OP:n varallisuudenhoidon sähköisen myynnin johtaja Joakim Reinius vastaa yleisimpiin sijoitusmyytteihin.

1. Sijoittaminen on vain rikkaille

Moni haluaisi kyllä aloittaa säästämisen ja sijoittamisen, mutta kaikenlainen osakkeiden ja rahastojen kanssa pelaaminen tuntuu olevan ”joillekin toisille” varattu. Ei ihme, sillä yleinen mielikuva osakemeklarista on puku päällä salkkua kantava porho, joka asuu jo valmiiksi kaupungin keskustan kattohuoneistossa ja ostelee tottuneesti miljoonilla euroilla osakkeita vailla pelkoa rahojen menettämisestä.

Mielikuva on aivan väärä. Jotta voisi aloittaa sijoittamisen, ei tarvitse olla valmiiksi varakas. Valtaosa aloittaa sijoittamisen nollista, ilman valmiita säästöjä. Moni suomalainen sanoo, ettei voi sijoittaa, koska kaikki rahat menevät elämiseen. Kuitenkin sijoittamisen aloittamiseen riittää, jos on laittaa rahaa sivuun edes viisi tai kymmenen euroa kuussa.

2. Sijoittaminen on liian vaikeaa

Kysyttäessä yllättävän moni vastaa, että ei tiedä sijoittamisesta tarpeeksi. Siksi sitä ei ole tullut aloitettua.

Onneksi sijoittamisen voi aloittaa aivan helposti, eikä tarvitse olla taloustieteen maisterin tutkintoa. Turvallinen, mukavasti lähestyttävä tapa on OP-mobiilissa ja verkkopankissa oleva Säästölipas-palvelu, joka siirtää jokaisesta korttiostoksestasi pienen summan säästötilille. Voit itse päättää summan, oli se sitten senttejä tai euroja. Säästötilin voit halutessasi määrittää niin, että rahat alkavat siirtyä sieltä rahastoihin, kun tietty summa on kertynyt, vaikkapa 50 tai 500 euroa.

Seuraava – tai vaihtoehtoinen – askel on suora rahastosäästämisen aloittaminen. Useimmat säästävät siten, että tililtä lähtee kuukausittain tietty summa säästöön palkkapäivänä. Rahastossa varat jakautuvat automaattisesti kymmeniin tai satoihin sijoituskohteisiin, kuten osakkeisiin tai korkosijoituksiin. Voit valita, millaiseen rahastoon haluat sijoittaa. OP:lla suosittuja säästökohteita ovat säästäjän rahastot, indeksirahastot ja vastuulliset rahastot.

Voit päättää itse, minkä verran haluat kuukausittain säästää rahastoihin. Yleisimmät säästösummat ovat noin 50 euroa kuussa. Voi vaikkapa kokeilla aluksi pienellä summalla ja sitten kasvattaa sitä. 

Haastavin tapa sijoittaa on suora osakesijoittaminen, johon mielikuvat sijoittamisesta usein perustuvat. Usein on helpompaa aloittaa rahastoilla, ja kun varallisuutta alkaa hieman kertyä, voi kokeilla osakesijoittamista.

Epäilyttääkö vielä? Usein helpottaa, kun kysyy asioita suoraan joltakulta ihmiseltä. Kannattaa kysyä OP:n chatissa, soittaa OP:n asiakaspalveluun tai varata aika sijoitusneuvojalle.

3. Menetän rahat, jos sijoitan ne

Rahojen menettämisen pelkoa voi hallita purkamalla sitä osiin. Mitä oikeastaan pelkään? Millaista riskiä olen valmis sietämään? Haluanko paljon tuottoa isommalla riskillä nopeasti vai maltillista tuottoa pitkällä aikavälillä hitaasti? Yleensä kun säästöaika on pitkä, säästöt eivät ole niin alttiita arvojen heilahteluille.

Jos varojen menettäminen pelottaa, niin kannattaa muistaa muutama sääntö:

  1. Kun säästät kuukausittain, niin et laita kaikkia varoja tuottamaan samanaikaisesti. Tällä poistat sijoituksen ajoitukseen liittyvää riskiä.
  2. Valitse sopivan riskitason sijoitustuote, yöunia ei kannata menettää. Pienemmän riskin tuotteilla arvot vaihtelevat vähemmän, mutta toki tuotto-odotuskin on matalampi.
  3. Hajauta useampaan kohteeseen. Rahastossa se hoituu automaattisesti, osakkeiden osalta se pitää muistaa hoitaa itse.
  4. Aseta sijoittamisen tähtäin riittävän kauas, vaikka 5 - 10 vuoden päähän. Matkan varrella sijoitusten arvo voi vaihdella, mutta useimmiten lopuksi olet saanut tuottoa varoillesi.

4. En voi sijoittaa, jos minulla on lainaa

Moni pohtii, ettei voi sijoittaa, elleivät asuntolaina tai muut pankkilainat ole maksettuina. Kyllä asuntovelallinen voi, ja hänen ehdottomasti kannattaa, sijoittaa. Jos laitat osan rahoista asuntolainan lyhennykseen ja edes pienen osan rahastoon, kokonaisvarallisuutesi kasvaa nopeammin kuin jos lyhentäisit vain asuntolainaa.

Sen sijaan korkeakorkoiset kulutusluotot kannattaisi pyrkiä maksamaan pois niin pian kuin voi, sillä korkeat korot syövät sijoituksista saatavia tuottoja turhan paljon.

5. Rahat ovat tililläni jo turvassa

Saattaa tuntua turvalliselta ja mukavalta, kun rahat näkyvät yhtenäisenä summana käyttötilillä – sieltä minä voin niitä hallita. Turvallisuuden tuntu on kuitenkin osin virheellinen, sillä inflaatio syö rahan arvoa hiljalleen. Olkoonkin, että inflaatio on tällä hetkellä kohtalaisen matala.

Rahojaan voi varjella inflaatiolta sijoittamalla ne: vaikka rahaston arvo muuttuisi, et ole silti menettänyt mitään niin kauan, kuin säästöt vielä ovat rahastossa. Sama koskee osakkeita. Tuotto tai arvon laskeminen muuttuu kunnolla todeksi vasta sitten, kun otat rahat takaisin tilille myymällä rahaston tai osakkeet.

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki. 

Lue myös:

Rahastot vai osakkeet – kumpi kannattaa?