Osakesäästötili on erinomainen vaihtoehto lapselle sijoittamiseen, sillä se sopii hyvin pitkäaikaiseen säästämiseen. Myyntivoitot ja osingot maksetaan osakesäästötilille ja ne voi sijoittaa tilin sisällä uudelleen ilman välittömiä veroseuraamuksia.

– Näin toimimalla hyödynnät osakesäästötilin etuja ja korkoa korolle -ilmiötä tehokkaasti. Lapsilla sijoitushorisontti on pitkä, joten heillä on mahdollisuus hyötyä sijoitusten arvonnoususta jopa vuosikymmenien ajan, sanoo OP:n sales manager Katja Hakala.

Onko lapsesi tulevaisuus turvattu taloudellisesti? Sijoittamisen aloittaminen ajoissa kannattaa.

Tutustu lapselle säästämisen vaihtoehtoihin ja aloita ajoissa

Mitä osakkeita valita alaikäiselle? Katso lista suosituimmista osakkeista

Monet tuskailevat osakevalintojen kanssa. Osakesäästötilille kannattaa hankkia verotuksen takia kotimaisia osinkoyhtiöitä.

OP:n asiakkaat ovatkin noudattaneet pitkälti tätä ohjeistusta, ja hankkineet alaikäistensä tileille eniten alla olevia osakkeita eurovolyymilla mitattuna.

Luvuissa saattaa olla mukana myös 15–17-vuotiaita nuoria asiakkaita, jotka ovat saaneet vanhemmiltaan valtuutuksen ja saavat näin ollen käydä itsenäisesti osakesäästötilillään kauppaa.

OP:n asiakkaiden netto-ostetuimmat osakkeet alaikäisten osakesäästötilille:

1. Nordea

2. Fortum

3. UPM-Kymmene

4. Sampo

5. Neste

6. Kesko

7. Nokia

8. Nokian Renkaat

9. Tieto

10. Kempower

OP:n pääanalyytikko Antti Saari analysoi työkseen kotimaista finanssisektoria. OP:n alaikäisten asiakkaiden osakesäästötilien viiteen osatuimpaan yhtiöön mahtuu kaksi Saaren seuraamaa yhtiötä: Nordea ja Sampo. Molemmat ovat tunnettuja muhkeista osingoista.

– Finanssiyhtiöt ovat tunnetusti hyviä osingonmaksajia, jonka ohella ne ovat myös hyötyneet nousseista koroista, toteaa Saari.

Mitä kannattaa ottaa huomioon lasten osakesäästötiliä avatessa?

On hyvä muistaa, että niin itselläsi, kuin lapsellasikin voi olla vain yksi osakesäästötili avattuna - muuten verottaja muistaa sanktioilla.

Tällä hetkellä osakesäästötilille voi tallettaa rahaa enintään 50 000 euroa. Sijoitusten arvo voi toki kuitenkin nousta yli 50 000 euron. Nykyhallituksella on kuitenkin suunnitelmissa nostaa talletusten ylärajaa.

Kun lapsi täyttää 18 vuotta, siirtyy osakesäästötilin hallinta vanhemmilta lapselle itselleen.

– Lapsen kanssa onkin hyvä käydä ajoissa keskustelua säästöistä ja sijoituksista sekä niiden vastuullisesta hoitamisesta. Halutessaan täysi-ikäinen voi myös varata ajan maksuttomaan sijoitusneuvontaan, sanoo Hakala.

Avaa osakesäästötili lapselle nyt ja käy ensimmäiset 30 päivää osakekauppaa maksutta. Kun lapsesi on omistaja-asiakas, avaat osakesäästötilin maksutta ja sijoitat aina ilman kuukausimaksuja.

Avaa osakesäästötili lapselle täältä

Tutustu myös muihin lapselle säästämisen vaihtoehtoihin

Lue myös:

Himankalaiset Juho ja Kirsi: ”Osakesäästötili on pitkäjänteistä säästämistä lapselle”

Eikö sijoitussalkun jatkuva veivaaminen innosta? Listasimme top 5 pitkän aikavälin osaketta

Aloittelevan sijoittajan 5 apuria – tunnetko jo nämä?

Kyseessä ei ole sijoitussuositus, -neuvonta tai kehotus ostaa tai myydä arvopapereita eikä sitä tule sellaiseksi käsittää. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.