Elokuvateattereissa pyörii tällä hetkellä Dumb Money -elokuva, joka kertoo alkuvuonna 2021 nähdystä osakekuplasta.

Tuolloin GameStopin ja muutaman muun yhtiön osakekurssit nousivat, kun yksityissijoittajat villitsivät Redditin Wallstreetbets-keskustelupalstalla toisiaan ostamaan shorttaajien kynsissä olevia osakkeita.  

Shorttaaminen eli lyhyeksi myynti tarkoittaa, että shorttaaja käytännössä lainaa osakkeita, jotka myy suoraan eteenpäin markkinoille. Myöhemmin shorttaaja pyrkii ostamaan lainaamansa ja eteenpäin myymänsä osakkeet takaisin edullisemmalla hinnalla. Shorttauksessa on siis tarkoituksena hyötyä osakkeen kurssin laskemisesta nykyistä hintaa matalammalle tasolle.

Peliyhtiö GameStopin shorttaamista tekivät monet hedgerahastot, kuten Melvin Capital. Nämä rahastot uskoivat, että GameStop on matkalla konkurssiin. Tästä ajatuksesta eivät monet GameStopia arvossaan pitävät pelaajat pitäneet. 

Villitseminen keskustelupalstalla toimi. Sijoitusyhteisö sai koottua tarpeeksi yksityissijoittajia ostamaan GameStopia, jotta osake nousi ja nämä shorttaajat tekivät tappiota. Yhtiön osakekurssi lähti joukko-ostojen ansiosta rakettimaiseen nousuun, joka hämmensi niin sijoitusalan ammattilaiset kuin mediankin. 

– Ilmiössä oli kyse meemisijoittamisesta ja GameStopia voi kutsua meemiosakkeeksi. Meemisijoittajat ostavat ja myyvät erilaisia osakkeita tai muita sijoituskohteita, jotka on nostettu suureen suosioon netin keskustelupalstoilla ja somessa. GameStopin kohdalla oli isosti kyse siitä, että kapinoitiin kollektiivisesti rahalla näitä ahneita hedgefundeja vastaan, sanoo OP:n kansainvälisten osakkeiden ja ETF:n asiantuntija Joona Heinola.

Osakkeiden ostaminen ei perustu yhtiön taloudelliseen menestymiseen tai analyysiin vaan pikemminkin ”masinoituun joukkohysteriaan” eli suuri joukko sijoittajia luo tarpeeksi ostopainetta osakkeeseen, jolloin hinta nousee.

– Näiden meemiosakkeiden nousu ei johdu edullisesta arvostuksesta eli tässä ei katsota perinteisiä sijoitusmittareita tai yhtiöön liittyvää dataa, kuten yrityksen liiketulosta tai pitkän aikavälin strategiaa. Nousu perustuu ennemminkin yleiseen hypetykseen, jota verkossa synnytetään osakkeen ympärille. Tämä nousu on yleensä lyhyt aikaista ja ohimenevää, kertoo Heinola. 

Kolme vinkkiä meemisijoittamisesta kiinnostuneille

Meemisijoittaminen on varsin uusi ilmiö ja moni sijoittaja saattaa pohtia, kannattaisiko meemiosakkeisiin sijoittaa pikavoittojen toivossa. GameStopin lisäksi esimerkiksi elokuvateatteriketju AMC, kotimainen Nokia ja monelle keittiöstä tuttu Tupperware nostettiin kovaan kurssinousuun keskustelupalstoilla.

Vaikka kurssinousu voisi potentiaalisesti tuoda voittoja, meemiosakkeisiin sijoittaminen hypen keskellä sisältää monia riskejä. Listasimme alle kolme asiaa, jotka meemisijoittamisesta kiinnostuneiden on hyvä muistaa.

1. Kurssinousuun kiitäviä osakkeita on hyvin vaikea ennustaa

Pinnalla olevien meemiosakkeiden suosio voi vaihdella hyvin nopeasti ja sen ennustaminen, mikä tulee olemaan seuraava kurssiraketti, on hyvin vaikeaa.

