Lotto vie, sijoittaminen tuo
Moni haaveilee äkkirikastumisesta lottoamalla, vaikka täysosuma osuu kohdalle hyvin harvoin. Pitkäjänteinen sijoittaminen olisi tuottavampi tapa kasvattaa varallisuutta. OP:n varallisuudenhoidon asiantuntija Mikko Lahdenperä vertailee lottoa harrastavan ja sijoittamista suosivan kansalaisen mahdollisuuksia vaurastua.
Tuoreimpien tietojen perusteella suomalaiset ovat Euroopassa rahapelaamisen määrillä mitattuna kolmen suurimman joukossa Veikkaus Oy:n viestintäpäällikkö Tomi Auremaan mukaan. Kärkisijaa pitää Irlanti, kakkosena ja kolmantena ovat melko tasoissa Italia ja Suomi. Veikkaus Oy:n vuosi- ja vastuullisuusraportin mukaan suomalaiset käyttivät rahapeleihin vuonna 2019 noin kaksi miljardia euroa pelikatteella mitattuna. Pelikate ilmoittaa pelaajien rahapanokset, joista on vähennetty maksetut pelivoitot.
Vuoden 2019 aikana kotitaloudet puolestaan sijoittivat nettomääräisesti 0,6 miljardia euroa uutta pääomaa osakkeisiin Suomen Pankin tilastojen mukaan.
– Useampi lottoaa kuin säästää. Yhteiskunnan vaurastumisen näkökulmasta sijoittaminen olisi kannatettavampi vaihtoehto, arvioi Mikko Lahdenperä.
– Jos miljoona suomalaista lottoaa viidellä eurolla viikossa, kuluttavat he rahapeleihin yhteensä 2,6 miljardia euroa kymmenen vuoden aikana. Lottoajat saavat peliin sijoittamistaan rahoista takaisiin runsaat miljardi euroa, sillä lotosta palautuu voittoina takaisin pelaajille vain noin 50 prosenttia, Lahdenperä sanoo.
Jos suomalaiset sijoittaisivat vastaavan summan pitkäjänteisesti 6 prosentin vuosituotolla, kerryttäisivät he 2,6 miljardin euron rahapotillaan 853 miljoonan euron lisätuoton kymmenessä vuodessa, Lahdenperä laskee.
Miten todennäköistä on voittaa päävoitto Lotossa?
Todennäköisyys loton täysosuman voittamiseen on erittäin pieni. Laskelmien mukaan todennäköisyys voittaa lotossa seitsemän oikein numeron pääpotti on yksi 18 miljoonasta. Vain hyvin harva pelaaja tienaa lottoamisella enemmän kuin häviää. Lottoamisesta on toki hyötyä yhteiskunnalle, kun rahapelin tuottoja jaetaan yleishyödyllisiin tarkoituksiin.
Miksi suomalaiset kuitenkin lottoavat niin innokkaasti, vaikka vaurastuminen rahapeleillä on näin epätodennäköistä?
Moni varmasti haaveilee päävoitosta, jolla voisi toteuttaa unelmiaan. Useat hakevat pelaamisella jännitystä arkeen. Oman talouden ja vaurastumisen kannalta kannattaisi kuitenkin miettiä muita vaihtoehtoisia keinoja unelmiensa toteuttamiseen. Olemme yhä enemmän lotto- ja tilisäästäjäkansaa kuin säästäjäsijoittajia.
Miksi pitkäjänteinen sijoittaminen on kannattavampaa kuin lottoaminen?
Sijoittamisen perusajatukseen kuuluu hajauttaa ja säästää säännöllisesti, jolloin sijoituksille kehittyy tuottoa pitkällä aikavälillä. Jos vertailee pidemmällä aikahorisontilla hajautettuja sijoituksia osakkeisiin tai korkoihin, ovat ne tuottaneet positiivista tulosta. Rahapeleissä tulos on keskimäärin tappiollinen.
Miten lottoaminen eroaa sijoittamisesta?
Lottoaminen ei synnytä lisää varallisuutta, toisin kuin sijoittaminen. Sijoittamisessa riittää jaettavaa kaikille, koska yritysten tehtävänä on tuottaa voittoa. Kertynyt voitto jaetaan sijoittajille korkoina ja osinkoina, joten jaettava potti myös kasvaa vuosittain. Lotossa ei synny lisää jaettavaa, vaan voitot jakautuvat harvoille onnekkaille.
Miten käytännön laskuesimerkillä voisi vertailla lottoamisen ja sijoittamisen tuotto-odotuksia?
Jos lottoat esimerkiksi viidellä eurolla viikossa 20 vuoden ajan, käytät rahaa noin 5 200 euroa. Sijoittamalla tasaisesti 6 prosentin tuotolla vastaavan summan, kasvaa sijoituksesi arvo noin 4 000 eurolla ja säästöjesi arvo 20 vuoden kuluttua on noin 9 600 euroa. Lotto palauttaa keskimäärin noin 50 prosenttia, joten olet itse asiassa vaurastunut vielä enemmän. Laskelmat ovat toki esimerkinomaisia, mutta kertovat rahapelaamisen ja sijoittamisen eroavaisuudesta.
Kannattaisiko pelaamisen sijasta sijoittaa rahoja sitten vaikkapa rahapeliyhtiöihin?
Kotimaassa rahapeliyhtiöön ei voi sijoittaa, sillä meillä rahapelitoiminnasta vastaa valtionyhtiö. Kansainvälisillä sijoitusmarkkinoilla rahapeliyhtiöiden osakkeita on tarjolla. Jokainen sijoittaja joutuu omalta osaltaan arvioimaan, miten tällaiset kohteet soveltuvat omaan sijoitussalkkuunsa.
Asiantuntijana artikkelissa toimi OP ryhmän varallisuudenhoidon henkilöasiakkaiden myynnistä ja asiakkuuksista vastaava Mikko Lahdenperä.
Lue myös:
Miten aloittaa sijoittaminen?
Säästä 5 % tuloistasi ja aloita rahastosäästäminen
Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.