Säännöllinen rahastosäästäminen on kenties tuttua monelle: valitset itsellesi sopivan rahaston, teet säästösopimuksen ja laitat rahastoon tietyn summan kuukaudessa.

Uusi tapa on asettaa itselleen jokin tavoitesumma, johon säästämisellä pyrkii. Näin voi tehdä esimerkiksi OP-Mobiilissa toimivassa uudessa OP Sijoituskumppani -palvelussa, jossa kerrot mitä summaa tavoittelet ja milloin, sekä kuinka paljon voisit sijoittaa. Palvelu arvioi, kuinka todennäköistä tavoitteeseen on päästä

Palvelu antaa ehdotuksen sopivasta rahastosta oman riskinsietokykysi mukaisesti.

– Uusi palvelu on otettu innolla vastaan. OP Sijoituskumppanissa voi tehdä säästösuunnitelman alusta loppuun noin 10 minuutissa. Haave vaihtuu konkreettiseksi suunnitelmaksi tosi nopeasti, sanoo Tiina Routamaa, joka vastaa OP:ssa henkilöasiakkaiden ja pk-yritysten säästöt ja sijoittaminen -konttorimyyntikanavasta.

Rohkea säästäjä ottaa riskiä

Rohkean säästäjän, joka tavoittelee varoilleen korkeaa tuottoa, kannattaa sijoittaa hajautetusti osakerahastoihin. Jos rahastoja haluaa useita ja niitä haluaa vaihdella, vakuutussäästäminen on hyvä ratkaisu.

– Osakemarkkinoille sijoittavissa osakerahastoissa on paras tuotto, mutta myös riski pääoman menettämiseen pitää tiedostaa. Pitkä aikaväli ja säännöllinen säästäminen kuitenkin tasoittaa osakemarkkinoilla tapahtuvan tuotonvaihtelun vaikutuksia. Osakerahastoon sijoittamisen suositeltava kesto onkin vähintään seitsemän vuotta, Tiina Routamaa sanoo.

Pitkäaikaiseen säästämiseen hyvä vaihtoehto on OP Sijoitusvakuutus. Se on sijoitussidonnainen säästöhenkivakuutus, johon voi valita erilaisia sijoituskohteita ja vaihtaa niitä maksutta.

– Vakuutussäästämisessä sijoitusten riskitasoa voi laskea tai nostaa tarvittaessa. Jos esimerkiksi vaikuttaa, että osakekurssit laskevat, sijoitusvakuutuksesta voi siirtää sijoituksia korkorahastoon, Tiina Routamaa sanoo.

Maltillinen kokeilee sopivalla riskillä

Myös maltillinen säästäjä ja sijoittaja, joka tavoittelee varoilleen kohtuullista nousua, voi säästää osakerahastoihin pidemmällä säästöajalla.

Osakerahastoista viime aikoina vahvassa kasvussa ovat olleet vastuullisen sijoittamisen osakerahastot, jotka sopivat myös maltilliselle sijoittajalle.

OP tarjoaa säästäjälle rohkean, maltillisen ja varovaisen profiilin mukaisesti nimettyjä rahastoja, joista voi helposti valita omaa riskinsietokykyä vastaavan säästökohteen.

– Myös OP Sijoituskumppanista löytyvät sopivat rahastot myös maltilliselle, sillä palvelu valitsee oikean rahaston sijoittajaprofiilin mukaan.

Varovainen valitsee pienituottoisen rahaston

Varovaisen säästäjän ja sijoittajan, joka haluaa rajata ottamaansa riskiä, kannattaa valita korkomarkkinoille sijoittava rahasto. Myös tähän tarpeeseen OP:sta löytyy räätälöity yhdistelmärahasto sekä indeksilainoja.

– OP-Varovainen sijoittaa samoihin kohteisiin kuin maltilliset ja rohkeat yhdistelmärahastot, mutta painotus on korkomarkkinoilla, jolloin rahaston arvo heilahtelee vähemmän, Tiina Routamaa sanoo.

Toisaalta, tämänhetkisestä matalasta korkotilanteesta johtuen korkorahastot tuottavat osakerahastoja maltillisemmin.

– Hyvin varovaisella rahastosäästäjällä jää siis myös tuottoja saamatta. Jos aikoo säästää pitkään, esimerkiksi kymmenien vuosien ajan, kannattaa miettiä riskitasoa tarkkaan. On hyvä tiedostaa, että varovaisuus tarkoittaa alenevaa tuottopotentiaalia, Tiina Routamaa sanoo.

Jos ei uskalla valita itse sopivaa rahastoa, kannattaa pyytää apua oman pankin sijoitusasiantuntijalta. Asiantuntijan avulla mietitään yhdessä asiakkaan kanssa sopiva sijoittajaprofiili ja tehdään suunnitelma vaurastumisen aloittamiseksi.

Hyvä aika aloittaa

Epävarmasta maailmantilanteesta huolimatta ensi vuodesta vaikuttaisi tulevan hyvä sijoitusvuosi.

– Markkinanäkymät ovat pääosin optimistiset, mikä johtuu siitä, että tehokkaita koronarokotteita tiedetään olevan tulossa. Rokotteiden hyvä kehitys on jo näkynyt osakekurssien nousuna, Tiina Routamaa sanoo.

Pitkäjänteiselle säästäjälle lyhyistä kriiseistä ei yleensä ole haittaa, sillä markkinoiden heilahtelut tuppaavat yleensä tasaantumaan pitkässä juoksussa. Siksi säästäjän onkin tärkeää muistaa olla kärsivällinen, pysyä tavoitteessaan ja säästää säännöllisesti.

– Nyt on aivan yhtä hyvä aikaa aloittaa säästäminen kuin milloin tahansa muulloinkin.

Lue myös: 

Miten aloittaa sijoittaminen? 

Elämyshakuinen riskinottaja vai varovainen jännittäjä? Selvitä, millainen sijoittaja olet

Suunnitteletko häitä tai siintääkö haaveissa kesämökki? Säästämällä voit toteuttaa unelmasi