25-vuotias Santeri Laaksonen keräilee luksustuotteita
Lisää aiheesta
Moni nuori hankkii nyt merkkituotteita omaan käyttöönsä tai myyntiin. Onko luksustavaroihin sijoittaminen kannattavaa?
Santeri Laaksonen viehättyi 16-vuotiaana merkkivaatteista ja sneakereista rap-musiikin innoittamana.
– En ollut aikaisemmin edes kuullut Louis Vuittonista tai Guccista, Laaksonen sanoo.
Vielä tuolloin hän ei ajatellut, että merkkituotteisiin voisi sijoittaa. Tilanne kuitenkin muuttui nopeasti.
Luksustuotteiden kauppiaita on aiempaa enemmän.
Vuonna 2019 Laaksonen matkasi kotikaupungistaan Turusta Helsinkiin sneakereiden osto-, myynti- ja vaihtotapahtumaan Sneakerbashiin. Siellä hän tajusi, että tiettyjä kenkiä ja muita merkkituotteita keräilemällä, myymällä ja vaihtamalla voisi tienata rahaa.
Hän onnistui ostamaan Jordan 1 Retro High Off-White University Blue -sneakerit 190 eurolla ja sai myytyä kengät eteenpäin 1 250 eurolla. Myöhemmin hän osti samat kengät takaisin itselleen 900 eurolla ja myi ne uudelleen eteenpäin 1 500 eurolla.
Laaksonen innostui keräilemään kenkien lisäksi vaatteita. Rahat ostoksiin hän sai pääosin palkastaan säästämällä. Hän on ollut nuoresta asti töissä perheyrityksessä laivojen korjaustelakalla.
Harrastus poiki kivijalkaliikkeen
Aluksi isä ihmetteli poikansa kallista harrastusta ja kehotti myymään lenkkarit nopeasti pois. Poika kuitenkin jatkoi keräilyä ja perusti tavaroiden myymistä varten täysi-ikäistyttyään toiminimen. Myöhemmin hän muutti yrityksen osakeyhtiöksi.
Tärkeä alkusysäys yritystoiminnalle oli se, kun Laaksonen teki kellokaupan. Hän sai kellosta rahan lisäksi vaihdossa merkkilenkkareita ja -vaatteita ja pisti ne myyntiin.
Tällä hetkellä Laaksonen ja hänen avopuolisonsa Essi Juhajoki pitävät FleaLux-kivijalkaliikettään auki ajanvarauksella. Asiakkaat voivat myös myydä omia tuotteitaan heidän kauttaan.

– Me tilitämme hänelle rahat tuotteesta, kun olemme saaneet sen myytyä, ja otamme siitä 25 prosentin provision.
Laaksonen seuraa sosiaalisessa mediassa tiiviisti ulkomailla asuvia kontaktejaan, joilta hän ostaa tavaroita ja vaatteita, tosin harvemmin ja harkitummin kuin ennen.
– Tavarasta ei voi koskaan tietää varmasti, milloin se menee kaupaksi. Lisäksi luksustuotteiden kauppiaita on aiempaa enemmän.
Rahastot keinona kasvattaa varallisuutta
Merkkituotteiden keräilijä sijoittaa myös rahastoihin. Se merkitsee Laaksoselle tavoitteellista keinoa kasvattaa varallisuutta siinä missä tavaroihin sijoittaminen on vain harrastus.
Hän aikoo jatkaa perheensä yritystä vanhempien jäädessä eläkkeelle.

Laaksosella on kotonaan lukuisia luksusvaatteita ja kenkiä, joita hän ei aio myydä, ellei tiedossa ole, että hän saisi hankittua jostain täysin vastaavan tuotteen.
Hänen keräilemiinsä merkkeihin kuuluvat muun muassa Louis Vuitton, Gucci, Dior, Fendi, Givenchy ja Jordan.
