Paras aika aloittaa sijoittaminen on tänään. Näin usein neuvotaan ihmistä, joka empii sijoittamisen aloittamista. 

Miksi aloittamista ei kannata lykätä, OP:n varallisuudenhoidon sähköisen myynnin johtaja  Joakim Reinius? 

– Aika on sijoittajan ystävä. Kun sijoittamisen aloittaa ajoissa, alkaa saada tuotoille tuottoa, joka sitten taas käytännössä kasvattaa varallisuutta. Taustalla on  korkoa korolle -ilmiö‍, Reinius sanoo. 

Ajan kuluessa säästöillä on tapana paisua kuin itsestään, kun laittaa esimerkiksi kuukausittain tietyn summan rahastoon kasvamaan. 

– Tärkeintä on aloittaa heti eikä jäädä miettimään. Aloitussumma voi olla mikä tahansa, vaikka kymmenenkin euroa. Oman taloudellisen tilanteen muuttuessa summaa voi helposti kasvattaa tai pienentää, Reinius sanoo. 

Tee säästämisestä helppoa ja aloita kuukausisäästäminen rahastoon. Tutustu kuukausisäästämisen hyötyihin 

Mistä tietää, mihin sijoittaa? 

Säästämisen ja sijoittamisen voi aloittaa helposti ja siitä tehdä pysyvän tavan erilaisten työkalujen avulla. Yksi keino on käyttää  OP Sijoituskumppani -palvelua. Kyseessä on OP-mobiilissa oleva palvelu, joka neuvoo, tukee ja kannustaa sijoittamisessa. 

– OP Sijoituskumppanin avulla OP:n asiakkaat voivat saada sijoitussuosituksen digitaalisesti. Palvelu auttaa erityisesti sellaisia, jotka eivät tiedä, miten sijoittaminen kannattaisi aloittaa, ja jotka eivät ehdi käydä pankin konttorissa keskustelemassa asiasta, Reinius sanoo. 

Palvelussa käyttäjältä kysytään erilaisia kysymyksiä, joiden perusteella saa suosituksen itselle sopivasta rahastosta. Rahastot sijoittavat vastuullisesti sekä osake- että korkomarkkinoille. 

Säästää voi joko kertasijoituksena tai kuukausittaisilla summilla. Palvelussa on tarkoitus sijoittaa pitkäjänteisesti ja alkuun pääsee pienelläkin summalla. 

– Järkevin tapa säästää ja sijoittaa on kuukausittainen säästäminen, koska siten sijoituksilleen saa samalla myös ajallisen hajautuksen. 

Tavoitteena säästää tietty summa?  

OP Sijoituskumppani sopii myös henkilölle, joka haluaa säästää tiettyä tavoitetta varten. Tavoitteeksi voi asettaa tietyn summan kerryttämisen aikatavoitteen sisällä, esimerkiksi: Haluan saada kasaan 10 000 euroa viidessä vuodessa. 

Tavoitteen kehittymistä on helppo seurata puhelimella vaikka kotisohvalta. 

– Sijoituskumppani lähettää käyttäjälle viestejä, miten säästäminen etenee verrattuna tavoitteeseen. Jos käyttäjä alkaa jäädä tavoitteestaan, palvelu tsemppaa laittamaan säästöön enemmän rahaa, jotta pääsee tavoitevauhtiin, Reinius kuvailee. 

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu palveluihin.

Artikkeli on julkaistu 31.12.2020 ja sitä on päivitetty esimerkiksi uudella kuvalla ja linkityksillä 21.12.2022.

Lue myös:

Näihin suomalaiset sijoittivat vuonna 2022

Voinko sijoittaa, vaikka tienaan vähän?

OP Sijoituskumppani -palvelun tarjoaa osuuspankki. Palvelussa tarjottavia rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta.