Treidaamista seitsemisen vuotta harrastanut Juho Haverinen, 27, muistaa vieläkin erään tapahtuman treidausuransa alkuvaiheilta.

– Kaikki osakkeet, joita ostin yhtenä päivänä, nousivat todella paljon. Tuotto näytti huikealta, Haverinen kertoo. 

Hänellä ei tuolloin ollut vielä kovin paljon tietoa treidauksesta, mutta intoa sitäkin enemmän. 

– En silloin ymmärtänyt, että jos sijoitukset nousevat paljon, ne myös tulevat alas – ja tulivathan ne, tuplavauhdilla, ja takkiin tuli, Haverinen muistelee.

Juuri noin voi kuulemma käydä kokemattomalle treidaajalle, koska tietoa ja kokemusta ei vielä ole ja alussa tulee tehtyä huonoja päätöksiä. Haverinen ei kuitenkaan lannistunut, vaan otti opikseen: nykyisin hän lopettaa treidit, kun kyseisen päivän tuottotavoite on täyttynyt.

– Tietysti iso epäonnistuminen harmitti, mutta mielenkiinto ei loppunut missään vaiheessa, koska olin jo ehtinyt innostumaan alasta.  

Treidaamisessa liikutellaan isoja rahamääriä yhden päivän aikana 

Treidaamisen ideana on etsiä osakemarkkinoiden pieniä liikkeitä, joihin yritetään reagoida oikealla hetkellä. Vaikka kyse on nopeatahtisesta osakekaupasta, treidaaminen on itse asiassa hyvin pitkäjänteistä tekemistä, jossa on tärkeä laatia pitkän aikavälin strategia ja pitää siitä kiinni. 

– Tämä ei ole lottoamista tai helppo tapa tehdä tuottoa pikavauhdilla, vaan vaatii paljon opiskelua ja harjoittelua. Jos taustatyön tekeminen ei niin kiinnosta, kannattaa sijoittaa perinteisemmin esimerkiksi indeksirahastoihin, Haverinen korostaa.

Haverinen on käyttänyt alan opiskeluun ja taustatutkimuksiin tuhansia tunteja.

Hän on itse käyttänyt alan opiskeluun ja taustatutkimuksiin tuhansia tunteja. Sen lisäksi hän seuraa aktiivisesti taloutta laajemminkin ja tietää, mitä maailmassa on meneillään – sekin kuuluu treidaajan ammattitaitoon. 

Haverinen vinkkaa, että treidaamista voi harjoitella demotileillä, joissa ei käytetä oikeaa rahaa. Kun tekee mieli harjoitella oikealla rahalla, kannattaa hankkia kokemusta pienillä sijoituksilla, vaikka todellista tuottoa alkaa syntyä vasta usean tuhannen euron panoksella – treidaamisessa liikutellaan siis isoja rahamääriä yhden päivän aikana.

Haverinen muistuttaa, että sijoittaa voi vain sen verran, kun on valmis menettämään. Ilman kunnollisia säästöjä henkilökohtaiselle taloudelle voi käydä huonosti, mikä kertoo treidaamisen riskialttiudesta. 

– Jos harrastaa osakkeiden päiväkauppaa ihan tosimielellä, pitää pystyä hallitsemaan omaa talouttaan. Laskut pitää maksaa ja ruokaa ostaa, vaikka sattuisi tappiollinen päivä, viikko tai kuukausi, Haverinen toteaa.

”Tappioputken jälkeen pidän taukoa kaupankäynnistä” 

Osakkeiden päiväkauppa ei sovi kaikille, koska se on erittäin vaativaa ja stressaavaa. Vain noin yksi prosentti treidaajista jää pitkällä aikavälillä voitolle. Tappiota tulee jossain vaiheessa taatusti jokaiselle, koska kaupankäyntitapahtumia on paljon.

Juho Haverisen muotokuva keltaisten riippuvien nauhojen keskellä, edestä

Haverinen on huomannut, että etenkin ne vaikeat hetket ovat mahdollisuus matkata oman pään sisään.

– Tappiollisella hetkellä pintaan tulee monenlaisia epämiellyttäviäkin tunteita. Treidaaminen on opettanut minulle paljon itsestäni, omasta käyttäytymisestäni ja myös tunteista sekä niiden käsittelystä, hän kertoo.

Haverinen on välillä pitänyt treidaamisessa taukoja, koska alussa ammattikorkeakoulun tradenomiopiskelut ja myöhemmin työt ovat täyttäneet kalenteria. Taukoa hän on pitänyt välillä myös siksi, että treidaamiseen on osunut tappiollisia jaksoja. 

– Tappioputken jälkeen pidän muutaman päivän tai kokonaisen viikon taukoa kaupankäynnistä, jotta en tee tyhmiä päätöksiä. Jos tappiota yrittää korjata hampaat irvessä, tulee toimittua tunteella eikä järjellä, mikä on huono juttu treidauksessa. 

”Isoin tavoitteeni on päästä treidaamaan täysipäiväisesti.”