Riski joutua huijatuksi on suuri
Juha Seppä alkoi myydä luksuskelloja second hand -kivijalkaliikkeessään Sepän viisarissa vuonna 2007. Myöhemmin hän perusti myös Sepän laukun, joka myy esimerkiksi kierrätettyä designlasia sekä luksuslaukkuja ja -kenkiä.
Sepällä on paljon nuoria asiakkaita.
– Juuri yksi 15-vuotias poika tuli isänsä kanssa liikkeeseen, ja he ostivat pojalle Rolexin, koska poika tiesi kellon olevan hyvä sijoitus, Seppä sanoo.
Kellomerkeistä myös Cartier, Patek Philippe ja Audemars Piguet ovat nostattaneet arvoaan viime vuosina. Arvokkaimmat Sepän myymät kellot maksavat 30 000–40 000 euroa kappale.
Hän pitää vanhaa klassikkokelloa hyvänä sijoituksena myös verrattuna osakesijoittamiseen. Ongelma on kuitenkin se, että kellon kaikkien osien aitoutta on vaikea varmistaa.
Meillä käy viikoittain asiakkaita, joiden laukku paljastuu väärennökseksi, kun tarkastamme sen.
– Jos klassikkoon on vaihdettu alkuperäisosia, kuten viisarit, kellon arvo putoaa kymmeniä prosentteja.
Luxury Helsingin kasvu- ja kehitysjohtaja Heidi Siltala vahvistaa huijatuksi tulemisen riskin merkkituotteita ostaessa. Yritys myy käytettyjä luksustuotteita ja tarjoaa aitoutuspalvelua.
– Meillä käy viikoittain asiakkaita, joiden laukku paljastuu väärennökseksi, kun tarkastamme sen, Siltala kertoo.
Toinen riski luksustuotteisiin sijoittamisessa on brändin mainekolhu, joka voi romahduttaa luksustuotteen arvon. Näin kävi Balenciagalle vuonna 2022, kun merkki teki mainoskampanjan, jota pidettiin lapsia seksualisoivana.
Hermès’n ympärillä on salamyhkäisyyyttä
Siltalan mukaan laukkuihin ja tavaroihin sijoittaminen voi olla erittäin kannattavaa. Esimerkiksi joidenkin Hermès’n laukkujen arvo kaksin- tai kolminkertaistuu, kun asiakas kävelee ostoksensa kanssa liikkeestä ulos.
Hermès rajoittaa tuotteidensa myyntiä, mikä nostaa niiden kysyntää ja arvoa.
– Useita merkin laukkuja ei voi ostaa suoraan, vaan niiden saaminen vaatii vuosien jonotusta tai laajaa ostohistoriaa merkin tuotteiden parissa.
Siltalan mukaan Hermès arvostaa lojaaliutta brändille, ja usein hyvän suhteen luominen myyjän kanssa on edellytys tiettyjen tuotteiden saamiselle. Silti uskollisuuskaan ei takaa, että asiakas saisi ostettua haluamansa tuotteen.
Klassikkomallit säilyttävät arvonsa uutuuksia paremmin.
Toisaalta joskus voi käydä niin, että satunnainen asiakas onnistuu kävelemään ulos myymälästä kysytty Hermès’n klassikkolaukku ostoskassissaan.
– Hermès tiedostaa hyvin, kuinka haluttuja sen tuotteet ovat. Siksi brändin ympärille on rakentunut salamyhkäisyys siitä, kenelle laukkuja lopulta tarjotaan ja millä perusteella.
Hermès’n kanssa samanlaiseen asemaan pyrkii nykyisin myös Chanel. Kova kysyntä ja rajallinen saatavuus vaikuttavat siihen, että laukkujen jälleenmyyntiarvo on pysynyt poikkeuksellisen korkeana.
– Pitkällä aikavälillä klassikkomallit säilyttävät arvonsa uutuuksia paremmin.
Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Sijoituspalvelut tarjoaa osuuspankki.