Onko sinunkin osakesalkkusi arvo sulanut viime aikoina? Tee nämä korjaavat toimenpiteet salkkuusi
Lisää aiheesta
Helsingin pörssi on kokenut kovia viime vuosina, ja monien suomalaisten sijoittajien salkut ovat menettäneet arvoaan tai polkeneet pitkään paikallaan. Nyt on hyvä hetki pohtia, olisiko salkun kansainvälistäminen ratkaisu tilanteeseen.
Suomalaisilla sijoittajilla on usein vahva kotimainen painotus salkussaan, mikä on luonnollista: kotimaisten yritysten toiminta ja markkina-alueet tuntuvat tutuilta, ja niitä voi olla helpompi seurata. Kuitenkin tällainen keskittyminen voi johtaa merkittävään riskiin erityisesti silloin, kun Helsingin pörssi suoriutuu heikosti.
Nyt onkin hyvä hetki pohtia, olisiko salkun kansainvälistäminen ratkaisu tilanteeseen. Seuraa näitä toimenpiteitä, niin sinulla voi olla mahdollisuus saada salkkusi jälleen vihertämään.
Toimenpide 1: Kansainvälisillä osakkeilla vakautta ja kasvupotentiaalia
Hajauttaminen on yksi sijoittamisen peruspilareista. Sijoittamalla laajemmin eri markkinoille ja toimialoille voit vähentää riskiä ja parantaa tuottomahdollisuuksiasi. Ulkomaiset markkinat tarjoavat pääsyn talouksiin ja sektoreihin, joihin muutoin olisi vaikeaa päästä käsiksi.
– Suomen osakemarkkina kattaa vain alle 0,3 prosenttia maailman osakemarkkinoista ja meidän pörssissämme monet mielenkiintoiset toimialat, kuten lääke- ja teknologiayhtiöt, ovat heikosti edustettuina, sanoo OP:n pääanalyytikko Antti Saari.
Kannattaakin pitää huolta, että eri markkina-alueet ovat edustettuina osakesalkussasi: Yhdysvallat on maailman suurin talousalue, ja sen osakemarkkinat ovat kehittyneet hyvin viimekin aikoina.
Pelkästään viimeisen kolmen vuoden aikana esimerkiksi Yhdysvaltain suurimpia yhtiöitä seuraava S&P 500 -indeksi on tuottanut sijoittajalle yli 30 prosenttia, kun Helsingin pörssi on ollut -18 prosenttia tappiollinen. Myös Euroopan suurten markkinoiden, kuten Saksan ja Ranskan, tai kehittyvien markkinoiden, kuten Intian, lisääminen salkkuun voi tuoda kaivattua monipuolisuutta.
Kansainvälisten valintojen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. OP esimerkiksi tarjoaa sadasta kansainvälisestä yhtiöstä suomenkielistä osakeanalyysiä. Yhtiöjoukkoon lukeutuu monia mielenkiintoisia nimiä, kuten Nvidia, Eli Lilly, Coca Cola ja Walt Disney.
Suomen osakemarkkina kattaa vain alle 0,3 prosenttia maailman osakemarkkinoista.
Antti Saari
OP:n pääanalyytikko
Lisäksi nykypäivänä uutisissa, podcasteissa ja keskustelupalstoilla törmää helposti kansainvälisiin toimijoihin, joista voi ammentaa ideoita osakesalkkuun. Lähdekritiikkiä ei sovi kuitenkaan unohtaa, ja sijoituspäätöstä ei kannatakaan koskaan tehdä tutustumatta ensin huolellisesti yhtiöön.
Toimenpide 2: ETF:illä ja rahastoilla vaivattomasti hajautusta salkkuun
Jos yksittäisten ulkomaisten osakkeiden valitseminen tuntuu itselle vieraalta, sijoittaja voi hyvillä mielin jatkaa kotimaisten osakkeiden poimimista salkkuun. Jos salkusta uupuu kuitenkin pala maailmaa, ETF-rahastot ja sijoitusrahastot tarjoavat tunnetusti vaivattoman tavan hajauttaa osakeomistusta kansainvälisille markkinoille ja eri toimialoille.
