen edellisellä kvartaalilla alkanutta varovaista elpymistä. Talousnäkymien asteittainen parantuminen, kuluttajaluottamuksen orastava nousu ja teollisuuden piristyminen tukivat liikevaihtolukuja useilla toimialoilla.

Silti kasvun laatu jätti toivomisen varaa: vain viidennes yhtiöistä ylitti markkinaodotukset liikevaihdon osalta ja alle puolet ylsi ennakoidulle tasolle. Tämä kertoo edelleen epäyhtenäisestä kysyntätilanteesta, erityisesti vientivetoisilla sektoreilla.

Kannattavuus painui – Nokia, energia ja finanssi painoivat luvuissa

Liikevoittotasolla tuloskausi ei antanut OP:n osakeanalyytikoiden mukaan syytä juhlaan. Yhteenlaskettu liikevoitto laski peräti 15,2 prosenttia vuodentakaisesta. Selitykset löytyvät pitkälti kolmelta suunnalta:

  1. Nokia – Nokian viime vuoden Q1-tulos sisälsi merkittävät takautuvat maksut lisenssisopimuksista, joten reipas tuloslasku oli korteissa. Lisäksi Nokia kirjasi yllättävän 120 miljoonan euron kuluvarauksen vanhasta asiakasprojektista, mikä eliminoi alla olevan tulosparannuksen. Ilman näitä vaikutuksia kehitys olisi ollut tasaisempaa.
  2. Energiasektori – Etenkin Nesteen vuoden takaista alhaisempi liiketulos painoi sektorin lukuja. Yhtiön tulos oli tappiolla, ja sekä uusiutuvien polttoaineiden että öljytuotteiden osalta käyttökate oli kaukana vertailukaudesta. Neste on kuitenkin aloittanut laajan tehostamisohjelman; kulusäästö- ja tulostavoitteiden saavuttaminen vahvistaisi kannattavuutta.
  3. Finanssisektori – Korot ovat jatkaneet laskuaan, ja sen myötä pankkien korkokatteet ovatkin laskeneet vuoden takaisilta tasoilta. Kuitenkin useimpien pohjoismaisten pankkien tuloskunto on edelleen erinomainen, vaikka korkojen lasku lähestyykin jo loppuaan.

– Näiden tiettyjen sektorien vaikeuksista huolimatta yllättävän moni, yli puolet yhtiöistä, onnistui ylittämään liiketulosta koskevat analyytikko-odotukset. Tämä viittaa siihen, että yhtiöiden kustannuskontrolli ja operatiivinen tehokkuus ovat monin paikoin edelleen hyvällä tasolla, sanoo OP:n pääanalyytikko Antti Saari.

Katseet kääntyvät loppuvuoteen – lupaavia merkkejä horisontissa

Globaaleilla markkinoilla on rytissyt alkuvuonna, ja monen yksityissijoittajan salkku on saattanut kokea reippaitakin kurssinousuja ja -laskuja lyhyen ajan sisään. Helsingin pörssin alkuvuoden 2025 kehitys on ollut kuitenkin positiivista, erityisesti verrattuna edellisten vuosien heikkoon suorituskykyyn.

OMX Helsinki -yleisindeksi on noussut vuoden alusta yli 7 prosenttia, mikä on merkittävä käänne kolmen peräkkäisen laskuvuoden jälkeen. Alkuvuoden kehitys on myös ollut useimpia kansainvälisiä markkinoita parempaa.

Tämä nousu heijastaa sijoittajien kasvavaa luottamusta kotimarkkinoihin ja yritysten kykyyn selviytyä haastavassa talousympäristössä. Vaikka liiketulokset ovat monilla yksittäisillä pörssiyhtiöillä laskeneet vuodentakaisista tasoista, yli puolet yhtiöistä onnistui kasvattamaan tuloksiaan; yritykset ovat perinteisesti hyviä ratkomaan eteen tulevia ongelmia ja sopeuttamaan toimintaansa tehokkaasti.

Näkymät eteenpäin ovat varovaisen optimistiset.

– Ennusteidemme mukaan yhtiöiden tulokset kasvavat hieman Q2:lla ja Q3:lla, mutta selkeämpi käänne parempaan ajoittuu loppuvuoteen 2025, sillä vuoden viimeiselle neljännekselle ennakoimme jopa 9,5 prosentin kasvua liiketuloksiin, avaa Saari.

OP:n osakeanalyytikot odottavat muun muassa energiasektorin ja metallinjalostuksen tulosten elpyvän selvästi. Lisäksi finanssiyhtiöt yltänevät tuloskasvuun.

– Yhdysvaltain tullit luovat toki väistämättä epävarmuutta, mutta Q2:lla tullien aiheuttama tulosisku on vielä suhteellisen vaimea yhtiöiden itse antamien kommenttien perusteella. Lisäksi pidämme hyvin mahdollisena, että EU sai neuvoteltua Yhdysvaltojen kanssa tulleja alemmalle tasolla, sanoo Saari.

Miten yksityissijoittajan kannattaa asemoitua loppuvuoteen? 

Riittävä hajautus on edelleen tärkeää, sillä eri toimialojen ja yhtiöiden välillä on suuria eroja suorituskyvyssä. Hajautettu osakesalkku voi suojata sijoittajaa yksittäisten sektorien heikolta kehitykseltä.

Lisäksi tuloskausien tarkka seuraaminen jatkossakin kannattaa. Yhtiöiden kyky ylittää ennakko-odotukset tarjoavat perinteisesti oivia ostonpaikkoja, jos markkinat eivät ole onnistuneet hinnoittelemaan positiivisia yllätyksiä kursseihin.

On hyvä myös muistaa, että vaikka lyhyen aikavälin tulokset voivat vaihdella, pitkäjänteinen sijoittaminen laadukkaisiin yhtiöihin, joilla on vahva liiketoimintamalli ja hyvä johto, on usein kannattavaa.

Kuluneellakin tuloskaudella nähtiin voimakkaita tulosylityksiä ja -alituksia, joten jokaiseen yksittäiseen liikkeeseen markkinoilla kannata reagoida. Yleensä pitkäjänteisesti omaa sijoitussuunnitelmaa noudattava sijoittaja selviytyy lopulta voittajana.

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Sijoituspalvelut tarjoaa Osuuspankki.

Lisätietoa OP Yrityspankin tuottamasta osaketutkimuksesta 

OP Yrityspankki Oyj:n tuottama osaketutkimus on puolueetonta ja riippumatonta sijoitustutkimusta. Tämän materiaalin sisältämää tietoa ei tule pitää sijoitusneuvona, tarjouksena eikä kehotuksena yksittäisen sijoituksen toteuttamiseen. Materiaali ei myöskään ota huomioon kunkin sijoittajan taloudellista tilannetta, nykyisiä omistuksia tai vastuita, sijoitustietämystä ja -kokemusta, sijoitustavoitetta ja -aikaa tai riskiprofiilia ja mieltymyksiä. Informaatio perustuu julkisiin lähteisiin ja tietoon, jota OP Yrityspankki Oyj pitää luotettavana. Esitetyt ennusteet eivät kuitenkaan ole tae tulevasta kehityksestä. OP Yrityspankki Oyj ei vastaa materiaalin perusteella tehtyjen sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.