Vantaalaisen Pavel Mirochnitchenkon taloudellisen ajattelun pohja luotiin 16-vuotiaana, kun hän aloitti viikonlopputyöt toimistosiivoojana. Isä antoi neuvon: jos kuukaudessa ei ilman mitään erityistä syytä jää rahaa säästöön, niin silloin tekee jotakin väärin.

– Olen tähän päivään saakka elänyt isän oppi mielessäni, Mirochnitchenko sanoo.

Hän opiskeli, valmistui ammattiin, aloitti työt IT-alalla ja säästi tilille rahaa asunnon ostoon.

– Jälkikäteen ajateltuna makuutin rahoja ehkä liian kauan turvalliselta tuntuvalla pankkitilillä. Ajattelin, että ostan asunnon ensi vuonna, ja sitten asunnon osto siirtyi taas seuraavaan vuoteen.

Talousasioista hyvin perillä oleva isä kyllä kannusti Mirochnitchenkoa aloittamaan sijoittamisen mieluummin aiemmin kuin myöhemmin, rahoja ei kannattaisi pitää tilillä.

– Pidin kuitenkin sijoittamista eräänlaisena pelinä. Ajattelin, että maksan lainan pois ”ennen kuin alan pelaamaan”.

Ja sen hän myös teki.

Pavel kävelee portaita ylöspäin ja katsoo suoraan eteen.
Mirochnitchenko alkoi sijoittaa nelikymppisenä. – En tiedä, tekisinkö jotain eri tavalla tiedoilla, jotka minulla on nyt. Ehkä asunnon olisin ostanut aiemmin, mutta korot olivat korkeammat ja työsuhteeni määräaikaisia.

Maailman myllerrykset vaikuttivat asiaan

Korona-ajan alussa Mirochnitchenko kiinnostui maailmantalouden tilasta. Korona tuntui vaikuttavan ketjureaktiona kaikkeen: se sotki logistiikan, tavaratoimitukset ja myynnin. Maailma näyttäytyi erilaisena kuin vielä hetki sitten.

– Monet jo pidempään sijoittaneet kaverit sanoivat, että oma salkku palasi koronan takia ajassa taaksepäin, ja siitä lähdettiin sitten taas uudestaan liikkeelle. Vaikea hetki maailmantaloudessa voikin siis olla joillekin hyvä hetki sijoittamisen aloittamiseen

Siihen junaan Mirochnitchenko ei kuitenkaan vielä ehtinyt.

Vuonna 2022 Mirochnitchenkon isä halusi perustaa lapsenlapselleen, Mirochnitchenkon tyttärelle, osakesäästötilin. Samoihin aikoihin käynnistynyt sota Ukrainassa sai Mirochnitchenkon tekemään päätöksiä oman taloutensa suhteen. Hän perusti osakesäästötilin tyttärelleen – ja itselleen.

500 euroa suli hetkessä

Mirochnitchenko päätti aloittaa sijoittamisen ostamalla Microsoftin osakkeita 10 000 eurolla – olihan Microsoft iso jätti IT-alalla, ei sille voisi käydä huonosti.

– En ottanut huomioon, että kannattaa aina katsoa osakkeen arvon vaihtelua eri aikoina.

Onneksi isä toppuutteli poikaa ja totesi, ettei kannata laittaa kerralla 10 000:tä euroa yhden yrityksen osakkeeseen. Kaiken sijoittamisen kulmakivi on hajauttaminen.

Mirochnitchenko sijoittikin Microsoftiin vain tonnin. Hetken kuluttua seurasi romahdus markkinoilla, ja tonnista suli lähes 500 euroa kerralla.

– Jos olisi ollut se 10 000 euroa sijoitettuna, olisin varmaan lopettanut sijoittamisen siihen.

Tietotekniikka tuntui silti edelleen turvalliselta alalta sijoittaa, olihan Mirochnitchenko IT-alan ammattilaisena muutenkin ”skenessä mukana” ja tiesi monia amerikkalaisia alan yrityksiä.

– Laitoin rahaa isojen jenkkifirmojen osakkeisiin. Keräsin salkkuun viisi yhtiötä, joihin kaikkiin laitoin tonnin, ja myöhemmin lisää.

Yksi yrityksistä sattui olemaan Nvidia. Pian osakkeen oston jälkeen alkoi tekoälybuumi, jonka ansiosta Nvidian kurssi nousi 300–400 prosenttia. Samaan aikaan jotkut muut Mirochnitchenkon ostamat IT-osakkeet päätyivät tappiolle. Osakesalkku ei siis lähtenyt aivan räjähdysmäiseen kasvuun, mutta ylsi kuitenkin varsin lyhyen ajan sisällä 50 prosenttia plussalle.

– Koen, että minulla kävi Nvidian kanssa tuuri. Se täytyy ymmärtää, että vaikka olisi kuinka taitava sijoittaja, tuurilla on myös osansa, Pavel Mirochnitchenko sanoo.

Sukelluksen jälkeen suunta ylöspäin

Virheitäkin on tullut tehtyä. Kuten että alkuinnostuksen vallassa Mirochnitchenko innostui hajauttamaan hieman liikaa ja osti 30:a eri osaketta, muttei lopulta jaksanut seurata kaikkien yrityksien kuulumisia ja uutisia.

– Ostin myös vähän sokkona osakkeita pelkän uutisoinnin perusteella, vaikkei niin pitäisi tehdä. Halusin ostaa osakkeita, joita muutkin ostavat. Sijoitin esimerkiksi sähköautoihin ja Kempoweriin, joita hehkutettiin. Eihän siinä hyvin käynyt.

Nykyisin Mirochnitchenko seuraa jonkin verran uutisia ja on asettanut sijoitusvahdin, joka ilmoittaa, milloin tietyn osakkeen kurssi laskee jonkin rajan alle. Sitten hän selvittää tarkemmin, mistä se voi johtua ja kannattaako tehdä siirtoja. Hän myös seuraa Facebookissa Sijoituskerho-ryhmää ja saa sieltä sijoitusideoita.

Joskus osakkeen kurssikehitykselle ei löydy järkevää selitystä.

Joitain asioita Mirochnitchenko on jo muutamassa vuodessa oppinut.

Esimerkiksi että kannattaa seurata osakkeita senkin jälkeen, kun on ne myynyt. Se kasvattaa kokonaisymmärrystä sijoitusmarkkinoiden lainalaisuuksista.

Viime elokuussa maailman osakemarkkinoilla koettiin pienimuotoinen kriisi. Monet hätääntyivät ja myivät osakkeita, ja kurssit lähtivät laskuun.

– Itsekin aloin hätäpäissäni myymään. Ajattelin, että haluan näistä äkkiä eroon.

Mutta kurssilasku olikin vain pieni sukellus, ja pian lähdettiin taas menemään ylöspäin.

Sekin hänelle on hahmottunut, että joskus ei löydy järkevää selitystä osakkeen kurssikehitykselle.

– Jollakin alalla voi tulla pienimuotoinen romahdus, ja sitä luulisi, että osakekurssi vajoaa alas, mutta sitten kurssi meneekin ylöspäin. Yritykselle voi tulla huono hetki, mutta sijoittajat innostuvat, ja osakkeen arvo nousee.

Pavel katsoo oikean olkapään yli. Edessään hänellä on pieni pöytä ja kannettava tietokone.
–  Ennen talouden notkahduksia tuli noin kymmenen vuoden välein. Nyt niitä tuntuu tulevan useammin, mutta ne ovat ehkä pienempiä. Tieto kulkee melkein reaaliajassa, ja ihmiset reagoivat sen mukaisesti, Mirochnitchenko sanoo.

Sijoittamisesta tuli loppuelämän harrastus

Edelleen Mirochnitchenko ajattelee, että varman päälle pelaaminen on tärkeää. Hän ei halua lähteä mukaan kaikkeen trendikkääseen. 

– Tiedän, että jotkut sijoittavat jopa opintolainalla. Itsestäni tuntuisi pahalta sijoittaa lainalla. Mitä sitten, kun tulee lasku osakemarkkinoilla? Lainaa täytyy koko ajan maksaa pois, ja korko juoksee täydestä summasta.

Mirochnitchenkon mielestä kannattaa sijoittaa vain ne rahat, jotka on valmis menettämään. Esimerkiksi jos harkitsee sijoittavansa 500 eurolla, kannattaa miettiä, mitä se raha itselle merkitsee. 

– Jätätkö ostamatta uuden kitaran? Vai syötkö vähemmän ruokaa ja lapsi menettää harrastuksensa? Ei kannata sijoittaa rahoja, jotka ovat omassa arjessa oleellisia.

Mirochnitchenko ei ajattele, että pitää kerätä tietty potti ja sitten lopettaa, kun taloudellinen turvallisuus on taattu. Hänelle sijoittaminen on hyvä harrastus.

– Luultavasti teen tätä loppuelämän. Tulee samalla seurattua maailmantalouden tilannetta.

Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.