Sijoittaminen on hyvä keino kasvattaa taloudellista puskuria ja kartuttaa varallisuutta. Siihen liittyy myös velvoitteita ja vastuita. Verojuristi Johnny Örnberg Veronmaksajain Keskusliitosta neuvoo, miten hoidat sijoittamiseen liittyvät veroasiat oikein ja ajallaan.

Miten sijoituksia verotetaan?

Aina kun myyt osakkeita voitolla tai saat osinkoja, maksat tuotoista veroa, jota kutsutaan pääomatuloveroksi. 

Pääomatulovero on 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja 34 prosenttia 30 000 euroa ylittävältä osalta. Suomessa pääoma- ja ansiotuloja verotetaan erikseen, joten esimerkiksi palkkatulot eivät vaikuta pääomatulon veroprosenttiin.

Huomaa, että osakkeiden myynnistä menee pääomatuloveroa sen mukaan, paljonko on tehnyt voittoa – ei siis koko myyntisummasta.

Jos omistat osakkeita, voit myös saada tyypillisesti kerran vuodessa osinkoa eli osuuden yhtiön voitosta. 

Suomalaisen pörssiyhtiön osingosta 85 prosenttia on verotettavaa pääomatuloa ja 15 prosenttia verovapaata. Osingosta menevän veron määrä on siis joko 25,5 prosenttia tai 28,9 prosenttia riippuen pääomatulojen kokonaismäärästä. 

Osingon maksava pörssiyhtiö pidättää ja tilittää verottajalle ennakonpidätyksenä 25,5 prosenttia maksetun osingon kokonaismäärästä.

Milloin sijoituksista maksetaan veroa?

Veronmaksun ajankohta vaihtelee eri sijoitusmuodoissa. Jos olet myynyt omistuksia kuten osakkeita tai sijoitusrahasto-osuuksia yhteensä enintään 1000 eurolla vuodessa, voitosta ei tarvitse maksaa veroja, mutta muuten maksat verot yleensä viimeistään verovuotta seuraavan vuoden syksyllä. 

Mikäli sinulla on osakesäästötili tai sijoitusvakuutus, maksat pääomatuloveroja mahdollisesta tuotosta vasta sitten, kun nostat varoja käyttöösi. 

Varaudu verojen maksamiseen etukäteen. Voit harkita esimerkiksi verojen maksamista varten tarvittavien rahojen siirtämistä erilliselle tilille. Näin varmistat, että sinulla on tarvittavat varat käytettävissäsi, kun veronmaksuaika koittaa. 

Voit myös hakea verottajalta ennakkoverojen määräämistä verovuoden aikana ennen joulukuun alkua tai hakea lisäennakkoa joulukuun alussa ja maksaa verot etukäteen. Tällä tavoin säästät korkokuluissa – jäännösverolle nimittäin lasketaan huojennettua viivästyskorkoa verovuotta seuraavan helmikuun alusta aina eräpäivään asti. 

Huojennettu viivästyskorko vuonna 2023 on 2 prosenttia, ja siitä vähennetään aina 20 euroa tai koko koron määrä, jos se jää alle 20 euron.

Kenelle minun pitää ilmoittaa ja mitä?

Rahastoyhtiöt ja arvo-osuustilejä hoitavat toimijat ilmoittavat omistuksesi verottajalle automaattisesti. 

Sinun tehtäväsi on tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksesta ilmoitettujen tietojen paikkansapitävyys ja korjata mahdolliset virheet. Joskus esimerkiksi osakkeen ostohinta voi olla merkitty väärin, jolloin sinun pitää korjata se oikeaksi veroilmoitukselle.

Mikäli sinulla on esimerkiksi pankin kautta ostettuja rahastoja, on helpointa verrata esitäytetyn veroilmoituksen tietoja verkkopankistasi löytyviin tietoihin. 

Rahastoyhtiöt ja arvo-osuustilejä hoitavat toimijat ilmoittavat omistuksesi verottajalle automaattisesti. 

Muista maksaa verot ajoissa. Jos maksat verot vasta eräpäivän jälkeen, joudut maksamaan viivästyskorkoa. Korkoprosentti vahvistetaan joka vuosi erikseen. Vuonna 2023 viivästyskorko on 7 prosenttia. 

Mistä saan lisätietoja?

Erilaisia sijoitusmuotoja ja verotustapoja on paljon, ja verolait ja -säännökset muuttuvat jatkuvasti. Jos haluat ajantasaista ja yksilöllistä neuvontaa, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Veronmaksajain Keskusliiton puhelinneuvontaan, jossa verojuristit vastaavat verotukseen liittyviin kysymyksiin. Neuvonta on jäsenille maksutonta.

Lisätietoja löydät myös Verohallinnon nettisivuilta. Sivuilta löytyy esimerkiksi tarkat ohjeet veroilmoituksen täyttämiseen ja tarkastamiseen.

Asiantuntijana jutussa Veronmaksajain Keskusliiton verojuristi Johnny Örnberg.

Lue myös: 

Uudet sijoituskohteet, verotus, voittojen kotiuttaminen: Sijoittaja, kiinnitä huomio näihin vuodenvaihteessa

Henri Hujala tavoitteli taloudellista riippumattomuutta, kunnes tajusi, ettei se ole hänen unelmansa