ETF:ien kirjo on nykyään valtava, ja niiden suosio kasvaa jatkuvasti. OP:n datan mukaan etenkin nuoremmat ikäluokat ovat innostuneet ETF:istä, sillä ETF:iä löytyy eniten 25–44-vuotiaiden OP:n asiakkaiden joukosta asiakkaiden lukumäärällä mitattuna.
Monet yhtiöt hyötyvät vallitsevista megatrendeistä, kuten tekoälyn laaja-alaistumisesta, väestön ikääntymisestä tai vihreästä siirtymästä. Jos sijoittaja ei tiedä tarkkaan mikä yhtiö tulee olemaan tulevaisuudessa oman alansa ykkönen, tarjoaa ETF:t oivan mahdollisuuden saada altistusta tiettyyn megatrendiin yhdellä sijoituksella.
ETF:ien lisäksi voit sijoittaa myös OP:n sijoitusrahastoihin, joiden avulla pääset kiinni eri sijoituskohteisiin. Esimerkiksi OP-Maailma Indeksi -sijoitusrahaston avulla voit sijoittaa osakemarkkinoille ympäri maailman.
Toimenpide 3: Siivoa salkustasi heikosti pärjänneet osakkeet
Monet osakepoimijat ovat onnistuneesti luoneet itselleen sijoitussuunnitelman ja tietävät minkä tyyppisiä osakkeita salkkuunsa hamuavat. Huomattavasti harvempi on kuitenkaan tehnyt selkää strategiaa itselleen, milloin on aika luopua omistetuista osakkeista – etenkin jos niiden kehitys ei ole ollut toivotunlaista.
Sijoittajan onkin syytä tarkastella osakesalkkunsa sisältöä kriittisesti erityisesti niiden osakkeiden osalta, jotka ovat olleet pitkään tappiollisia ja eivät ole saavuttaneet asetettuja tavoitteita.
– Etenkin jos osake on saanut analyytikoilta selkeän MYY-suosituksen, voi olla, että yhtiön kilpailukyky on olennaisesti heikentynyt tai sen kasvumahdollisuudet nähdään olemattomiksi, sanoo Saari.
Helsingin pörssin viimeaikaisen kompuroinnin takia itse kultakin voi löytyä paljon tappiollisia osakkeita salkusta. Oman osakesalkun kriittinen tarkastelu ei kuitenkaan tarkoita, että jokainen tappiolla oleva osake tulisi myydä, mutta jatkuvasti heikosti suoriutuvat yritykset voivat rasittaa salkun kokonaistuottoa merkittävästikin.
Vaikka tappioiden realisoiminen kirpaisee, vapauttamalla pääomia näistä heikoista yhtiöistä sijoittaja voi allokoida varojaan tuottavampiin kohteisiin. Varsinkin, jos sijoitussalkun Suomi-paino on paisunut haluttua suuremmaksi, katsetta voi suunnata kansanvälisille markkinoille tuottopotentiaalin hakemiseksi.
Lisäksi lähestyvä vuodenvaihde on otollinen aika salkun siivoukselle verotuksellistakin näkökulmasta. Suomessa sijoittaja voi vähentää osakemyynneistä syntyneet tappiot pääomatulojen verotuksessa, mikä voi merkittävästi keventää verotaakkaa.
Jos tunnistaa salkustaan kroonisesti heikkoja yhtiöitä, kannattaa harkita niiden myymistä ennen vuoden vaihdetta, jotta voi tappiolliset sijoitukset voi vähentää mahdollisista voitollisista sijoituksista.
Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Rahastojen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. ETF-tuotteiden avaintietoasiakirjat löytyvät op.fi-palvelusta. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.