Tällä hetkellä Haverinen ehtii treidaamaan pari tuntia päivässä sivutoimisesti, sillä hän työskentelee päivätöissä kiinteistöalalla markkinointiasiantuntijana. Hän kuitenkin valmistautuu päämäärätietoisesti suureen unelmaansa. 

– Isoin tavoitteeni on päästä treidaamaan täysipäiväisesti. Se toteutuu todennäköisesti vuoden sisällä, kun säästössä on kahden–kolmen vuoden pakollisten menojen puskuri tappiollisten kausien varalle, Haverinen kertoo. 

Päätoiminen treidaaminen vaatii siis melko paljon varallisuutta. Treidaamiseen Haverinen käyttää pottia, joka on selvästi suurempi kuin vain muutama tuhat euroa. Sen ohella hän tallettaa säästötilille puskurirahastoa, joka tuo taloudellista turvaa ja huojentaa treidauksen henkisiä paineita.

Nuoresta iästään huolimatta hänellä on myös niin kutsuttu eläkesuunnitelma, jossa hän sijoittaa indeksirahastoihin noin 500 euroa kuukaudessa ja lisäksi pitkäaikaisempiin osakkeisiin silloin tällöin. 

– Rahastoissa ja pitkäaikaisessa osakesalkussa minulla on kymmenien vuosien säästötavoite, hän kertoo. 

Tätä treidaaminen vaatii – Juho Haverisen vinkit

Pääoma

Pääomaa tarvitaan kohtalainen summa, vähintään useampi tuhat euroa. Kympeillä tai satasilla ei kannata treidata, koska tuottopotentiaali jää pieneksi ja kaupankäynnistä menee myös välityspalkkiot. 

Jos pääoma vielä puuttuu, kannattaa harjoitella demotileillä, joita useat kaupankäyntialustat, esimerkiksi NinjaTrader, tarjoavat automaattisesti. Jos ei halua avata demotiliä, voi harjoitella myös niin, että kirjaa ylös kaupat, jotka olisi ottamassa, ja seuraa niiden kehitystä.

Kaupankäyntialusta

Kaupankäyntialusta on tarkoitettu ammattimaiseen osakekaupankäyntiin, ja sen hinta vaihtelee palveluiden mukaan. Kannattaa valita tunnettu toimija, ja varmistua, että kaupankäyntialusta on finanssivalvonnan alainen ja säännelty, sillä nykypäivänä esiintyy paljon nettihuijauksia. 

Välittäjä

Välittäjänä eli välikätenä ostajien ja myyjien välillä osakekaupoissa toimii pääsääntöisesti aina finanssialanyritys tai pankki.

Tietokone & internet 

Alkuun pääsee ihan tavallisella tietokoneella tai kannettavalla, jossa on nykyaikaiset käyttöjärjestelmät, esimerkiksi Windows 11. Treidaajilla on yleensä käytössään useampi näyttö, mutta yksikin riittää.

Mitä nopeampi verkkoyhteys on, sitä paremmin treidaus sujuu. Todella hitaalla ja pätkivällä yhteydellä treidaaminen on oikeastaan mahdotonta. Varmin on nettiyhteys suoraan kaapelin kautta, sillä wifi-yhteys voi katkeilla satunnaisesti. Varayhteytenä toimii nykyisin puhelimesta jaettava netti.

Tietoa ja lähteitä

  • Tradingview: kokonaisvaltaista markkinoiden seuraamista ja paljon erilaista tietoa treidaamisesta.
  • Marketwatch: uutissivusto, joka tukee mainiosti treidaamista.
  • Treidaushuone on suomalainen treidausyhteisö, jossa on ajankohtaisia artikkeleita ja ilmainen opas treidaamisen välineistä. Viikoittaisessa livessä tämän jutun haastateltava, Juho Haverinen vastaa kysymyksiin treidaamisesta.
  • YouTubessa on paljon hyvää sisältöä aiheesta hakusanoilla trading, day trading for beginners, day trading, technical analysis ja how to use technical analysis. Kaikessa tiedonhaussa tulee muistaa lähdekritiikki!

Juttuun haastateltiin myös OP:n kansainvälisten osakkeiden ja ETF:n asiantuntija Joona Heinolaa

Osakesijoittaminen on historian valossa tehokas tapa laittaa rahat tuottamaan. Lue op.fi-palvelusta, miten aloitat osakesijoittamisen

Lue myös: 

GameStop on meemiosake, joka hämmensi sijoitusalaa – 3 asiaa, jota kannattaa tietää meemisijoittamisesta

Kansainvälisiin osakkeisiin sijoittaminen on helpompaa kuin luulit 

Osakesäästötili on hyvä valinta lapselle säästämiseen – Listasimme suomalaisten ostetuimmat osakkeet lapsille

Kyseessä ei ole sijoitussuositus, -neuvonta tai kehotus ostaa tai myydä arvopapereita eikä sitä tule sellaiseksi käsittää. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.