– Meemisijoittaminen perustuu spekulointiin, eikä sijoituksen arvo perustu yrityksen todelliseen taloudelliseen arvoon. Meemisijoittaminen voi tuoda lyhyellä aikavälillä tuottoja, jos löysää rahaa on liikenteessä, mutta se vaatii todella vahvan hypen, joka on aika harvinaista. Tämä tekee meemisijoittamisesta erittäin riskialtista, sanoo Heinola.

Heinola vinkkaa sen sijaan tutustumaan sijoitusalan ammattilaisten, kuten osakeanalyytikoiden yhtiöanalyyseihin. Esimerkiksi OP:n Mihin sijoittaa juuri nyt? -sivustolle päivitetään viikoittain OP:n ammattilaisten poimimia sijoitusideoita.

2. Meemiosakkeiden arvo voi muuttua dramaattisesti lyhyessä ajassa

Meemisijoitukset ovat usein erittäin volatiileja, mikä tarkoittaa, että niiden arvo voi muuttua nopeasti ja dramaattisesti lyhyessä ajassa.

– Tämä voi johtaa merkittäviin tappioihin. Meemisijoittamisessa häviäjiä on aina enemmän kuin voittajia, muistuttaa Heinola.

Esimerkiksi GameStopin osakkeen hinta nousi vuoden 2021 alussa noin 20 dollarista lähes 500 dollariin muutaman viikon sisällä. Nykyään osakkeen arvo on noin 15 dollaria.

3. Sijoituksen arvo ei välttämättä perustu sijoituskohteen todelliseen taloudelliseen arvoon

Meemisijoitukset pohjautuvat sosiaalisen median huhuihin. Moni meemiosakkeisiin sijoittava ei tutustu sijoituskohteeseen tarpeeksi hyvin.

– Tämä voi johtaa siihen, että sijoittaja ostaa täysin yliarvostettua osaketta, mikä puolestaan voi johtaa tappioihin, kun osakkeen ympärillä oleva hype laantuu. Ennen osakkeisiin sijoittamista on hyvä tutustua tarkasti yrityksen taloudelliseen tilanteeseen, liiketoimintamalliin ja markkinatilanteeseen, sanoo Heinola. 

Heinola muistuttaa, että on tärkeä myös selvittää, millaisia riskejä sijoitukseen liittyy ja millaisia mahdollisia tuottoja osakkeen takana oleva yhtiö voi tulevaisuudessa saavuttaa.

– Eli esimerkiksi kuinka kauan kestää, että yhtiö on tehnyt liiketulosta siten, että kumuloitunut osakekohtainen tulos kattaa osakkeestasi maksaman hinnan. 

Jotta saat hyvän käsityksen potentiaalisesta sijoituskohteesta, voit tutustua esimerkiksi osakeanalyytikoiden tuottamiin osakeanalyyseihin.

– OP tarjoaa suomenkielistä osakeanalyysia niin kotimaisista kuin kansainvälisistäkin yhtiöistä. Analyyseissa asiantuntijat pureskelevat sinulle valmiiksi tärkeimmät tiedot kustakin yhtiöstä ja antavat näkemyksensä siihen, onko nyt hyvä aika ostaa tai myydä osaketta, kertoo Heinola.

Osakeanalyysit kuuluvat lisämaksutta kaikkiin OP:n säästäjän ja sijoittajan palvelupaketteihin. 

Lue myös:

OP:n analyytikot listasivat tämän hetken osakesuosikkinsa – Asiantuntija kertoo vinkkinsä osakepoimintojen tekemiseen

Kansainvälisiin osakkeisiin sijoittaminen on helpompaa kuin luulit

Kummisetä säästi Iinalle 30 euroa kuussa 16 vuoden ajan: ”Potilla aion rahoittaa itsenäisen elämäni alun” 

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.