Asunto on yleensä elämän merkittävin hankinta, ja asuntolaina suurin laina. Lainanmaksuun voi kulua pitkään leijonanosa tuloista. Kun laina on viimein maksettu pois, voi käsissä olla yllättävän paljonkin ylimääräistä. Jos aiemmin lainanhoitoon kuluneen summan säästäisi, voisi kasassa olla pian mukava pesämuna. Mitä siis kannattaa tehdä, kun viimeinenkin lainaerä on maksettu?

OP:n sijoitusasiantuntija Petra Fomin suosittelee jokaiselle muutakin tiliä, kuin päätilinään käyttämäänsä tiliä.

-­ Tälle kakkostilille, joka voi olla esimerkiksi käyttötili tai kasvutuottotili, on hyvä säästää talouden puskuria noin kolmen kuukauden palkkatuloja vastaava määrä. Nämä säästöt ovat sitten nopeasti käytettävissä, jos tulee isompia tai yllättäviä menoja, Fomin sanoo.

Talletuksille maksettava korko on nykyisin niin pieni, ettei tilillä kannata lepuutella kovin suuria rahamääriä.

-Jos tilisäästöjä on jo ehtinyt kerryttää lainanmaksun ohessa tarpeeksi, kannattaa ohjata säästämistä enemmän rahastoon.

Jokaiselle jotakin

Fomin lupaa, että jokaiselle säästäjälle löytyy omannäköinen rahasto. Rahastosäästösopimuksen kuukausierän voi itse päättää ja sitä voi muuttaa matkan varrella. Uusille rahastosäästäjille on vaivattominta valita joku OP:n Säästäjän rahastoista. Näitä rahastoja ovat OP Varovainen, OP Maltillinen, OP Rohkea ja OP Maailma.

-OP Maailma sijoittaa varat pelkästään osakkeisiin, muut kolme ovat niin sanottuja yhdistelmärahastoja ja pitävät sisällään sekä korko- että osakesijoituksia. Kaikki säästäjän rahastot ovat kansainvälisiä rahastoja, joten niissä on erittäin laaja hajautus.

Säästäjällä on valittavanaan myös teemarahastot OP Ilmasto, OP Vähähiilinen Maailma, OP Puhdas Vesi ja OP Kestävä Maailma sekä kustannustehokkaat indeksirahastot.

Aloittaminen helppoa

Rahastosijoittamisen aloittaminen ei vaadi pankissa käymistä ja on muutenkin varsin vaivatonta. Alkuun pääsee kirjautumalla verkkopankkiin ja tekemällä siellä säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen pankin kanssa. Samalla tehdään sijoittajaprofiili, jonka avulla on helpompi valita itselleen sopiva rahasto.

-Profiili määrittelee, oletko varovainen, maltillinen vai tuottohakuinen säästäjä vai erittäin tuottohakuinen sijoittaja. Periaate on se, että mitä enemmän haluaa tuottoa sijoituksilleen, sitä enemmän tulisi kestää myös sijoituksen arvonvaihtelua, ja sitä enemmän rahastoon valitaan osakepainoa. Vastaavasti jos säästöjen vakaus on tärkeää, on tingittävä suurimmista tuottomahdollisuuksista ja rahastossa painotetaan korkosijoituksia. Maltillinen sijoittajaprofiili on näiden kahden välissä, Fomin selittää.

OP:n verkkosivuilta löytyy laskuri, jonka avulla on helppo tehdä vertailua erilaisilla kuukausierillä ja säästöajoilla. Aika on tunnetusti sijoittajan paras kaveri. Valittu sijoitusaika määrittelee laskurin antamaa rahastoehdotusta.

-Mitä pidempää säästämisaikaa suunnittelee, sitä enemmän voidaan suositella osakepainon lisäämistä. Osakkeet ovat perinteisesti tuottaneet paremmin kuin korkosijoitukset pitkällä aikavälillä, ja säännöllisellä kuukausisäästämisellä markkinariski tasaantuu tehokkaasti. Rahastosäästämisessä ei kuitenkaan ole mitään eräpäivää. Sitä voi jatkaa juuri niin kauan kuin haluaa. Summaa ja kohdettakin voi vaihtaa matkan varrella.

Kun rahasto on valittu ja säästön määräkin jo päätetty, rahastosäästösopimuksen voi tehdä verkkopankissa. Säästösopimuksen kautta veloitus tapahtuu automaattisesti valitulta tililtä, eikä erillistä e-laskusopimusta tarvitse tehdä.

Jos olet OP:n omistaja-asiakas, sinulta ei peritä maksuja rahastomerkinnöistä eikä rahaston myynnistä.

Lue seuraavaksi:

Miten aloittaa sijoittaminen? Tämän oppaan avulla pääset alkuun