OP:n yli 330 000 osakesijoittajan asiakasdatan mukaan suomalaisilla sijoittajilla on keskimäärin seitsemän eri yhtiön osakkeita. Se ei OP:n salkunhoitajan Teemu Salosen mukaan usein takaa riittävää hajautusta osakesijoituksille. Lisäksi tämä seitsemän osakkeen mediaani koostuu monesti ainoastaan kotimaisista osakkeista.
Hajauttamisella tarkoitetaan, että sijoituksia jaetaan useaan eri yhtiöön maantieteellisesti, toimialoittain tai ajallisesti, jolloin yksittäisten osakesijoitusten riski pienenee.
– Jo kymmenellä osakkeella pääsee nauttimaan hajautuksen hyödyistä. Eri tutkimusten mukaan osakkeita olisi kuitenkin hyvä olla noin 20–30 laajalla toimialahajautuksella. Tällöin osakesalkun riskiprofiili lähenee osakeindeksiä. Esimerkiksi OMX Helsinki 25 -osakeindeksi koostuu Helsingin pörssin 25:stä vaihdetuimmasta osakkeesta, kertoo Salonen.
– Sopivaan osakkeiden lukumäärään vaikuttavat tietysti myös sijoittajan riskinottohalukkuus ja sijoitettava pääoman suuruus.
Monelle sijoittajalle noin kymmenen osakkeen hajautus on usein varsin hyvä.
– Jos sijoittaa osakkeisiin esimerkiksi 1000 eurolla, sillä määrällä ei välttämättä kannata ostaa 30:tä eri osaketta, koska kaupankäyntikustannukset nousevat melko suuriksi suhteessa osakeomistusten kokoihin ja mahdollisiin tuottoihin, lisää Salonen.
OP:n Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan 20–30 osaketta on valtaosalle suomalaissijoittajista turhan paljon. Kyselyn mukaan vain 3 prosenttia suomalaissijoittajista ajattelee, että yli 15 osaketta on osakesijoitusten hajautuksen kannalta sopiva määrä.
Sen sijaan suurin osa suomalaissijoittajista pitää 6–10 osaketta sopivana määränä hajautusta. Näin sanoo noin joka neljäs sijoittaja. Kuitenkin lähes yhtä moni, 22 prosenttia vastaajista, kertoo 1–5 osakkeen tuovan sopivan määrän hajautusta osakesijoituksiin.
Sijoituksia voi hajauttaa maantieteellisesti, toimialoittain ja ajallisesti
Maantieteellinen hajauttaminen tarkoittaa, että sijoituksia on useammassa kuin yhdessä maassa. Toimialoittain hajauttaminen taas tarkoittaa, että omistuksia on eri toimialoilla toimivissa yhtiöissä. Tällöin jos jokin toimiala on vaikeuksissa ja kurssit laskevat, koko osakesalkun tuotto ei ole kiinni tässä yhdessä toimialassa.
– Yhä useammalla sijoittajalla on kuitenkin rahastoja tai ETF:iä osakkeiden lisäksi, mikä tuo lisähajautusta sijoituksiin. Esimerkiksi OP:n Suomeen sijoittavat osakerahastot pitävät sisällään tyypillisesti noin 30–40 eri yhtiön osakkeita, mikä takaa riittävän hajautuksen, sanoo Salonen.
– Jos rahastoihin sijoittaa vielä kuukausittain säännöllisen säästösopimuksen kautta, sijoituksille saa myös ajallisen hajautuksen.
Kun sijoituksia ostaa kuukausittain, sijoituskohteita tulee ostettua eri hintatasoilta ja hankintojen keskihinta määräytyy niiden perusteella.
– Markkinaliikkeitä on mahdoton ennustaa täydellisesti, joten ajallisella hajauttamisella voidaan saavuttaa riskin hajauttamisen myötä myös mielenrauhaa, muistuttaa Salonen.
OP Ryhmän huhtikuussa 2024 toteutettuun kyselytutkimukseen vastasi internetpaneelissa 3533 yli 16-vuotiasta suomalaista. Tulokset on painotettu väestöä edustavaksi. Tutkimukseen vastanneiden määrä vaihtelee kysymyksittäin. Osake- tai rahastosijoituksia tai muita arvopaperisijoituksia omaavia vastaajia oli 1887.
Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy OP Ryhmän toimeksiannosta. Vastausten virhemarginaali on enimmillään koko vastaajajoukon osalta +/- 1,65 prosenttiyksikköä.
Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. ETF-tuotteiden avaintietoasiakirjat löytyvät op.fi-palvelusta. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.