Milloin on oikea aika myydä osake?
Lisää aiheesta
Kysymykseen ei ole yhtä helppoa ja aina pätevää vastausta. Millaisia ohjeita osakeanalyytikko antaa osakkeiden myyntiä miettivälle tavalliselle osakesijoittajille?
Salkkuun hankittu osake ei enää tunnukaan kovin hyvältä sijoitukselta – pitäisikö se myydä pois? Lue asiantuntijan viiden kohdan muistilista, joka kannattaa käydä läpi ennen myyntitoimeksiantoa.
1. Älä tee päätöstä tunnepohjalta
Maailma ympärillä voi muuttua yhdessä viikonlopussa. Vaikka osakemarkkinat muutoksen seurauksena hetkellisesti sukeltaisivatkin, älä panikoi.
– Paineen alla voi tulla tehtyä hätiköityjä myyntipäätöksiä. Esimerkiksi ensimmäinen koronapandemiakevät oli osakenäkökulmasta aika rajua tarkasteltavaa, mutta osakemarkkinat elpyvät kyllä hetkellisistä haitoista suhteellisen pikaisesti, sanoo OP:n osakeanalyytikko Carlo Gylling.
Tunteiden ja sijoittamisen erossa pitäminen on Gyllingin mukaan tärkeää myös itselle syystä tai toisesta merkityksellisen, aiemmin hyvin menestyneen osakkeen kohdalla.
– Lempiosakkeeseen, josta tulee mieleen oma lapsuus, lempijugurtin herkullinen maku tai vanhempien trendikkäät matkapuhelimet, ei välttämättä päde enää samat liiketoiminnalliset ajurit tai toimintaympäristöt kuten aiemmin, Gylling huomauttaa.
– Ostojen ja myyntien ajoittaminen oikeaan hetkeen luo myös painetta tehdä hätiköityjä päätöksiä, etenkin turbulentteina aikoina markkinoilla.
2. Muista sijoituspäätöksesi syy
Kun aikanaan hankit osaketta salkkuusi, sinulla oli tuolla hetkellä mielessäsi joku ajatus, miksi teit sijoituspäätöksen eli päätit ostaa kyseistä osaketta. Ehkä jopa kirjasit sijoituspäätöksesi perustelut Excel-taulukkoon tai tutkit tarkemmin yrityksen toimintaympäristöä ja kilpailuetuja.
Kun mietit osakkeen myymistä, tarkastele uudemman kerran aiemmin tekemääsi päätöstä.
– Yleensä sijoituspäätöksen takaa löytyy tiettyjä ajureita, kuten houkutteleva arvostus ja suhdannetilanne, yrityksen kilpailuasetelma ja toimintaympäristö tai peräti vakaa ja suhdanteista riippumaton tuloskunto ja arvonluontikyky. Jos alkuperäiset ajurit ovat muuttuneet negatiiviseen suuntaan eikä alkuperäinen sijoitusideasi enää pidä paikkaansa, onko osaketta enää houkuttelevaa pitää salkussa?
Oman sijoituspäätöksen perusteleminen itselle on olennainen osa sijoittamisen elinkaarta. Siksi tehtyä sijoituspäätöstä tulee tarkastella tasaisin väliajoin oma riskinsietokyky ja sijoitushorisontti huomioiden.
3. Tunnista ilmeiset myynninpaikat
Eri toimialojen nousu- ja laskusuhdanteet voivat luoda otollisia myyntipaikkoja. Esimerkiksi jos on tehnyt päätöksen ostaa teknologiaosakkeita IT-buumin alkaessa, lääkefirmoja korona-aikaan tai teräsyhtiöitä pandemian jälkeen, niin miltä alan suhdanteet vaikuttavat nyt – onko huippu kenties jo ohitettu? Jos niin on, niin onko enää syytä pitää osaketta omassa salkussa?
Talouden eri suhdanteet vaikuttavat eri toimialoihin eriaikaisesti.
– Yleisesti tarkasteltuna sykliset toimialat, kuten terästeollisuus ja muut raaka-ainehintariippuvaiset toimialat hyötyvät ensimmäisten joukossa talousnäkymien kirkastuessa kohti vahvempaa kasvu-uraa.
Myös korkoympäristön muutoksilla on heijastusvaikutuksia eri toimialoille. Historiallisessa tarkastelussa kiinteistösektoria on luonnehdittu vakaana, maltillisen kasvun toimialana, jossa etenkin kiinteistöjen arvot harvoin laskevat. Keväällä 2022 alkaneen koronnostosyklin seurauksena näkymä kuitenkin muuttui:
– Kustannusinflaation ja korkeampien rahoituskustannusten seurauksena kiinteistösijoittajat vaativat korkeampaa tuotto-odotusta kohteistaan, mikä loi laskupainetta myös kiinteistöjen arvoihin, Gylling kertoo.
– Laskevien arvostuksien ja korkean velkaantuneisuuden yhtälö osoittautui monin paikoin haasteelliseksi yhdistelmäksi. Kiinteistösektoria luonnehditaankin jälkisykliseksi toimialaksi, joka reagoi viiveellä talouden eri suhdanteisiin.
Lisäksi esimerkiksi merkittävät yritysjärjestelyt voivat muuttaa sijoituskohteen liiketoimintamallia olennaisesti sekä mahdollisesti nostaa velkaantumisastetta ja muuttaa taseen rakennetta, jolloin yrityksen taloudelliset tunnusluvut voivat heikentyä ja heikentää sijoituksen arvoon vaikuttavia tekijöitä.
Omaan sijoituspäätökseen palaaminen auttaa tässäkin tapauksessa.
4. Myy fiksusti, jos on pakko myydä
Jos tarvitsee käteistä, niin kannattaako myydä hyvin tuottanut vai tappiollinen osake?
– Riippuu tilanteesta. Katsoisin tätäkin oman sijoitussalkun ja sen sisällön kautta siten, että ovatko jonkin yhtiön näkymät muuttuneet merkittävästi ja pysyvästi tai onko jokin salkun osake hinnoiteltu kohtuuttoman kalliisti. Hyvä tapa tarkastella asiaa on miettiä kutakin osaketta siltä kantilta, olisitko valmis ostamaan sitä lisää. Jos et ole valmis laittamaan yhtiöön lisää rahaa, ehkä sitä ei kannata pitää salkussa ylipäätään.
Mikäli yhtiö maksaa osinkoa, osingon täsmäytyspäivä on kuitenkin hyvä pitää mielessä.
– Jos haluaa varmistua yhtiön tarjoamasta osinkovirrasta, en lähtisi myymään ennen osingon täsmäytyspäivää.
5. Hyväksytty ostotarjous on lupaus myydä
Joskus osakkeen omistaja voi saada julkisen ostotarjouksen, tai jopa useampia kilpailevia ostotarjouksia tilanteessa, jossa esimerkiksi kilpailija haluaa ostaa toimijan pois markkinoilta.
– Tarjousasiakirjoihin kannattaa tutustua huolella ja suhteuttaa tarjottu hinta tämän päivän odotuksiin. Onko tarjottu hinta hyvä vai huono? Tai onko yhtiössä tapahtumassa sellaisia muutoksia, joiden takia osake joka tapauksessa kannattaa myydä pois?
Jos tarjoukseen tarttuu, niin on hyvä muistaa, että sitten on sitoutunut myymään osakkeet pois tarjotulla hinnalla.
Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.