Rahaa kanavoituu nykyään yhä enemmän pörssin ulkopuolelle. Listaamattomat markkinat ovat kolminkertaistuneet viidessä vuodessa.

Näin sanoo Sami Lampinen, pääomasijoitusyhtiö Inventuren perustaja ja toimitusjohtaja. Lampisella on takanaan yli 20 vuoden private equity - ja venture capital -ura.

Vuonna perustettu 2005 Inventure hakee hyvin nopeasti, mielellään yli 100 prosenttia vuodessa kasvavia teknologiayrityksiä. Tällaisia ovat esimerkiksi Swappie, Wolt ja Blueprint Genetics. Inventuren alueina ovat Suomen lisäksi muut Pohjoismaat ja Baltia.

Mikä listaamattomissa markkinoissa kiinnostaa?

– Suurien tuottojen tekeminen julkisilla markkinoilla on yhä haastavampaa. Siksi listaamattomiin yhtiöihin sijoittamisesta on tullut houkuttelevampaa erityisesti viimeisten kuuden vuoden aikana.

Lampisen mukaan listaamattomien markkinoiden volyymit ovat kasvaneet varsinkin instituutioiden kasvaneen kiinnostuksen vuoksi.

Hajauttaminen on entistä tärkeämpää. Markkinoilla on erilaisia palveluntarjoajia ja alustoja, jotka mahdollistavat listaamattomiin yhtiöihin sijoittamisen Lampisen mukaan hyvinkin monipuolisesti varsinkin instituutioille mutta kasvavasti yksityishenkilöille.

– Esimerkiksi pankit rakentavat palveluita, joilla sijoittajille tuodaan mielenkiintoisia tuotteita pörssin ulkopuolelta.

Lampinen muistuttaa varovaisuudesta, ja korostaa hajauttamisen ja osaamisen tärkeyttä listaamattomille markkinoille sijoittamisessa.

– Riskit listaamattomissa yhtiöissä ovat aina suuremmat kuin listatuissa, koska ne eivät ole likvidejä sijoituksia. Pääoman menettämisen mahdollisuus on lähtökohtaisesti suurempi.

Ja vaikka sitä ei menettäisikään, ei realisointimahdollisuutta listaamattomissa yhtiöissä matkan varrella ole. Sijoituksesta voi olla vaikea päästä eroon, jos niin jostain syystä haluaisi.

Sijoitetun pääoman realisointi

Millä tavalla listaamattomaan yhtiöön sijoitettuja rahoja voi saada takaisin?

– Lainapohjaiset instrumentit voivat tarjota kuukausittaista tai kvartaali- sekä vuosiperusteista lyhennysmahdollisuutta. Eli silloin pääoma ja korko palautuu asteittain vuosien aikana.

– Jos taas puhutaan oman pääoman ehtoisista sijoituksista ja etenkin jos tehdään sijoituksia kasvuyhtiöihin, jotka eivät maksa osinkoja, niin silloin exit on vain ja ainoastaan kohdeyhtiön myynti tai listautuminen.

Tähän ei yksityinen sijoittaja pysty suoraan vaikuttamaan, vaan se on enemmistöomistajien päätös.

– Exit voi olla pitkällä tulevaisuudessa. Silloin myös tuotot voivat olla jopa 30-kertaiset, jos kaikki menee hyvin.

Lampinen sanoo, että usein pyritään järjestämään osakemyyntimahdollisuus. Se tarkoittaa sitä, että yrittäjä tai yhtiö voi lunastaa osakkaita pois, tai sitten mukaan tulee muita instituutioita ja sijoittajia.

– Tähän ei sijoituksen tekohetkellä kuitenkaan voida sitoutua. On luotettava siihen, että yhtiössä on aktiiviset omistajat ja osaava hallitus, joka pystyy katsomaan koko osakaskantaa ja toimimaan eri omistajien intressien mukaisesti.

Suurimmat tuotot pörssin ulkopuolelta

Myös Lampinen näkee mahdollisuuden, että pian pörssilistalla on vain hyvin vakaita ja ennustettavia yhtiöitä.

– Se on mahdollinen skenaario. Nämä yhtiöt tarjoavat ennustettavan 3–6 prosentin osinkotuoton ja jonkin verran arvonnousua, mutta kovimmat tuotot ja arvonnousut tapahtuvat pörssin ulkopuolella.

Kovan riskin yhtiöitä ei pörssiin tule. Yhtiöt lykkäävät listautumista ja hakevat pääomaa instituutioilta ja venture capital - ja private equity -sijoittajilta. Yhtiötä kehitetään askel askeleelta, rahoituskierros rahoituskierrokselta.

– Näin säilytetään nopeus ja mahdollisuus tehdä yritysostoja sekä investointeja kansainväliseen kasvuun, ja rakentaa rauhassa arvoa. Investoinnit kasvuun rasittavat yhtiön tulosta, mitä olisi vaikea perustella pörssilistalla. Siksi kasvuyhtiöt haluavat usein pysyä listaamattomana.

Entä mikä ala vaikuttaa kiinnostavalta juuri nyt? Mistä löytyy potentiaalisia kasvuyrityksiä?

Lampisen vastaus on health technology. Se on hänen mielestään kiinnostava ja kehittyvä ala.

– Terveysteknologian puolella nähdään hyviä tuottomahdollisuuksia. Nämä yritykset kehittävät mobiilisovelluksia ja diagnostiikkaa, joiden avulla parannetaan ihmisten terveyttä, ennaltaehkäistään sairauksia ja pystytään reagoimaan nopeammin.

Tutustu seuraavaksi:

OP-Suomi Mikroyhtiöt -rahasto sijoittaa myös listautumista suunnitteleviin yhtiöihin. Rahastoa hallinnoi OP-Rahastoyhtiö.