Tekninen analyysi osakeostoissa – tiedätkö, mikä on kynttiläanalyysi?
Lisää aiheesta
Myös piensijoittaja voi ennakoida osakemarkkinoiden yllättäviä liikkeitä ammattitreidaajien työkalupakkiin kuuluvalla teknisellä analyysillä.
Relative Stregth Index, kynttiläanalyysi, tuki- ja vastustasot. Ammattitreidaajan analyysityökalut voivat kuulostaa heprealta, mutta pieni perehtyminen niiden toimintalogiikkaan on vaivan arvoista, vakuuttaa OP:n pääanalyytikko Antti Saari.
Perinteinen piensijoittaja tekee osakeostonsa usein varsin ohuiden olettamusten ja vanhojen uutisten varassa, jolloin myös parhaat tuotot jäävät haaveksi.
Teknisen analyysin avulla voi yrittää ennakoida markkinoiden liikkeitä, seurata kysynnän ja tarjonnan suhdetta sekä haistella trendimuutoksia, mikä helpottaa osto- ja myyntipäätösten oikeaa ajoitusta.
– Tekninen analyysi antaa usein johdonmukaisia signaaleja muutoksesta, jolloin tunteet eivät sotke liiaksi sijoituspäätöksiä, Saari tiivistää.
Mikään sijoittajan työkalu ei kuitenkaan aina toimi yksinään. Teknisten työkalujen hyödyllisyydestä on kuitenkin Saaren mukaan selkeää ja varsin tuoretta näyttöä.
– Esimerkiksi viimekesäinen teknosektorin ja S&P 500 -indeksin notkahdus oli aavistettavissa niiden avulla jo ennakkoon. Heinäkuun alussa indeksit olivat RSI:llä mitattuna selvästi yliostettuja ja samaan aikaan nousupäivien voimakkuus alkoi hiipua.
RSI-indeksi paljastaa ylikuumenevan markkinan
Yksi teknisen analyysin avaintyökaluista on Relative Strength Index eli RSI-indeksi. Se mittaa osakkeiden ja arvopapereiden arvon nousun suuntaa ja voimakkuutta viimeaikaisiin hintoihin verrattuna.
Käytännössä kyse on ostojen ja myyntien välisestä voimasuhteesta: kuinka yli- tai aliostettuja eri osakkeet ovat. RSI-indeksi antaa myös selkeän merkin, jos markkina alkaa jossain kohtaa ylikuumentua.
– Yleensä kriittinen raja on 70–30. Yli 70:n menevä myyntisignaali kertoo jo ylisuuresta kysynnästä. Alle 30:n painuva ostoarvo taas on selkeä ostosignaali, Saari kertoo.
Vihreä kynttilä kertoo noususta, punainen laskusta
Kynttiläanalyysi ennakoi osto- ja myyntipaineen vaihteluja. Osakemarkkinoilla ostajat vetävät hintoja ylöspäin ostotoimeksiannoilla. Myyjät taas pelkäävät hintojen laskua ja lisäävät myyntitoimeksiantojaan.
Kun ostopaine on myyntipainetta suurempi, osakkeen hinta nousee. Mitä isompi tämä epätasapaino on, sitä jyrkempi on myös kurssimuutos ylös- tai alaspäin.
Treidaajat hyödyntävät vihreää ja punaista kurssigrafiikkaa, jossa kurssilukemat muodostavat kynttiläkuvion. Vihreä kynttilä kertoo nousujaksosta ja sulkemishintaa korkeammasta avauksesta. Punainen kynttilä osoittaa laskevaa hintaa, jolloin sulkemishinta on avausta alempi.
– Vihreän värin väheneminen on myyntisignaali, lisääntyminen puolestaan ostosignaali ja merkki positiivisesta käänteestä. Yhden päiväkynttilän perusteella ei kuitenkaan kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, Saari huomauttaa
Tuki- ja vastustasoilla riskit hallintaan
Ammattitreidaajat käyttävät myös tuki- ja vastustasoja. Niiden avulla he lukitsevat omia ostopäätöksiään jo ennakolta ja hallitsevat näin riskejään.
Tukitaso on hinnan tai indeksin alaraja, jonka kohdalla useampikin sijoittaja voi olla valmis sijoittamaan yhtiöön. Vastustasolla tehtävillä myynneillä kotiutetaan voittoja osakkeen kohottua jo runsaasti.
Jos panikoi, kannattaa panikoida ensimmäisenä.
– Moni sijoittaja käyttää tuki- ja vastustasoja alitajuisesti. Varmasti moni muistaa ajatelleensa, että ”kun tuo osake laskee alle 10 euron, niin sitten isken kyllä kiinni”, Saari sanoo.
Keskiverto piensijoittaja on päätöksissään useimmiten myöhässä ja toimii etenkin kurssipudotuksissa hätiköidysti. Saarella on ohje myös paniikkinappulan painajille.
– Jos panikoi, kannattaa panikoida ensimmäisenä.
Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.